8. august 2020
Godt 4,2 procent af Haslev Fjernvarmes årsproduktion kommer fra de 6000 kvadratmeter solfangere. Til venstre ses lagertankene til natforsyningen. Foto: Haslev Fjernvarme
gallery icon

Se billedserie

Godt 4,2 procent af Haslev Fjernvarmes årsproduktion kommer fra de 6000 kvadratmeter solfangere. Til venstre ses lagertankene til natforsyningen. Foto: Haslev Fjernvarme
Foto: Jesper Larsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Solvarmen overgår forventningen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Solvarmen overgår forventningen
Faxe - 03. juli 2018 kl. 12:09
Af Nikolaj Rasch Skou
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Fem store solvarmeanlæg i Jylland og på Ærø har lige nu økonomiske kvaler, fordi deres kæmpestore åbne vandlagre med isolerende flydelag er utætte og derfor lækker sommervarmen op til fuglene om vinteren.

Sådan er situationen lykkeligvis ikke hos Haslev Fjernvarme, der nu i mere end et år har forsynet haslevitterne med billig, miljøvenlig varme fra solens stråler.

- Vores solfangeranlæg kører fantastisk godt. Efter en solfattig sommer i 2017, har vi i maj og juni 2018 hentet det tabte ind og mere til. Lige nu producerer solen 32 af de 70 megawatt-timer, som vi henover et sommerdøgn sender ud til vores forbrugere, siger driftsleder Allan Pedersen.

- Det er knap halvdelen, og det betyder, at solfangerne yder mere end Rambølls beregning lovede os. Derfor er vi fantastisk glade for investeringen på 25 millioner kroner, der betales hjem over 20 år. Og så regner vi med, at solpanelerne også efter 30 år yder 90 procent af det de gør i dag, tilføjer han.

Før de 6000 kvadratmeter solvarme blev taget i brug, blev 95,6 procent af fjernvarmen lavet på halm. Nu bidrager solen med godt 4,4 procent, svarende til 3100 megawatt-timer årligt, hvilket samlet set gør værket næsten CO2-neutralt, da det kun i ganske korte perioder er nødvendigt at fyre med naturgas.

- Hvis vi havde dobbelt så mange solfangere, kunne vi lave al varmen fra solen fra juni til august, men vi kunne samtidig få et problem med at opbevare al varmen fra dagens produktion til aften- og nattetimerne. Som vi kører nu, er driften optimal, da vi kan lagre al overskudsvarmen om dagen i vores 11.700 kubikmeter store lukkede »termoflasker«, forklarer Allan Pedersen.

Lige omkring 90 procent af Haslevs befolkning og virksomheder er koblet på fjernvarmen.

Iblandt de 10 procent, der ikke er med, findes mange husstande med elvarme, som det typisk koster 120.000 kroner at flytte over på fjernvarmen.

- Det er ikke en investering man gør som pensionist, men når boligen handles, så kan en ung familie finde økonomi i at installere radiatorer og fjernvarme, siger Allan Pedersen.

Haslev Fjernvarmes renoveringer af rørsystemet beløber sig til cirka fem millioner kroner årligt.

I 2018 er det Ærtebjergparken, Houmannsvej og Enebærstien, der overgår fra de gamle rør i betonkanaler til nye superisolerede rør.

Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk