15. oktober 2018
Et studie viser, at man klarer sig bedre, hvis man læser bøger. Arkivfoto
Et studie viser, at man klarer sig bedre, hvis man læser bøger. Arkivfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Hver femte dansker læser aldrig bøger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hver femte dansker læser aldrig bøger
Forbrug - 05. november 2017 kl. 08:53
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

For nylig undersøgte sociologer en gruppe normaltbegavede danske børn, som er enæggede tvillinger og er blevet sørget lige godt for, men hvor det ene barn har fået læst flere godnathistorier end det andet. Undersøgelsen viste, at man med meget stor sandsynlighed kan forudsige, at den tvilling, der er blevet læst mest for, vil klare sig bedst i livet.
Så stor betydning har bøger i et menneskes liv, skriver Kristeligt Dagblad.

arrow Læs også: Stress og angst: Sådan forbereder du din hund på nytårsaften

Det fortæller Mads Meier Jæger, professor i sociologi ved Københavns Universitet, som har fået offentliggjort resultatet af sin tvillinge-undersøgelse i det videnskabelige tidsskrift Social Science Research. Konklusionen er, at mængden af tidlig påvirkning fra bøger og anden såkaldt kulturel kapital har stor betydning for uddannelse, beskæftigelse og succes senere i livet.

- Det er ret entydigt, at boglæsning - især af faglitteratur og andet end den allerletteste skønlitteratur - er en vigtig del af, hvad man kunne kalde en samlet livsstilspakke. En pakke, som sikrer, at man får kontrol over sit liv og kommer til at ligge højt i det sociale hierarki, siger Mads Meier Jæger.

Men blandt voksne danskere er der ikke desto mindre en gruppe på knap en femtedel, der ikke kun sjældent, men aldrig læser bøger. Det fremgår af rapporten “Bogen og litteraturens vilkår 2017”; som Kulturministeriets bog- og litteraturpanel netop har offentliggjort.
Rapporten konkluderer, at danskerne læser nogenlunde lige så mange bøger i 2017 som i 2010, trods øget internetforbrug til blandt andet streaming af tv. De allerflittigste læsere af skønlitteratur er der blevet færre af, men til gengæld er unge mellem 15 og 29 år blevet flittigere læsere af faglitteratur.

Aly i alt går det altså fint for bogen som medie og for læsningen hos flertallet af danskere, som ved siden af traditionelle trykte bøger også læser e-bøger, tekster på internet og andre steder.

- Intet tyder på, at bogen som fysisk medie er på vej ud. Der læses flittigt i alle aldersgrupper, men vi lever i en tid, hvor lystlæsningen er i konkurrence om vores tid med mange andre medier og kulturelle oplevelser, siger bog- og litteraturpanelets formand, Stig Hjarvard, professor ved institut for medier, erkendelse og formidling på Københavns Universitet.

Men både for skønlitteratur og faglitteratur gælder, at 18-19 procent af danskerne svarer, at de aldrig læser, og når forskerne sammenligner med data om uddannelse, erhverv og indkomst, er det tydeligt, at der er, hvad professoren kalder en “social slagside i forhold til ikke-læsere”.

- Det interessante er, at hvis man har knækket koden og læser, så bliver de hårde demografiske variable mindre afgørende,? siger Stig Hjarvard.

Meget tyder altså på, at vi lever i et bogligt firefemtedelssamfund, hvor læsning kan være med til at løfte mennesker med en udsat social og økonomisk baggrund op. Men hvis man ikke læser, bliver man, hvor man er.

arrow Prisen på kameraer og fotoudstyr manipuleret i årevis
04. december 2017 kl. 09:24 Opdateret: kl. 09:24
arrow Forbrugerråd håber små butikker beholder dankort
01. december 2017 kl. 10:45 Opdateret: kl. 10:46
arrow Nu begynder oprydningen i lygtepælene efter valget
30. november 2017 kl. 09:50 Opdateret: kl. 09:52