4. juni 2020
Når mange arbejder sammen, bliver resultatet ofte bedre - og der har været mange involveret i arbejdet med at skabe en ny og gratis bog, der fortæller historien om lergravene omkring Nivå  - med ringovnen som et velbevaret monument.  Pressefoto
gallery icon

Se billedserie

Når mange arbejder sammen, bliver resultatet ofte bedre - og der har været mange involveret i arbejdet med at skabe en ny og gratis bog, der fortæller historien om lergravene omkring Nivå - med ringovnen som et velbevaret monument. Pressefoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Isen smeltede, og heldigvis for det - vandet skabte ler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Isen smeltede, og heldigvis for det - vandet skabte ler
Fredensborg - 21. maj 2020 kl. 05:38
Af Steffen Slot
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Ny udgivelse fortæller på 56 billedrige sider historien om lergravene i Nivå - dengang og nu.

Hvis man sænker tempoet og tænker sig om en ekstra gang, er det en fascinerende historie, der kan findes i Nivå mellem de tætbebyggede områder og Øresund.

Nu bliver den endnu engang fortalt i hæftet »Lergravene i Nivå« som på 56 billedrige sider fortæller om lergravenes natur- og kulturhistorie.

I slutningen af den sidste istid for 16.000-17.000 år siden skabte smeltevandet det finkornede ler, som Nivå skulle blive kendt for, og det blev forudsætningen for teglværksindustrien i området. For 6.000-8.000 år siden var havniveauet højere end i dag, og hele Nivå dalen var oversvømmet. Jægerstenalderens mennesker boede langs den fjord, der skar sig ind i landet, og udgravninger har vist spor af de gamle bopladser.

Sporene efter teglværksindustrien er dog langt mere synlige. Industrien opstod i 1700-tallet og tog fart i 1800-tallet, og de driftige teglværker betød, at Nivå opstod som by og fik sin station i slutningen af 1800-tallet. Lergravene ud mod Øresund var i brug til omkring 1920, og derefter flyttede lergravningen over på den vestlige side af Gammel Strandvej, og naturen tog over i det nøgne landskab med de dybe grave.

Hæftet består af små artikler, der fortæller om lerets historie, forhistorien, naturhistorien og de spor i landskabet, som teglværksindustrien har efterladt. Det er udgivet af Museum Nordsjælland, men selve udgivelsen er lavet i et samarbejde mellem Fredensborg Arkiverne, Nivaagaard Teglværks Ringovn, Fredensborg-Humlebæk Lokalhistoriske Forening, Foreningen Lergravene Nivå, Danmarks Naturfredningsforening Fredensborg og Karlebo Lokalhistoriske Forening. Fotografen Phillip Nørgaard har taget billederne, og kommunens Kulturudvalg har støttet udgivelsen, der kan hentes gratis på Fredensborg Kommunes biblioteker eller læses online via www.museumns.dk

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?