25. september 2021
Byggeriet af Sølyst Strandpark  sker i øjeblikket og viser, hvordan cirkelbebyggelsen kommer til at fremstå. Politikerne skal tage stilling til, om en nedrivning af ruinen af forvalterboligen skal erstattes af en »klump« med seks boliger - eller blot tre.
Byggeriet af Sølyst Strandpark sker i øjeblikket og viser, hvordan cirkelbebyggelsen kommer til at fremstå. Politikerne skal tage stilling til, om en nedrivning af ruinen af forvalterboligen skal erstattes af en »klump« med seks boliger - eller blot tre.
Foto: ALLAN NORREGAARD
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kote ulmer stadig: Skæbnedag for ruinen nærmer sig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Kote ulmer stadig: Skæbnedag for ruinen nærmer sig

Ny melding til politikerne. Nej til nye boliger i stedet for forvalterbolig vil forsinke afslutningen af projektet.

Fredensborg - 10. maj 2021 kl. 13:08
Af Steffen Slot

De skiftende ejere af Sølyst Strandpark-arealet i Nivå har ladet forvalterboligen forfalde, og nu ønsker investorerne at rive bygningen ned og erstatte den med tre nybyggede boliger, så der opstår en cirkelbebyggelse med seks boliger ud mod Gl. Strandvej.

arrow Læs også: Ballade hos investorer bag omstridt byggeri

I stedet for tre boliger og en bevaring af forvalter boligen, som lokalplanen ellers beskriver. Den resterende del af Sølyst Strandpark er i øjeblikket ved at blive bygget, imens ejerkredsen skændes om, hvem der skal tjene penge på projektet. Oprindeligt var det skitseret med et årligt afkast på knap 10 procent for investorerne.

Nu skal politikerne i Plan-, Miljø- og Klimaudvalget diskutere, hvad investoren skal have lov til.

Det sker i forbindelse med et tillæg til lokalplanen, der skal tillade en nedrivning af forvalterboligen, der nu udgør en sikkerhedsrisiko. Tillægget har været i høring, og det står klart, at der ikke er behov for en støjmur ud mod Gl. Strandvej. Ligeledes er der lagt op til at sige nej til tagterrasser med kig over mod villaerne på den anden side.

Stridspunktet bliver, om investoren skal have lov til at nedrive forvalterboligen og udnytte forvalterboligens kvadratmeter til at bygge nyt. Lokalplanen giver lov til at bygge svarende til seks boliger, men det har hele tiden været en forudsætning, at en del af byggeretten var bundet i forvalterboligen, der skulle bevares.

Desuden blev investoren for to år siden begunstiget af tilladelsen til at over 1000 kvadratmeter byggeret til erhvervslejemål blev konverteret til boliger.

De tre muligheder

En del borgere i området samt politikere har det synspunkt, at manglende vedligeholdelse af en bevaringsværdig bygning ikke skal belønnes med den økonomisk attraktive mulighed for at bygge nyt. Politikerne har tre muligheder:

1. Lade tillægget falde. Det betyder, at forvalterboligen får lov til at stå som ruin, indtil investoren beslutter at restaurere den.

2. Give lov til at rive forvalterboligen ned for at opføre seks boliger. Så skal den del af tillægget blot vedtages.

3. Tillade nedrivning af forvalterboligen, dog med det krav, at der kun opføres tre boliger på netop det delområde. Forvaltningen vurderer, at det kræver et nyt tillæg til lokalplanen, der skal i en ny høring.

En del borgere i området kritiserer, at seks boliger bliver for massivt som afslutning ud mod Gl. Strandvej. Beboere i den allerførste etape af Sølyst Strandpark, der blev bygget i slutningen af 00'erne, ønsker at byggeriet afsluttes hurtigst muligt i området.

Mere snak om at hæve koten

Bag diskussionen om den gamle forvalterbolig gemmer sig et ønske om at hæve koten for hele cirkelbyggeriet. Hvorfor det?

I den oprindelige lokalplan for Sølyst Strandpark bebyggelsen, står der for byggefelt A, at den maksimalt må gå i 10,24, jf §7.4 .

A markerer alle rækkehuse i cirkelformen. Det er logisk - maksimal taghøjde må være i 10,24 over vandet ude i Øresund (justeret for højvande og alt det der). Hvis man for eksempel står på Vibevej, vil cirklen dermed stå knivskarpt og i samme højde. Inde bagved stikker rækken omkring skorstenen lidt højere, op til kote knap 12.

I tillægget er hver eneste »klump« i cirklen døbt A1, A2 osv..., og der lægges op til, at alle A'ere må gå i 11,3. Altså en meter højere for hele cirklen.

Nu diskuterer politikerne så et nej til det, og forvaltningen skriver:

»Den eksisterende max kote i lokalplan 50 på kote 10,24 kan besluttes fastholdt i ved vedtagelsen af det lokalplantillæg nr. 2, der har været i høring. Det vil dog medføre en uhensigtsmæssig terrænplacering internt i den resterende del af Sølyst Strandpark bebyggelsen. Alternativt at husene i dette byggefelt får en ændret taghældning der vil bryde med udtrykket af de omkringliggende nye rækkehuse«.

Og så kommer journalistens spørgsmål, stillet fredag eftermiddag:

- Det forstår jeg ikke, fordi den resterende del af Sølyst Strandpark bebyggelsen må jo være bygget i maks kote 10,24 eller derunder. Ellers opfylder den jo ikke lokalplanen.


- Deraf må følge, at hvis koten hæves for det omtalte delområde A1 til 11,3, så vil de kommende 3-6 rækkehuse stikke op over de andre. Hvis de ikke kommer til at stikke op, er de andre jo opført til kote 11,3, og dermed i strid med gældende lokalplan?

arrow Se billeder: Inde i ruinen af den gamle forvalterbolig
12. april 2021 kl. 19:52 Opdateret: kl. 10:06
Stemmer du til kommunalvalget i år?