21. oktober 2020
calculator-1680905_1920
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Stor forskel på afkast i pensionsselskaber

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Stor forskel på afkast i pensionsselskaber
Opdateret 15. august 2019 kl. 13:55
Forbrug - 05. november 2018 kl. 13:55
Af Kim Valentin

Din pensionsformue afhænger i høj grad af afkastet i din pensionsordning, mens du sparer op. Selvom mulighederne for at skabe afkast i investeringsmarkedet er ens for alle, er der stor forskel på pensionsselskabernes afkast.

arrow Læs også: Alle bør have en aktiesparekonto

Det skyldes, at de fleste pensionsselskaber går efter overnormale afkast i deres markedsrenteprodukter og afkastet dermed bliver et spørgsmål om held eller uheld.

Spekulation virker ikke

Afkast i finansielle markeder er et nulsumsspil. Er markedsafkastet (det gennemsnitlige afkast i markedet) eksempelvis 5 procent, og har én investor opnået et afkast på 6 procent, må en anden investor nøjes med 4 procent.
Spekulation skaber altså ikke i sig selv et højere markedsafkast. Det er vigtigt at tænke på, når du investerer dine pensionspenge, for det betyder, at du kan være tilfreds med at gå efter markedsafkastet.

Langt de fleste markedsprodukter i banker (puljeordninger) og pensionsselskaber bygger på forudsigelser af kursen på aktier eller obligationer, priser på fast ejendom eller valuta. Markedsrenteprodukter er altså typisk spekulative produkter med en risiko for et afkast væsentligt under markedsafkastet, hvis du er så uheldig at være i en forkert pensionskasse.

Har du en pensionsordning gennem dit arbejde, kan du ikke selv vælge pensionsselskab, da det er bestemt af arbejdspladsen.
Figuren nedenfor viser en stor spredning i afkast for de viste pensionsselskaber. Over de seneste tre år er forskellen på bedste og dårligste afkast cirka 100 procent. Det årlige afkast i Skandia er mindre end 3 procent, mens det i Industriens Pension er over 6 procent. De øvrige selskaber viser afkast mellem 4 og 6 procent.

Havde alle selskaber investeret efter at opnå markedsafkastet - hverken mere eller mindre - ville afkastene være næsten ens, kun afhængig af omkostningerne i det enkelte selskab.

Ingen kan slå markedet
De fleste banker og pensionsselskaber forsøger at retfærdiggøre en aktiv spekulativ strategi frem for en passiv strategi. De vil med andre ord være dygtigere end markedet.

De fortæller gerne historien om, at de kan skabe mere afkast end konkurrenten, fordi deres forudsigelser er bedre end de andres. Desværre holder det eventyr ikke i virkeligheden. Det er ikke muligt at overgå markedsafkastet konsistent over mange år. Og hvis nogen er så heldige at gøre det, kan du ikke vide, hvem det er på forhånd.

Oversigten viser, at der ikke er nogen synlig sammenhæng mellem, hvilke selskaber der har præsteret godt de seneste tre år og første halvår af 2018. Det er tilfældigt. Dog samler selskaber med høje omkostninger sig i bunden, når der sammenlignes over flere år. Derfor skal du sammenligne omkostninger, inden du ser på afkast, når du vælger pensionsselskab.

Skal du spare mere op?
De kommende måneder har pensionsselskaberne travlt med at fortælle i annoncer og opringninger, at du og alle andre danskere sparer for lidt op til pension. Det gør de naturligvis, fordi de tjener mange penge på det.
Selskaberne ved, at du op til årsskiftet kan være mere motiveret for at øge dit fradrag ved at indbetale til ratepension eller livrente. Men det er sandsynligvis ikke en god idé, og det er langtfra sikkert, at du skal gøre det der, hvor du har din opsparing nu.

Sandsynligvis sparer du rigeligt op i pensionsordninger allerede - det gør de fleste. Skal du spare mere op, er det sikkert bedst at gøre det uden for en pensionsordning.

Egen pensionsopsparing
Den billigste måde at investere er gennem eget depot i banken og ved at undgå de produkter, banker og pensionsselskaber tilbyder. Som almindelig dansk pensionsopsparer er det fornuftigt at gå efter et markedsafkast i indeksfonde, eksempelvis en blanding af ETF'er og danske investeringsforeninger. Gå efter lavest mulige omkostninger og god spredning.

Det bedst ikke at lægge alle æg i samme kurv.

Kilde: Finanshuset i Fredensborg

arrow 3 alternativer til en børneopsparing
02. oktober 2019 kl. 11:09 Opdateret: kl. 11:09
arrow De 10 bedste råd om konvertering
15. august 2019 kl. 13:46 Opdateret: kl. 13:47
arrow Få det bedste boliglån
17. juli 2019 kl. 13:55 Opdateret: kl. 13:55
Skal der være en forældelsesfrist for, hvor langt tilbage man kan rejse anklage om en krænkelse?