
At blive ringet op midt om natten med meddelelsen om, at ens søn eller datter har taget en overdosis må være en hver forældres mareridt. Men hvordan garderer man sig mod ulykken? Vi har talt med Caroline Klein, der er initiativtager og stifter af foreningen DrugRebels, en forening der udbyder oplæg og information om stoffer til både voksne og unge.
1. Vær nysgerrig
Som forælder skal man tage dialogen om stoffer med sine børn. I stedet for at være belærende og dømmende bør tilgangen være nysgerrig. Der kan man med fordel stille åbne spørgsmål, som er båret af en reel interesse for den unges liv. Det handler om at tale med den unge i øjenhøjde fremfor med løftet pegefinger. Selvfølgelig er der en risiko for, at den unge ikke vil være ærlig omkring stoffer.
- Det er enormt svært, fordi der er så meget tabu omkring stoffer, men hvis man bliver ved med at spørge ind til de her ting, så skal det nok lykkes at få en dialog før eller siden, siger Caroline Klein.
2. Informer dig
De unges natteliv er ikke det samme i dag, som det var i 80'erne, ligesom de stoffer, der bliver indtaget til fester og på diskoteker hele tiden fornyes. Derfor er det vigtigt, at man som forælder orienterer sig - både i medierne og på internettet - om hvad der foregår derude. Det giver nemlig mulighed for at stille bedre spørgsmål, ligesom det giver en bedre forståelse for, hvad det er for en verden, de unge lever i.
3. Reager fattet
Hvis den unge ender med at betro sig og fortælle om oplevelser med stoffer, er det vigtigt at reagere fattet og vise, at man er i stand til at rumme den information, man får. Det giver nemlig den unge en grund til at være ærlig en anden gang. Hvis man ikke kan rumme informationen, må man tale ud med andre voksne fremfor at bekymre den unge, for det sidste børn vil er, at bekymre deres forældre eller gøre dem kede af det, fortæller Caroline Klein. Og straffe som at fratage den unge lommepenge eller skælde ud er desuden langt fra vejen frem, for det er kun med til at skubbe teenageren længere væk. I stedet bør man støtte sit barn.
Artiklen kunne læses i Frederiksborg Amts Avis den 13. april i forbindelse med et tema i avisen om unge og stoffer i Fredensborg Kommune.
Kommentarer
Vi ønsker en åben og livlig debat på sn.dk, og opfordrer alle til at kommentere, udveksle viden og stille spørgsmål. Debatten skal foregå i en ordentlig og respektfuld tone. Redaktionen fjerner indlæg, der ikke lever op til SN.dks retningslinjer og gældende lovgivning. Se retningslinjerne her