19. juni 2019
Det var formand for Fredensborg-Humlebæk Lokalhistoriske Forening Peter Heiberg, der var dagens konferencier. Foto: Kim Rasmussen
Det var formand for Fredensborg-Humlebæk Lokalhistoriske Forening Peter Heiberg, der var dagens konferencier. Foto: Kim Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Billeder satte gang i de gode historier om Humlebæk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Billeder satte gang i de gode historier om Humlebæk
Fredensborg - 11. februar 2019 kl. 10:47
Af Trine Lønbro Nielsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det er et sort/hvid-billede fra 1966, der får en summen til at brede sig ned mellem de mere end hundrede mennesker, der er mødt op til lørdagens billedeftermiddag på KulturStationen - et arrangement som Fredensborg-Humlebæk Lokalhistoriske Forening står bag.

Fotografiet er af en ung kvinde i sommerkjole, der trækker en barnevogn efter sig. Hun er netop drejet om hjørnet fra Strandvejen og ind på Ida Tesdorpfsvej. I baggrunden hænger butiksskilte: en kringle for bageren, en håndmalet blikplade for frisøren og derimellem et skilt, der gør reklame for byens fotoforretning, Kodak Film.

Mange af deltagerne genkender den og udpeger den - stedet hvor oplevelser blev genskabt todimensionalt på lækkert fotopapir. Måske er det selv samme forretning, der i sin tid fremkaldte fotografiet, der i dag 53 år senere bliver præsenteret i en digitaliseret udgave på et hvidt lærred, skabt af lyset fra en projektor.

11.000 billeder

Det er Peter Heiberg, formand for Fredensborg-Humlebæks Lokalhistoriske Forening, der er dagens konferencier. Med sit store kendskab til fotografi og lokalområdet tager han publikum med på opdagelse i Fredensborg Arkiverne, der gemmer på mere end 11.000 billeder, inden han giver ordet videre til Sebastian Lindhoff Mortensen.

I maj 2014 oprettede han facebook-gruppen »Humlebæk i billeder«, et fællesskab for folk med interesse i lokalområdet. Her har medlemmerne kunne dele gamle som nye fotografier, tegninger og billeder og fortælle deres erindringer fra området.

- Jeg ville gerne lave et fællesskab, hvor historier kunne vokse. Jeg synes selv det er rigtig interessant at se, hvilke butikker der har ligget i byen. Dem kender jeg ikke selv noget til, forklarer Sebastian Lindhoff Mortensen til publikum og tilføjer, at det er en sjov måde at vække minder på.

- Billederne inspirerer folk til at fortælle, hvad de husker byen for.

Glade minder

Billedet af den unge kvinde med barnevognen er et af de mange fotografier, som er blevet delt på gruppen. Det har fået mere end 230 likes og 90 kommentarer fra folk.

- Det her er et godt eksempel på, hvordan billeder vækker minder og sætter gang i historierne, lyder det fra Sebastian Lindhoff Mortensen, hvis stemme næsten forsvinder i hvisken fra publikum, der stadig taler om billedet.

Snart følger et billede fra den gamle beværtning Møllehjulet, der tager sig godt ud i høj sol. Folk kan ikke lade være med at le, da Stefan Kai Nielsen henviser til stedet som fuldt af gode og for nogle lidt halvtågede minder.

Byen i en anden tid

Billedeftermiddagen i KulturStationen Humlebæk er ikke den første som Fredenborg-Humlebæk holder. Et lignende arrangement kunne tiltrække ligeså mange besøgende i Fredensborg, der på samme vis kunne bidrage med røverhistorier og gode billeder.

- Folk kan godt lide at se det, de kender fra deres hjemby i en anden tid og se, hvordan stederne har udviklet sig. Det tror jeg er, derfor at de her eftermiddage er blevet sådan en succes, siger Bent Skov Larsen, der er bestyrelsesmedlem af Fredensborg-Humlebæks Lokalhistoriske Forening.

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.

grafik køb billede