25. september 2018
Det er usædvanligt, at et bandemedlem, der stadig er en del af bandemiljøet, rapper om den rå virkelighed, mener forsker.  Foto: Andreas Norrie
Det er usædvanligt, at et bandemedlem, der stadig er en del af bandemiljøet, rapper om den rå virkelighed, mener forsker. Foto: Andreas Norrie
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fængslet LTF'er er gangsta-rapper med karriere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fængslet LTF'er er gangsta-rapper med karriere
Fredensborg - 12. november 2017 kl. 06:00
Af Camilla Sørensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Mellem tre og fem millioner. Så mange visninger på YouTube har rap-musik skrevet af den nyligt dømte LTF'er fået.

arrow Læs også: Avis: Eks-LTF'ere er på vej til at blive Hells Angels-rockere

Han fik tirsdag en fængselsdom på et år og tre måneder og blev sammen med to jævnaldrende mænd dømt i Retten i Helsingør for at have overfaldet en mand bag Nivå Centret, trampet på ham og givet flere knytnæveslag til manden, der magtesløs lå på græsset.

Det er en rå virkelighed, den unge LTF'er og de jævnaldrende bandemedlemmer udlever i Nivå, og det er netop denne virkelighed, der kommer til udtryk i musikken, der blandt andet handler om at begå indbrud, og hvordan diskussioner kan ende i vold.

Medier beskriver ham som en af tidens mest spændende gade-rappere, og på YouTube ligger velproducerede musikvideoer, der viser ham rappende med jævnaldrende mænd og Islandshøjparken i Nivå som baggrund.

Rap som vej ud
Bandemedlemmer, der rapper på vegne af deres gruppe, er udbredt i udlandet. Herhjemme er det som regel tidligere bandemedlemmer, der rapper om livet, som det var engang i gruppen. Det forklarer Line Lerche Mørck, der forsker i bandeforebyggelse og bandeexit ved Århus Universitet.

- Rap kan fungere som en vej ud af bandemiljøet, fordi man bliver anerkendt for et talent, som ikke er en del af bandemiljøet. Det er nemmere for den dømte rapper at træde ud af bandemiljøet end for medlemmer, der ikke finder samme anerkendelse uden for bandefællesskabet. Vores nyeste forskningsrapport viser dog, at musik, fester og damer også kan tiltrække unge ind i bandegrupper, forklarer Line Lerche Mørck.

Hun nævner desuden, at fængslet kan have en stor betydning for, hvorvidt udslusning fra bandemiljøet er muligt eller ej.

- Hvis medlemmet sidder isoleret og er i dialog med nogle, der påvirker ham i den rigtige retning, begynder vedkommende måske at åbne op for at bevæge sig ud af bandemiljøet. Det er sværere, hvis medlemmet sidder blandt sine venner fra bandemiljøet, som støtter op om hinanden og fællesskabet, siger Line Lerche Mørck.

Forskningen viser, at det kan være svært at bevæge sig ud af bandemiljøet, da medlemmerne er tilbøjelige til at videreføre livsrutiner, de har tilegnet sig i bandemiljøet.

- Vold og konflikter bliver med involveringen i bandemiljøet mere og mere acceptabelt for en, og man udvikler en bestemt 'sort/hvid-opfattelse' af verden. Man kan føle sig meget ensom, når man bevæger sig ud af bandemiljøet. Det tidligere medlem har derfor brug for fællesskaber, der kan bruge og anerkende de kompetencer, som vedkommende faktisk har, siger Line Lerche Mørck.

arrow Derfor udløste skarp ammunition ingen fængslinger
07. december 2017 kl. 05:14 Opdateret: kl. 08:44
arrow 10-12 mænd har forladt LTF
14. november 2017 kl. 07:21 Opdateret: kl. 07:21
arrow LTF-unge havde modet til at bryde ud
06. maj 2017 kl. 04:37 Opdateret: kl. 20:16

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
Frederiksborg@sn.dk