15. december 2017
Pressefoto.
Pressefoto.
Foto: Dyrenes Beskyttelse
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Dyreorganisation advarer: Undgå turistdyr på ferien

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dyreorganisation advarer: Undgå turistdyr på ferien
Forbrug - 16. juli 2017 kl. 09:46
Af Christina Ledertoug
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Ferieoplevelser med eksotiske dyr som Thailands turistelefanter kan virke fristende, men desværre trænes de fleste af dem efter en hårdfør traditionel metode.

Derfor er Dyrenes Beskyttelse gået i samarbejde med National Elephant Institute i Thailand for at introducere en ny træningsmetode af elefanter, der vil kunne øge velfærden markant for de store dyr, skriver Dyrenes Beskyttelse i en pressemeddelelse.

Den nye træningsform kaldes for 'positiv træning' og er et nyt led i Dyrenes Beskyttelses og NEIs samarbejde for at højne de thailandske elefanters velfærd.

Men trods Dyrenes Beskyttelse og NEIs arbejde for at ændre træningsformen af turistelefanter, så råder Nina Ortmann-Brask, zoolog hos Dyrenes Beskyttelse og projektansat ved National Elephant Institute, stadig sommerens rejselystne til at undgå turistdyr på ferien:

- Det handler helt grundlæggende om at undgå de traditionelle oplevelser som eksempelvis elefantridning, da elefanterne typisk er blevet trænet efter metoder, hvor smerte eller andre former for traumer har indgået, pointerer Nina Ortmann-Brask.

Du kan også hjælpe turistelefanten

Hvis elefanter eller andre eksotiske dyr står bundet alene eller bæres rundt helt døsige, så undgå helt at have kontakt med dyrene.

Som turist har man også et ansvar for, hvad man vælger at støtte på sin ferie. Derfor anbefaler Dyrenes Beskyttelse, at man som turist vælger at tage ansvar og herved undgår kontakt med eksotiske dyr på ferien.

Det støtter Nina Ortmann-Brask op om, da især turistelefanterne i Thailand undergår en barsk traditionel træning for, at mahoutter kan få dem til eksempelvis at bære rundt på turister eller udføre tricks.

- Den traditionelle træningsmetode går helt enkelt ud på at fratage elefanten alle dens friheder for at nedbryde den og få den til at adlyde en elefanttræner, som også kaldes en mahout. Træningen foregår ved, at en elefantkalv på cirka 3 år tages fra sin mor og over flere døgn udsultes, udmattes og tortureres, så den til sidst ikke kæmper imod. En mahout vil så begynde at bygge elefanten op igen, så den danner bånd til netop ham. Den her metode, mener man, traumatiserer elefanterne så meget, at de bliver potentielt ustabile dyr, der kun kan omgås med våben som bullhooks og knive," forklarer Nina Ortmann-Brask.

FAKTABOKS: Hvad skal jeg kigge efter på ferien?
Står elefanten alene, og skal man betale for interaktion med den: Dette gælder oftest unge elefanter under 4 år, som bliver brugt som attraktioner for turister, der kan fodre dem med en banan eller lignende mod betaling. Men de unge elefanter kan dø af fejlernæring.


Går en tigger rundt med en elefant og tager betaling for, at turister kan fodre elefanten: Denne situation er den samme som ovenover, hvor elefanten fodres med nærringsfattig kost og fejlernæres.


Alle former for tilbud om elefantridning bør undgås: Ingen elefant bærer frivilligt rundt på turister. Her vil man som regel opleve, at mahoutten styrer sin elefant med bullhook og kniv, hvilket indikerer, at den er blevet oplært efter den traditionelle, nedbrydende metode.


En elefant, der arbejder i byerne og presses for hårdt, vil oftest have infektioner i øjnene: Elefanters øjne kan nemlig ikke tåle særlig meget sollys, hvilket de som regel udsættes for i byerne. Derfor ender mange turistelefanter også som blinde, og det gør dem kun mere utrygge og farlige i bylivet.


En elefant på overarbejde kan også ses på det underlag, den står på: Elefanter har bløde trædepuder, som ikke har godt af hårdt underlag. Derfor er det godt at se efter, om elefanten står på hårdt underlag som eksempelvis beton eller asfalt. Det hårde underlag kan nemlig forårsage skader i elefanternes trædepuder.