22. april 2019
Ældre bliver boende i parcelhuset også længe efter at børnene er flyttet fra reden. Arkivfoto
Ældre bliver boende i parcelhuset også længe efter at børnene er flyttet fra reden. Arkivfoto
Foto: Kristian Buchmann
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ældre bliver boene i parcelhuset længe efter børnene er fløjet fra reden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ældre bliver boene i parcelhuset længe efter børnene er fløjet fra reden
Opdateret 11. januar 2019 kl. 12:12
Forbrug - 11. januar 2019 kl. 11:51
Af DR Nordjylland
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Enlige, ældre og par, hvor børnene er flyttet hjemmefra, har sat sig tungt på parcelhusene - selvom de oprindeligt blev bygget til at huse børnefamilier. Det viser en kortlægning af landets flere end 1,3 millioner parcelhuse.

Det er Statens Byggeforskningsinstitut på Aalborg Universitet, der har lavet kortlægningen, og seniorforsker Jesper Ole Jensen peger på, at konsekvensen er en lang række af mennesker, der sidder i en bolig, som ikke længere passer til deres behov.
Men det har også konsekvenser for samfundet, siger seniorforskeren.

- Kommunerne får lidt længere ud til de ældre borgere, der skal have leveret verfærdsydelser og service. Det bliver lidt mere bøvlet.
- Samtidig får de ældre i parcelhusene måske ikke lavet de opgraderinger af husene energimæssigt som der er behov for, siger Jesper Ole Jensen.

Forsker Mette Mechlenborg fra Statens Byggeforskningsinstitut på Aalborg Universitet i København, peger på, at parcelhusejerne skal motiveres til at flytte fra deres huse i tide, inden det bliver uoverskueligt at vedligeholde.

- Vi skal gøre op med myten om længst muligt i eget hjem siger, Mette Mechlenborg.

- Kommunerne skal vurderer om et område skal forandres, så der bliver en naturlig udskiftning mellem ældre og yngre borgere. Og så skal der bygges ældrevenlige boliger, siger hun.

Ifølge Danmarks Statistik beboes over halvdelen af parcelhuse og villaer mange steder i landet af ældre, enlige eller par, hvor børnene for længst er fløjet fra reden.