26. marts 2019
Fotografen Jan Persson, der boede i Bjerrede, er død. Han blev 75 år. Privatfoto
Fotografen Jan Persson, der boede i Bjerrede, er død. Han blev 75 år. Privatfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nekrolog: Fotografen Jan Persson har taget sit sidste billede

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nekrolog: Fotografen Jan Persson har taget sit sidste billede
Opdateret 16. november 2018 kl. 15:05
Faxe - 16. november 2018 kl. 12:02
Af Knud Ørsted, Tjørnevej 22, Snekkersten
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Den førende mester i musikfotos med jazz som speciale er død. Han døde torsdag den 15. november og blev 75 år gammel.

Siden 1960 har Jan Persson, der boede i Bjerrede, fotograferet verdens største og bedste kunstnere specielt i jazzverdenen. Jan flyttede på det nærmeste ind hos Herluf i Montmartre St. Regnegade og senere hos Jazz Kay i Nørregade, hvor jazzens største navne spillede. Også koncertsalene i København havde Jan fokus på med sine Leica'er, og det er blevet til mere end 15.000 unikke billeder, der er tilgængelige på Center for Dansk Jazzhistorie på Aalborg Universitet.

Stemningen i kunstnernes udfoldelse igennem Jan Perssons kamera et blevet et kvalitetsstempel for et rigtig godt billede af nogle af jazzens og popmusikkens bedste personligheder. Getz, Webster, Mulligan, Fitzgerald, Basie, Ellington, Babs, NHØP, Riel, Asmussen og hundreder andre af de bedste på hver sit felt er foreviget af Jan Persson, og når der under et billede står »Foto: Jan Persson«, så er det et kvalitetsstempel og medvirkende til at pryde omslag på mere end 1000 danske og internationale CD/LP-udgivelser.

Amerikanske Down Beat, engelske Melody Maker, danske JazzSpecial og aviserne Berlingske, Politiken og Ekstra Bladet har anvendt Persson som fotograf. Vi Unge, Billed Bladet og mange andre har værdsat den kunst, som Jan Persson kunne trylle frem i sine billeder. I dag har alle et kamera ved hånden, men de mange timer, som Persson ventede på at få skudt det helt rigtige billede, var en del af hans kunstneriske åre.

Det er blevet til flere specielle priser. Som eneste ikke-musiker har han modtaget Dansk Jazz' Ben Webster-pris (2004), Jazzformidlerprisen (2009) og mere end 100.000 kroner lå der i den tyske Jazzahead SkodaPrisen (2013). Internationale udstillinger mange steder i verden med de unikke billeder fra koncertsale i Århus, Odense, København, Oslo, Newport, London m.fl. I begyndelsen af december indvies den genopbyggede K.B.Hallen, og på væggene er der naturligvis fotos fra Jan Perssons besøg i den tidligere nedbrændte hal år tilbage.

For blot en måned siden var Jan frisk og fræk, som han altid været - og det var også hans varemærke under koncerter, hvilket kontrollører i Tivolis Koncertsal specielt har bemærket under koncerter. Men hov glemte vi lige bøgerne om Gasolin med alle hans fotos til Torben Billes tekst, billederne af Bob Dylan, Olsen Brødrene, Jimi Hendricks, Paul McCartney, Mick Jagger, Janis Joplin, Leonard Bernstein .. ja rækken er nærmest endeløs. Pludselig ramte kræften ham - Et utroligt festligt menneske er taget fra os. Huset Persson var åben for vennerne med et meget gæstfrit og underholdende værtspar. Jan Persson var et varmt menneske, og i selskab med ham kedede man sig aldrig. Havde man brug for et godt råd eller en hjælpende hånd, så var en opringning til det stråtækte hus altid med et positivt resultat.

Hele verden var hans arbejdsplads. Perssons billeder er universelle og de står i millioner af reoler verden over, hvor lp'er og cd'er står klar til at blive spillet.

Jans hustru, Maj-Britt var hos ham til det sidste - og havde naturligvis Stan Getz og Ben Websters musik i rummet. Nu er der stille. Jan Persson er nok allerede i selskab med Ben og Kay oppe over skyerne. Hernede er han savnet - men heldigvis har vi stadig hans billeder af tusinder forunderlige musikalske oplevelser.

Bisættelsen finder sted i stilhed.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk