31. juli 2021
Et flertal i byrådet vedtog mandag aften atafsætte 100.000 kroner til en autocamper, der blandt det skal stoppe ved idrætshaller og i Karlebo. Arkivfoto.
Et flertal i byrådet vedtog mandag aften atafsætte 100.000 kroner til en autocamper, der blandt det skal stoppe ved idrætshaller og i Karlebo. Arkivfoto.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Autocamper skal lokke flere vælgere til stemmeurnerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Autocamper skal lokke flere vælgere til stemmeurnerne

Et flertal i byrådet har afsat 100.000 kr. til at sende en autocamper rundt i til idrætshaller og udsatte boligområder til valget i november

Fredensborg - 24. juni 2021 kl. 08:35
Af Peter Mailand

Selvom valgdeltagelsen til kommunalvalget lå over landsgennemsnittet, så skal flere til urnerne til november. Det skal en autocamper hjælpe med.

Fredensborg Kommune har afsat 100.000 kr. til en autocamper, der skal køre rundt i kommunen og stoppe ved blandt andet boligområder og idrætshaller, og hvor borgerne kan afgive deres brevstemme i en mobil valgboks, der opstilles foran bussen.

Det vedtog et flertal da sagen blev behandlet mandag aften. Sagen blev også behandlet i byrådet den 26. april, men nu skal autocamperen køre rundt til boligområder med mange unge og beboere på landet.

Det fik de konservative til at ændre holdning til sagen, sagde Thomas von Jessen (K).

"Vi har tidligere været imod valgbussen fordi den ikke kom ud i landområderne. Det er vi meget optaget af, men nu har vi fået nu har vi fået de ønsker med," sagde han.

Amerikanske tilstande

Af sagsfremstillingen fremgår det at autocamperen i Kokkedal blandt andet skal stoppe ved 'Egedalsvænge, Skovengen, Byengen og Nordengen, der bebos af ca. 2.795 borgere og har både en relativ lav valgdeltagelse samt forholdsvis mange 20-29 årige," står der.

I den forudgående debat bølgede diskussionen frem og tilbage, inden Hans Nissen (S) fik ordet:

"Vi skal nødigt være i en situation om 20-25 år, som der er i USA, hvor der er mange, der ikke stemmer. Det tror vi i Socialdemokratiet, at en valgbus kan ændre på. Derfor skal der laves en målrettet informationskampagne imod de unge," sagde han.

Det blev Tinne Borch Jacobsen (V) fortørnet over:

"Du kan ikke tillade dig at sammenligne Danmark med USA. Alle over 18 år får tilsendt et valgkort. I USA skal man aktivt melde sig til, og så laver de alle mulige benspænd undervejs," sagde hun og tilføjede:

"Hvis man som ung vil ytre sig i dag, så skal man stemme. Man bliver nødt til at have et engagement," sagde hun.

Nye metoder

Hanne Berg (SF) mener, at en valgbus er en god ting:

"Vi er optaget af et levende demokrati, for kommunevalg er valgdeltagelsen knap så høj. Derfor er vi optaget af, at vi skal prøve nye metoder målrettet imod borgere i udsatte boligområder. I SF støtter vi også op omkring, at en valgbus skal omkring idrætsanlæggene. Valgbussen flugter med mange andre ting vi gør i kommunen," sagde hun.

Anslag mod en valghandling
Carsten Wulff (V) fik ordet.

"Det er det største ansalg mod en valghandling vi nogensinde har set. Vi forfordeler nogle af vælgerne. Man siger til borgerne: Der kommer måske en bus, som måske holder et sted i nærheden, men man ved ikke, hvor og hvornår bussen kommer og hvor den holder," sagde han.

Til sidst rundede borgmester Thomas Lykke Pedersen (S) af:

"Det her er et forslag fra Kommunernes Landsforening, hvor der også sidder Venstre- folk i toppen. Det er en del af deres katalog, og alt hvad der kan fremme en høj valgdeltagelse - det støtter jeg," sagde han, hvorefter han sendte sagen til afstemning.

Her stemte 16 for: S. K SF, DF, Enhl., samt løsgænger Freja Brabæk Kristensen, mens 11 stemte imod: R, LA og V.

Forslaget blev dermed vedtaget. Hele byrådet tilsluttede sig, at valgbussen også stopper ved idrætshaller og i Karlebo.

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?