30. oktober 2020
It-kriminelle er klar til at snyde på Black Friday, heldigvis er der nogle ting du kan gøre.
It-kriminelle er klar til at snyde på Black Friday, heldigvis er der nogle ting du kan gøre.
Foto: Colourbox
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 5 tip til at undgå snyd på Black Friday

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

5 tip til at undgå snyd på Black Friday
Forbrug - 20. november 2019 kl. 09:20
Af Mathilde Tveden-Nyborg

Black Friday, årets største og mest exceptionelle handelsdag fredag d. 29. November nærmer sig. Black Friday er fyldt med gode tilbud, men det er ikke altid kun varer, der bliver langet over disken. De cyberkriminelle ser også frem til dagen, hvor mange kunder risikerer at blive snydt, når man går på jagt efter gode tilbud.

De cyberkriminelle snupper kundernes personligeoplysninger og informationerne fra betalingskortet. Derfor har Niels Frederiksen, en IT-sikkerhedekspert fra firmaet Mimecast, valgt at træde ind og give os 5 gode råd til at ungå at blive snydt Black Friday.

arrow Læs også: Forbrugerne holder på pengene før black friday
Brug et sikkert netværk

Først skal man sikre sig at din computer, tablet, telefon eller hvilket andet IT-apparat, man vil bruge, er koblet til et sikkert netværk, det kunne være dit eget hjemme-netværk eller din teleudbyders datanetværk, hvis netværket har en adgangskode, er netværket beskyttet.
Dog hvis du handler på et åbent netværk, f.eks i et supermarked, kan hackere nemmere opsnappe dine personlige oplysninger, som dit navn, adresse eller betalingskort.

Popop-vinduer er et no-go

"Spar 70%, alt du skal gøre er at klikke her", det kan være fristende og lyde helt fint, især da Black Friday i forvejen er med masser af tilbud. Men modstå fristelsen, man kan nemt og uvidende blive lokket i en fælde af cyberkriminelle, som gør dit IT-apparat ubeskyttet overfor angreb. Prøv istedet at søge efter butikkens officielle hjemmeside, eller hvis firmaet har app, og den kan findes i Google Play butik eller Appels App Store, kan man gå ind og tjekke om tilbudet er sandfærdigt.

Brug altid unikke adgangskoder

Nogle gange kan man få særlige tilbud hvis man vælger at blive medlem af web-butikken. Hvilket der intet i vejen med, hvis man da bruger en unik adgangskode. Så hvis det er fup, eller hvis der er en, der hacker din profil, er det kun denne hjemmesides profil, hackeren får fat i, og din data, på andre platforme er i sikkerhed.

Ud med de utrolige tilbud

Det vrimler med tilbud på Black Friday. Mange af de slagtilbud lander i din email-indbakke, som nyhedsbreve. Her skal man være opmærksom på, at slette alle den med vedhæftede filer, da der er en overhængene fare for at den vedhæftede fil, kan være en virus eller en ondsindet fil.
Så kassér de urtrolige tilbud.

Tjek afsenderens mailadresse

Er du familiens tilbudshaj? og videresender emails med de bedste tilbud? Det skal man passe meget på, da cyberkriminelle sender emails med virusser eller farlige filer, og de maskerer sig bag emails. Dog kan man hurtigt og nemt afsløre svindlen. Alt du skal gøre er at kigge på afsenders emailadresse. Da der vil være en divergens mellem afsenderens navn, og delen af mailadressen, der står efter snabel-a'et.

arrow Guldsmed går imod strømmen på Black Friday
25. november 2019 kl. 14:54 Opdateret: kl. 14:00
arrow Black friday sender RKI-registret på overarbejde
22. november 2019 kl. 13:10 Opdateret: kl. 13:12
arrow Bilka fejrer Black Friday med fyrværkeri
22. november 2019 kl. 13:03 Opdateret: kl. 13:03
Bliver du påvirket af overgangen til vintertid?