5. august 2021
I 2006 var forvalterboligen tilgroet, men vinduerne var fine og taget var tæt.
gallery icon

Se billedserie

I 2006 var forvalterboligen tilgroet, men vinduerne var fine og taget var tæt.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Finanskrisen gav vildnis 12 nye år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Finanskrisen gav vildnis 12 nye år
Fredensborg - 27. december 2018 kl. 04:28
Af Steffen Slot

Boligmarkedet faldt sammen for 10 år siden og satte udviklingen på Sølyst Teglværk-grunden i stå. Forvalterboligen, der skulle bevares, er blevet til en ruin.

arrow Læs også: Se billeder: Inde i ruinen af den gamle forvalterbolig

Få overblik - og tilbageblik - i denne artikel.

»Man kan ikke forvente, at Sølyst Teglværk kan blive liggende i al evighed på noget af Danmarks dyreste jord«.

Omtrent sådan skulle driftsleder E. R. Carlsen have sagt omkring 1981, hvor Faxe Kalk besluttede at standse produktionen af sten på Sølyst Teglværk, der i 1870'erne var et af landets største teglværker.

Indledningen på denne artikel er en kopi af indledningen på en artikel i Frederiksborg Amts Avis i 2006, hvor 2L Development var i færd med at få godkendelserne til et stort liebhaverprojekt med 75 boliger og erhvervslokaler. Samme indledning kan også bruges i dag. For nej, dyre jordarealer med byggeret tæt på vand og havn kan ikke ligge uberørt i årtier, men faktum er, at teglværksområdet fik endnu 10-12 stort set uberørte år. Områdets bevoksning er i dag klippet ned og fremstår uden de gamle teglværksbygninger, men dele af arealet er stadig lidt af et vildnis, særligt omkring den gamle forvalterbolig, og området er endnu ikke bebygget.

Kun delvist - projektet fra dengang gik i stå, fordi finanskrisen to år senere ramte verden og på få måneder satte boligmarkedet totalt i stå. I dag er det svært at forstå, at arealet for 150 år siden rummede et af landets største teglværker.

- Sølyst Teglværk var det eneste sted i landet, der havde tre langovne i sidste halvdel af 1800-tallet, hvor også forvalterboligen blev bygget. Forvalteren var den, der i praksis bestyrede teglværket, når ejeren, Friedrichsen, havde travlt med andre ting, sin store familie - og ja, måske også at bruge pengene fra teglværkerne, fortæller Jørgen Berthelsen, der i mange år har interesseret sig for teglværkernes historie og er en central skikkelse i arbejdet med at bevare Nivaagaards Teglværks Ringovn nogle få kilometer syd for Sølyst Teglværks-området.

Skorsten blev bevaret

På et luftfotografi fra årene 1910 til 1920 får man en fornemmelse af omfanget. Sølyst Teglværk ses på højre side af fotografiet, og man kan skimte forvalterboligen mellem de massive bygninger og tørreladerne, der indtil engang i 1990'erne stadig kunne ses langs Gl. Strandvej.

Teglværkernes storhedstid var i slutningen af 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet, og de tjente stadig penge i årtierne efter krigen, men slutningen af 1970'erne og starten af 1980'erne var hårde ved teglværkerne. Faxe Kalk lukkede produktionen på Sølyst Teglværk i 1981, og driftsleder Carlsen spåede, at området hurtigt ville blive bebygget. Det skete ikke, først midt i de buldrende 00'er kom der interesse for arealet, og i de år, hvor Fredensborg-Humlebæk Kommune blev lagt sammen med Karlebo Kommune, godkendte politikerne et projekt med en cirkelformet liebhaverbebyggelse og bevarelse af såvel den ene skorsten og forvalterboligen.

Naturligvis var forvalterboligen også dengang omdiskuteret. Den havde stået tom i mange år, og den havde ikke samme brutale og imposante fremtoning som hovedbygningen til Sølyst Teglværk, der blev nedrevet i slutningen af 1970'erne. Gert Brask, der i 1982 havde skrevet en bog, hvor han begræd nedrivningen af hovedbygningen, fandt i 2006 ikke forvalterboligen særlig bemærkelsesværdig.

- Den er nok ikke så speciel, at det gør noget at rive den ned, men det er noget af det, der er tilbage af det gamle teglværk, sagde han dengang og udpegede husets rundbuer over vinduerne som noget af det, der mindede om den gamle hovedbygning.

Vinden tuder i kælder

Forvalterboligen blev indskrevet i lokalplanen som bevaringsværdig, og den nye ejer, 2L Development, udviste i 2007 en positiv interesse for bygningen. Selskabet havde fundet de gamle tegninger af boligen fra 1893 og ville føre facaden tilbage til det oprindelige udtryk med en stor, fin dør i midten af bygningen, imens bagsiden skulle tilpasses, så bygningen kom til at fungere for moderne mennesker.

I det år, før finanskrisen, kunne direktør Holger Brogaard fortælle, at selskabet lod folk komme forbi for at hente murstensrester til reparationer af deres huse. Liebhaverboligerne var ikke helt færdigprojekterede, og han ville i 2007 ikke afsløre den forventede pris i 2009, men sagde:

- Vi forventer ingen problemer med at sælge boliger, der har udsigt over Øresund. Der vil altid være kunder til liebhaverbyggeri.

På ét punkt fik han ret. Boligerne med udsigt over Øresund blev opført og solgt, men resten af byggeriet blev sat i bero, og nu er arealet ejet af FRK 2 A/S, der er et selskab med Thomas Falk-Rønne som direktør. Tidligere på året fik selskabet lov til at undlade at bygge 1.000 kvadratmeter erhvervslejemål som en del af byggeriet. Oprindeligt var det planen, men markedet har ændret sig - erhverv kan ikke sælges på den gamle Sølyst Teglværksgrund, hvor forvalterboligen er tæt på at falde helt sammen.

På østsiden er taget styrket delvist sammen og dele af det øverste murværk hælder faretruende ud mod kystsiden. Enkelte taler om spøgelser - måske fordi det fortælles, at man indendøre, i kælderen, tydeligt hører vinden suse igennem den gamle bygning. På www.sn.dk/fredensborg er det muligt at se en billedserie med optagelser inde fra selve bygningen.slot

Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?