17. oktober 2021
Kunstneren Mika Rottenberg udstiller på Louisiana. Pressefoto
gallery icon

Se billedserie

Kunstneren Mika Rottenberg udstiller på Louisiana. Pressefoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Efterår på museet: Kritisk, absurd blik på den verden, vi lever i

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Efterår på museet: Kritisk, absurd blik på den verden, vi lever i

Udstillingen åbner fredag og vises frem til den 9. januar næste år

Fredensborg - 23. september 2021 kl. 19:30

Louisiana er klar med udstillingen 'Mika Rottenberg - Bowls Balls Souls Holes', som bliver vist fra 25. september og frem til 9. januar 2022.

- Louisiana præsenterer den argentinsk-israelske kunstner Mika Rottenberg født i 1976 i en stor udstilling, der viser hendes virke over de seneste 20 år. På tværs af film, installation, skulptur og tegning kan hendes kunst ses som kritiske og absurde allegorier over den tilstand, verden befinder sig i, skriver Louisiana i en pressemeddelelse.

I 2017 var Louisiana medproducent, da Mika Rottenbergs filmværk Cosmic Generator havde premiere på Skulpturen Projekte Münster, og værket er i dag en del af museets samling. Værkets arkitektur udgøres af en slags Kina-butik, hvorfra man med filmen accelereres frem og tilbage mellem en støvet by ved den mexicansk-amerikanske grænse og et gigantisk grossistmarked i Kina. Overraskende scenerier leder publikum på vej tværs gennem tunneller og digitale kanaler, igennem Jorden simpelthen. Men ingen vil være i tvivl om, at virkeligheden ligger til grund for fantasien hos Rottenberg, skriver Louisiana.

Sandhed og fiktion

-I en slags moderne skæbnefortællinger spejler Mika Rottenberg den globale tilstand og måden, vi (over)lever i den på. Og væver sandhed med fiktion. Udstillingens titel, Bowls Balls Souls Holes, er hentet fra et af værkerne og dækker over de absurde og mirakuløse forvandlinger, Rottenbergs univers præsenterer. Huller og portaler er genkommende motiver, der illustrerer åbninger til nye forbindelser i verden mellem steder og mennesker, skriver altså Louisiana i en pressemeddelelse.

Store installationer og skulpturer

Udstillingen veksler mellem store installationer og skulpturer af meget fysisk karakter. Værker, der bevæger sig, lukker røg ud eller inviterer museets gæster til med håndtag og pedaler at aktivere maskiner, hvis indretninger i al deres humor og absurditet åbenlyst forbinder sig med det, man oplever i filmene. Det materielle bliver holdt frem som en tydelig komponent af virkeligheden, og som beskuere sættes publikum på opgaven med at forbinde ideer med barokke materielle effekter og lyde.

Surrealistisk hamsterhjul

- Rottenbergs film har over årene fremvist mange vidt forskellige mennesker. Alle har de deres plads i den globale 'produktion'. Styret af Rottenbergs rytmiske klipninger og lyddesign får vi adgang til labyrintiske processer, hvor varer tilvirkes og transporteres omkring i ét stort, surrealistisk hamsterhjul. Samtidig med den materielle overflod berører værkerne også mere abstrakte emner som frihed, held, rigdom og overtid, skriver Louisiana.

Mika Rottenberg er født i Argentina og opvokset i Israel og har gennem mange år boet i New York. I 2018 blev hun af Smithsonian American Art Museum tildelt James Dicke Contemporary Artist Prize, og i 2019 modtog hun Kurt-Schwitters-Preis, der anerkender kunstnere, som har haft stor betydning inden for samtidskunsten.

Rejser du til udlandet i år?