25. februar 2020
Det kan blive en dyr fornøjelse for en husejer, hvis huset bliver oversvømmet i forbindelse med et skybrud. Arkivfoto
Det kan blive en dyr fornøjelse for en husejer, hvis huset bliver oversvømmet i forbindelse med et skybrud. Arkivfoto
Foto: Thomas Arnbo
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Pas på - Skybrud kan koste dig kassen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Pas på - Skybrud kan koste dig kassen
Opdateret 30. oktober 2019 kl. 11:54
Forbrug - 30. oktober 2019 kl. 11:43
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Der er sket en stigning i skybrud og stormfloder i Danmark, og især de sidste par år har budt på flere tilfælde af alvorlige skybrud, hvor lagre og kældre oversvømmes og store summer går tabt. Det gælder om at gardere sig - også for sundhedens skyld

Det er måske husejerens største frygt; huset står under vand og al indbo gået tabt. Det samme gælder for en virksomhedsejer, der kan se sit lager drukne i vandmasserne. Et mareridt med store konsekvenser for både den enkelte og for samfundet. Regningen for det meget omfattende skybrud i 2011 løb op i næsten syv milliarder kr. ifølge tal fra Forsikring & Pension.

Udfordringen er at skybruddene både bliver hyppigere, og mere alvorlige for hver gang de rammer. Som følge af klimaforandringer vurderer DMI, at vi frem til år 2100 kan forvente en stigning på 10-15% i den samlede regnvandsmængde og en forhøjet vandstand på helt op til to meter. De meget kraftige regnfald vil dog mindskes om sommeren, men samtidig fordobles risikoen for kraftigt nedbør til efterår og vinter. Klimaet er i fuld gang med at tilpasse sig, og det kan blandt andet medføre højere forsikringspræmier og sikkerhedsrisiko.

Dækker din forsikring?

I forsikringsbranchen har de også mærket et større fokus på de ekstreme vejrtilfælde, vi oplever. Især når det kommer til skybrud, skal man som husejer være opmærksom på at tage sig sine forholdsregler, inden vandet faktisk fosser ind. Særligt hvis det ikke blot er et enkeltstående tilfælde.

”Hvis du gentagne gange bliver ramt af skader som følge af skybrud, kan dit forsikringsselskab kræve, at du sikrer din ejendom bedre, hvis de skal dække skaderne næste gang regnen rammer,” forklarer Anja Lintrup Sørensen, der er konsulent hos Forsikringsoplysningen under Forsikring & Pension.

Mange husejere ved desværre ikke, hvad de kan gøre for at modvirke skybrud.

For nogle handler det om, at det er svært at vurdere, hvor udsat boligen er. I en undersøgelse foretaget i 2018 af Bolius og Realdania gav 43% af de adspurgte husejere udtryk for, at de ikke selv kan vurdere risikoen for oversvømmelse ud fra boligens tilstand. Samtidig svarede 42%, at de forventer, at andre gør noget. Og det er endda selvom husejerne siden 2012 har kunnet få foretaget et gratis klimatjek af deres bolig.

”Du kan gøre mange ting selv. Hvis du modtager et varsel om skybrud, skal du fjerne ting fra dit gulv. Hos en virksomhed er det et krav, at tingene står hævet ti centimeter over gulvet, ellers dækker forsikringen slet ikke. Måske er det svært helt at undgå skader på bygningen, men man kan med fordel indrette sin kælder med fliser eller beton, så den kan tåle vand. Desuden vil det være en fordel at tale med en kloakmester om klimasikring, især hvis du har været ramt flere gange,” anbefaler Anja Lintrup Sørensen.

Bakterier ødelægger dit inventar

Hvis uheldet er ude, træder en anden risiko i kraft, da regnvandet kan være blandet med kloakvand. Det giver nogle særlige udfordringer, hvis du forsøger at rydde op eller redde dine ting.

”Efter et skybrud er vand i kælderen ofte blandet med kloakvand, så vi risikerer at få forhøjede E. coli-bakterier i vandet. Det kan være svært at se som menigmand, for det kræver, at der bliver taget en prøve for at være helt præcis. Og selvom vi ikke kan sige det med hundrede procents nøjagtighed, så er der rent faktisk en risiko for at blive syg, hvis du kommer i kontakt med bakterierne,” fortæller Trine Østergaard Jensen, der er mikrobiolog og faglig leder på Teknologisk Institut. Hun fortsætter:

”Det vigtigste er at få skybrudssikret sin ejendom, men på kort sigt skal du have tømt vandet ud og tørret kælderen grundigt, for næste udfordring er skimmelsvamp, der også kan have helbredsmæssige konsekvenser. Men som menigmand skal du være forsigtig, for der er en risiko.”

Overlad det beskidte arbejde til professionelle

Der findes dog nogen, der tager sig af det ’beskidte’ arbejde, så man ikke selv står med sundhedsrisikoen, hvis uheldet er ude og vandmasserne har indtaget kælderen. Junkbusters er specialister i oprydning efter skybrud, og de har set lidt af hvert, fortæller Jens Risom, der er CEO i Junkbusters:

”Det gælder jo om at redde, hvad reddes kan i den situation. Og du kan gøre meget selv, men ikke alt. Vi har set en tendens til at folk ikke tænker over, hvor udsatte deres ting er og derfor ofte har meget værdifulde ting i kælderetager. Det er ret uhensigtsmæssigt. Problemet er kloakvandet, som simpelthen inficerer tingene i sådan en grad, at de skal smides ud. Vi har været hos restauranter, der måtte smide alt deres service ud, hvilket selvfølgelig er en kæmpe udgift for dem. Men det sker også hos private, der ofte har dyre maskiner og udstyr stående i kælderen. Det er virkelig en skam.”

Hvis vandet har oversvømmet dit gulv, er det vigtigt at få dokumenteret skadernes omfang og kontakte sit forsikringsselskab, før man begynder at rydde op og smide ting væk. Og ellers kan skadeservicevirksomheder som Junkbusters tage over, så risikoen for at blive syg minimeres.

”Problemet er netop bakterierne, som du ikke kan se. Du er nødt til at tage store forholdsregler, når du skal rydde op. Der er god grund til, at vi kommer i dragter og sikkerhedsudstyr, for det er ikke for sarte sjæle, og vi forventer ikke at få mindre travlt i årene, der kommer,” siger Jens Risom.