16. oktober 2021
Eleverne i Faxe Kommunes skoler skal ifølge børne- og undervisningsministeriet gennemføre de nationale test, men kommunen nægter fortsat at tvinge skolerne til at gøre det. Foto Thomas Olsen
Eleverne i Faxe Kommunes skoler skal ifølge børne- og undervisningsministeriet gennemføre de nationale test, men kommunen nægter fortsat at tvinge skolerne til at gøre det. Foto Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ulovligt: Kommune nægter at teste elever

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Ulovligt: Kommune nægter at teste elever

I Faxe Kommune har man valgt at fokusere på elevernes trivsel og sikkerhed i forbindelse med nødundervisningen, og derfor har man valgt ikke at udføre de nationale test af elever. En beslutning, der ifølge undervisningsministeriet er ulovlig.

Faxe - 20. juni 2020 kl. 06:21
Af Morten Chas Overgaard

Det er en anderledes virkelighed, der i øjeblikket hersker på landets folkeskoler. Selvom samfundet langsomt, men sikkert, begynder at vende tilbage til normale tilstande, så gælder der stadig de samme retningslinjer om nødundervisning, som der gjorde, da skolerne åbnede.

arrow Læs også: Faxe Kommune dropper nationale test

Det betyder, at eleverne er opdelt i mindre grupper, som følges af den samme lærer igennem en hel skoledag, der er stor fokus på hygiejne og en stor del af undervisningen foregår udendørs eller hjemmefra.

Nødundervisningen kræver, at der er flere lærere til stede end normalt, og derfor besluttede børn- og læringsudvalget på deres møde den 22. april at suspendere kravene om nationale test.

- Skolerne står og skal modtage en masse elever og lærere, der kommer tilbage til skolerne og det er naturligvis en utryg situation. Lærernes opgave er at skabe sikre og trygge rammer og følge sundhedsmyndighedernes anbefalinger, og derfor kan skolerne ikke teste, som de plejer. Vi henvender os til STUK (Styrelsen for Undervisning og Kvalitet red.) og spørger, hvordan de foreslår, at vi tester uden at gå på kompromis med sikkerheden, men de svarer ikke, og derfor foreslår jeg, at vi tager det politiske ansvar, så det ikke er skolerne, der skal stå på mål for beslutningen overfor ministeriet, fortæller formand for børn- og læringsudvalget, Mikkel Dam (LA).

Ulovlig beslutning

Den beslutning er det dog ikke op til børn- og læringsudvalget at tage, og det fik udvalget at vide tidligere på ugen.

- I henhold til lov nr. 333 af 30. marts 2020 om ændring af lov om folkeskolen (Gennemførelse af nationale test i skoleåret 2019/20) er det obligatorisk at afholde de nationale test for de skoler/klassetrin, som Børne- og Undervisningsministeriet har udvalgt til at afholde nationale test. De obligatoriske nationale test skal gennemføres senest den 19. juni 2020, lyder det blandt andet i et skriftligt svar til avisen fra Styrelsen for Undervisning og Kvalitet.

I svaret fra styrelsen står der også:

- Kommunalbestyrelsen kan ikke lovligt beslutte, at skoler/klassetrin, der er udtaget af Børne- og Undervisningsministeriet til at afholde nationale test, ikke skal gennemføre de pågældende test i skoleåret 2019/2020, lyder det i svaret.

Styrelsen oplyser desuden, at man gentagende gange har henvendt sig til kommunen. Hele fem gange har styrelsen påpeget, at skolerne i Faxe Kommune skulle sørge for at få testet eleverne, men det er ifølge Mikkel Dam ikke pointen.

- Vi ved da godt, at STUK forventer, at vi tester eleverne. Det, vi spørger dem om, er hvordan vi skal teste eleverne og samtidig sikre, at vi overholder vejledningerne fra ministeriet? Vi har spurgt styrelsen, ministeriet og KL, og det eneste svar, vi får, er, at vi skal teste eleverne inden den 19. juni, fortæller Mikkel Dam.

Retter ikke ind

Han fortæller, at kommunen ikke kommer til at overholde tidsfristen, for han har tænkt sig at tage sagen op på børn- og læringsudvalgets møde onsdag den 24. juni, og til den tid er fristen overskredet.

Ifølge Mikkel Dam ligger det heller ikke i kortene, at eleverne bliver testet indenfor den nærmeste fremtid - i hvert fald ikke så længe, skoledagen ser ud, som den gør.

- Jeg synes det ville være en meget barsk virkelighed at kaste børn og lærere ud i med så kort varsel. Jeg begriber ikke, at vi i en tid, hvor vi beder lærerne om at yde en ekstraordinær indsats og være der for børnene, insisterer på, at de skal bruge deres tid på nationale test. Det er klart, at nogle elever sagtens kan testes, og vi siger heller ikke, at skolerne ikke må gøre det. Det skal bare være forsvarligt, og for nogle elever er de her test altså en stor ting, og nogle bliver rigtig nervøse og får brug for støtte, og det skal lærerne altså have tid til at hjælpe den enkelte elev med, hvis det skal give nogen mening at teste børnene. Jeg synes faktisk, det er mangel på samfundssind fra styrelsens side, siger udvalgsformanden.

Hvad så nu?

Hvad der sker nu er endnu uvist. Undervisningsministeriet vil ikke kommentere på konkrete sager, men i sager, hvor kommuner ikke efterlever ministeriets krav, er det typisk ankestyrelsen, der overtager den videre sagsbehandling.

Avisen har kontaktet børne- og undervisningsminister, Pernille Rosenkrantz-Theil (S), for at få at vide, hvad der eventuelt kunne være af sanktionsmuligheder overfor kommuner, der ikke efterlever reglerne om nationale test, ligesom avisen gerne ville høre, hvorfor det er så vigtigt at få afviklet de nationale test i et skoleår, hvor intet er, som det plejer.

I et skriftligt svar oplyser børne- og undervisningsministeriets pressetjeneste at: »Ministeren ønsker ikke at udtale sig om dette på nuværende tidspunkt.«

Tilbage står Faxe Kommune og savner et svar på, hvilke forholdsregler, man forventes at tage i forbindelse med en eventuel afvikling af de nationale test. Det helt store spørgsmål for udvalgsformanden er dog et andet: Hvorfor?

- Jeg forstår simpelthen ikke, hvorfor man står så hårdt fast på det her. Man aflyser eksaminer og laver fundamentalt om på skoledagen, men det her skal åbenbart løses, koste hvad det vil. Det begriber jeg ikke, og jeg kan åbenbart heller ikke få et svar, siger Mikkel Dam.

Rejser du til udlandet i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk