14. juli 2020
Siden 2015 er børnebeløbet til vuggestuerne faldet og er - trods politisk glæde over de årlige budgetforlig - stadig knap 2000 kroner under det, som blev givet børnene for fire år siden.
gallery icon

Se billedserie

Siden 2015 er børnebeløbet til vuggestuerne faldet og er - trods politisk glæde over de årlige budgetforlig - stadig knap 2000 kroner under det, som blev givet børnene for fire år siden.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Av, av - tallene afslører: Færre penge per barn end for fire år siden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Av, av - tallene afslører: Færre penge per barn end for fire år siden
Fredensborg - 10. december 2019 kl. 05:56
Af Steffen Slot
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Nyt talmateriale dokumenterer to ting: Politikerne har sparet på børnene siden 2015, og børnebeløbet per barn er stadig lavere end for fire år siden - både i børnehaver og vuggestuer. Da tallene burde vende, skete (og sker det) med markant træghed. Hvorfor er ikke besvaret.

arrow Læs også: Set over 10 år giver tallene et nyt billede

Sådan er situationen i Fredensborg Kommune.

Lad os tage Lukas. Han er fire år, og når han kommer i børnehave efter nytår, får institutionen 57.159 kroner til at passe ham resten af året. Pengene gives som det såkaldte »børnebeløb«.

For fem år siden, tilbage i 2015, gik hans storesøster Isabella også i børnehave (nu går hun i skole). Dengang fik institutionen 59.055 kroner til at passe hende i et helt år.

Med andre ord: Børnehaverne skal i 2020 passe hvert barn for knap 2000 kroner mindre årligt end for fem år siden. Tallene kan læses i det seneste bilag til politikerne i Børne- og Skoleudvalget, og tallene er korrigeret for inflation. Det betyder, at de direkte kan sammenlignes.

De tilsvarende tal for 0-2 års området viser ikke helt den samme udvikling, da hvert vuggestuebarn i 2015 fik 121.776 kroner med sig - næste år er det 123.732 kroner.

Billede

Det er også politisk bestemt, at børnebeløbet til de 3-5-årige ligger på dette niveau og falder næste år, så det ligger næsten 2000 kroner under beløbet i 2015. Tallene her synes dog at være nye for politikerne ...


Nå, tænker De nok, kære læser. Der er jo bare byttet rundt på de 2000 kroner, men sådan forholder det sig ikke helt, da børnebeløbet for de små stiger markant næste år.

I år må vuggestuerne klare sig for 2000 kroner mindre per barn end tilbage i 2015, og det er kun ét år siden, at børnebeløbet for de mindste børn var knap 6.000 kroner lavere årligt end i 2015.

Byrådets årelange rammebesparelser, det såkaldte prioriteringsbidrag, har tilsyneladende slået hårdt igennem på børneområdet, i al fald det beløb, der havner ude på blå og rød stue som penge, der kan bruges til at ansætte pædagoger.

Det står nogenlunde ubestridt efter mødet i Børne- og Skoleudvalget. Selvfølgelig er der nuancer, men der er sparet på børnene indtil for et par år siden, hvor politikerne i al fald for 0-2 års området begyndte at tilføre flere penge, end de sparede hvert år.

Altså et gok i nøden til politikerne, når forældrene nu påpeger, at der er for få hænder til at passe børnene. Forældrene har som minimum ret i, at børnebeløbet er faldet.

Et andet »gok i nødden« opstår, når forvaltningen skal til at forklare, hvorfor Fredensborg Kommune hos Danmarks Statistik tager et dyk normeringerne fra 2017 til 2018, når byrådet med budgetforliget i 2017 tilførte børneområdet tre millioner kroner og øremærkede den ene million kroner til 0-2 års området. Tilsyneladende er der noget om dykket i normeringerne, også i virkeligheden ude på institutionerne.

Billede

Dette er en »slide« i oplægget, der blev præsenteret for politikerne i Børne- og Skoleudvalget på det seneste møde, og det er tætteste bud på en forklaring på, at normeringen tog et dyk trods flere penge fra 2017 til 2018. En kritik går på, at det ikke er en forklaring, men en konstatering.


Forvaltningen konkluderer selv, at der i 2018 blev passet 86 flere 0-2-årige end året før. I børnehaverne var der 44 færre børn, men samlet set blev der passet 42 ekstra børn - og stigningen er vel at mærke de børn, der tæller dobbelt, når de skal passes, fordi de er små og blebørn. Det burde give flere ansatte i 2018, men faktisk var der syv færre ansatte, trods flere børn. En træghed i tilpasningen til de nye budgetter, spørger forvaltningen uden at komme svaret nærmere.

Sagen i stikord

  • Er der forskel på den virkelighed, som politikerne får beskrevet - og den virkelighed, som forældrene oplever i daginstitutionerne, når de afleverer og henter deres børn?

  • Det undersøger Frederiksborg Amts i en række artikler, der tager afsæt i en gruppe forældres opråb til politikerne.

  • I det seneste budgetforlig står denne tekst: »Kommunens serviceniveau ligger allerede over landsgennemsnittet og sammen med tilsvarende løft i 2018 og 2019-budgetterne er 0-5 års området nu tilført mere end 7 millioner kroner årligt. Partierne viser hermed en tydelig prioritering af det tidlige forebyggende og pædagogiske arbejde med kommunens yngste borgere.«

  • Dagens artikler viser med tal fra forvaltningen, at der siden 2015 har været en reduktion i de årlige børnebeløb - først næste år kan man tale om, at politikerne er tilbage på samme serviceniveau som i 2015. De syv millioner slår kun langsomt igennem.n Forældrene har på intet tidspunkt kritiseret de enkelte pædagoger, tværtimod, men de har givet nogle få eksempler på den virkelighed, som de oplever, når der er for få voksne hænder i hverdagen med børnene.

  • Det er - som skrevet flere gange i disse faktabokse - et kompliceret emne, hvor alle har den samme interesse: En god og tryg hverdag for børnene. Alle er velkomne til at bidrage til debatten. Det kan man også gøre anonymt via mail fredensborg@sn.dk eller ved noget så gammeldags som en kuvert i en postkasse, Frederiksborg Amts Avis, Torvegade 3, 3000 Helsingør.

Veganerpartiet stiller krav om, at der skal indføres vegetar/vegansk mad i institutioner. Er det en god idé?