22. oktober 2020
woman-491623_1920
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Singler har et pensionsproblem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Singler har et pensionsproblem
Opdateret 15. august 2019 kl. 13:55
Forbrug - 20. februar 2019 kl. 13:55
Af Kim Valentin

Danske singler er i gennemsnit dårligere stillet med deres pensioner end danskere i parforhold - det viser tal fra Danmarks Statistik. Der er en stor forskel på, hvor meget singler og par har sparet op i henholdsvis livrenter, ratepensioner og engangssummer.

arrow Læs også: Alle bør have en aktiesparekonto

Som det fremgår af figur 1, er pensionsformuen i gennemsnit mindre for en single end for en person i et parforhold. For at nå op på samme beløb som personer i et parforhold, skal du som single spare 26 % mere op gennem dit liv.

Det betyder, at dine muligheder for at opretholde det forbrug, du ønsker i pensionstilværelsen, er ringere, hvis du er single. Det gør overgangen fra arbejdsliv til pensionstilværelsen sværere.
I forvejen har singler særlige økonomiske udfordringer, da de faste udgifter per person er højere i en singles økonomi end for personer i et parforhold. Singlers rådighedsbeløb falder derfor væsentligt ved overgangen til pension.


Folkepensionen er god
Folkepensionen kompenserer delvis singler for de nævnte ulemper, fordi pensionstillægget for singler svarer til, hvad par får tilsammen. Samlet set over hele pensionsperioden er folkepensionen med tillæg den største pension for de fleste danske husstande, singler eller par.

Det gør folkepensionen til den vigtigste pension for de fleste, og det er altså godt for singler. Denne fordel opvejer dog ikke de negative effekter af singlers relativt større omkostninger til husholdning.

Kompensationen kommer dog kun små indkomster til gode. Udbetalinger fra egne pensioner over 72.600 kr. eller 145.700 kr. for par modregnes med mere end 30 % pr udbetalt krone i folkepensionens pensionstillæg.

Forskellen mellem økonomien for singler og personer i parforhold er typisk større for store formuer. Min erfaring er dog, at singlers pensioner varierer mere i størrelse end de samlede pensioner for dem i parforhold. Derudover er der en tendens til, at singler med lav indkomst sparer meget lidt op.
Figur 2 viser den store forskel på pensionsformuen for personer over 59 år, der er singler eller i parforhold.

Du skal sikre økonomien
For at kompensere for den langsommere formueudvikling som single er du nødt til at sænke dit forbrug for at spare mere op. Der er ikke nogen sikker vej til at opnå samme formue, som hvis du havde været i et parforhold. Det skyldes, at du som single betaler topskat af indkomst over 513.400 kr. efter arbejdsmarkedsbidrag. I et parforhold kan der tjenes op til det dobbelte, inden der skal betale topskat.

Det er med andre ord dyrt at være single, og det er derfor meget vigtigt med budgetstyring. Det er tungt at afdrage gæld, når du betaler topskat af sidste krone. Derfor er det mest effektive at sænke niveauet for de faste udgifter.
Det er eksempelvis fornuftigt at se på dine forsikringer, nærmere bestemt dine dækninger på livsforsikringer. Singler er ofte overforsikret i forhold til dødsfaldsdækning og tab af erhvervsevne.

Ejerbolig er god

Den væsentligste tilpasning af din økonomi som single er ved at vælge den rette bolig. Ved at eje din bolig kan du både sænke omkostningerne og øge dine muligheder for at skabe fremtidig formue, uden modregninger i offentlig pension. Det er som hovedregel bedre at eje end at leje din bolig, da det i gennemsnit er dyrere at leje end at eje.

Derudover risikerer du ikke modregning i folkepensionen fra opsparing i fast ejendom. Hverken din opsparing eller en eventuel gevinst bliver beskattet. Dermed er opsparing i fast ejendom den mere effektiv end pensionsopsparing, hvis du vil øge din opsparing.

Et liv som single stiller derfor krav til, at du bruger mere tid på at planlægge og sikre din privatøkonomi, end du ellers ville. Et godt udgangspunkt for dette arbejde er en privatøkonomisk opgavekalender, som du kan få gratis på www.finanshus.dk/opgavekalender.

arrow 3 alternativer til en børneopsparing
02. oktober 2019 kl. 11:09 Opdateret: kl. 11:09
arrow De 10 bedste råd om konvertering
15. august 2019 kl. 13:46 Opdateret: kl. 13:47
arrow Få det bedste boliglån
17. juli 2019 kl. 13:55 Opdateret: kl. 13:55
Skal der være en forældelsesfrist for, hvor langt tilbage man kan rejse anklage om en krænkelse?