17. januar 2021
COLOURBOX15796064
Foto: Colourbox
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 3 lette trin til at undgå negativ rente

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

3 lette trin til at undgå negativ rente

Grænsen for hvornår private kunder skal betale negativ rente på indskud sænkes nærmest hver dag i øjeblikket. Her er 3 lette trin til at undgå negativ rente i banken.

Forbrug - 02. december 2020 kl. 12:09
Af Formuerådgiver Søren Verup, HD(F), Finanshuset i Fredensborg

I flere banker skal du betale negativ rente, hvis du har mere end 100.000 kr. stående på en almindelig konto. De fleste banker sætter dog stadig grænsen ved 250.000 kr. Men tendensen er klar, bankerne vil stramme vilkårene yderligere den kommende tid.
Se dine vilkår på din banks website, eller kontakt banken og spørg. Finanstilsynet har pålagt bankerne at informere privat kunder direkte, når de ændrer betingelserne om negativ rente på indlån.

Hvorfor negativ rente på indlån

Bankerne opkræver negativ rente, fordi de har flere penge til rådighed på kundernes konti, end de kan låne ud. Når de sætter overskydende likviditet ind på deres likviditetskonto i Nationalbanken, betaler de en negativ rente på 0,6 %. De kan ikke låne pengene ud, fordi efterspørgslen på lån ikke er stor nok, og de kan ikke investere i pengene i værdipapirer, da det giver øgede kapitalkrav og dermed øger deres omkostninger.

Når bankerne indfører negativ rente på indlån, er det et klart signal om, at de ikke har brug for dine penge. Det er deres måde at sige, ”gå et andet sted hen med dine kontanter…”
Det samfundsøkonomiske rationale bag de negative renter på indlån er at motivere borgere og virksomheder til at gøre noget andet med deres penge end at lade dem stå i banken. Det kan være at omsætte dem i forbrug, der skaber efterspørgsel, vækst og job. Eller ved at investere pengene i værdipapirer, dvs. aktier, med en vis risiko og på den måde låne dem til selskaber, der kan investere i forretningen, øge indtjeningen og skabe vækst og job.
Det behøver du ikke at forholde dig til på anden måde, end at du skal tage vare på din egen økonomi og interesser. Du har dine penge for at bruge dem eller for at opbevare dem sikreste muligt med færrest mulige omkostninger.
Undgå negativ rente på indlån

Del din formue i 3 dele

En god måde at administrere din formue på er ved, at dele den i tre dele.

· Kontant beholdning
· Likviditetsbuffer
· Langsigtet investering
Din kontante beholdning er, de penge du bruger i dagligdagen til husholdning og faste udgifter. Din likviditetsbuffer er din reserve til uforudsete udgifter og hændelser. Dine langsigtede investeringer er midler, som du tidligst skal bruge om 5-7 år. De to første kan stå kontant eller være investeret med lav risiko. De sidstnævnte midler bør placeres i aktier og virksomhedsobligationer med stor spredning på forskellige slags risiko.
Den del af din kontante formue, der pt. bliver ramt af negative renter, kan du begrænse ved ikke at have flere penge på bankkonti, end du har brug for til daglige fornødenheder i 3-9 måneder. En kortsigtet likviditetsbuffer på 100.000 kr. er sandsynligvis rigeligt for dig. Resten af din kontante formue bør du placeret trygt og godt – uden risiko for negativt afkast på mellemlang sigt.
Få et godt afkast på lang sigt

3 lette trin til at undgå negativ rente i banken

Vil du undgå at betale negativ rente på dine kontanter i banken, kan du gøre det i disse 3 trin.

  1. Trim din kontante beholdning, så du undgår negativ rente i din daglige bank.
  2. Opret konti til din likviditetsbuffer i specialbanker som Santander Consumer Bank, Bank Norwegian* eller Facit Bank, der giver positiv rente på kontante indskud. De er alle 3 dækket af indskydergarantien. Hav ikke mere end 745.000 kr. inklusive påløbne renter stående pr. person pr. bank.
  3. Investér resten af dine kontante formue med lav risiko. Du kan investere i investeringsforeninger med lav risiko og lave omkostninger, hvor det forventede afkast over 3-4 år med høj sandsynlighed er positivt. Disse kan sælges med 2 dages frist. De er dog en lille kursrisiko ved at investere med en horisont på 3-4 år, så du kan med fordel søge uafhængig investeringsrådgivning om dette.

Ingen private bankkunder behøver at betale negativ rente på indlån i banken, hvis de ikke ønsker det. Der er gode løsninger på dette problem til enhver økonomi.
Sådan undgår du negativ rente i banken

* Bank Norwegian er ikke ejet af flyselskabet Norwegian, så du behøver ikke bekymre dig om, at flyselskabets problemer får betydning for din opsparing.

I denne uge begynder VM i håndbold. Tror du det danske herrelandshold kan vinde VM?