14. august 2020
Ole Elbæk er nyvalgt formand for Østdansk Landboforening.		Foto: Niels Okking
gallery icon

Se billedserie

Ole Elbæk er nyvalgt formand for Østdansk Landboforening. Foto: Niels Okking
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Jørgen takkede af efter 31 år som formand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jørgen takkede af efter 31 år som formand
Faxe - 02. juli 2020 kl. 15:55
Af Niels Okking
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Jørgen Petersens sidste formandsberetning var en del af en generalforsamling ud over det sædvanlige i Østdansk Landboforening.

Tre måneder skulle der gå, før landboforening i Rønnede mandag i denne uge kunne få mulighed for at holde den generalforsamling, der oprindeligt var berammet til den 17. marts 2020.

Covid-19 kom i vejen. Og så blev det for første gang både uden flæskesteg og lagkage, som Jørgen Petersen indskød med et lille smil.

Samtidig blev det også den sidste generalforsamling for netop bestyrelsesformand Jørgen Petersen, der efter 31 år på posten valgte at træde tilbage og overlade formandsskabet til Ole Elbæk, der stillede op uden modkandidater og med fuld opbakning fra bestyrelsen.

- Den store overskrift for 2019 er klima. Vi havde endda et klimavalg med klimatosser. Landbrug og transport er udset til at levere rigtig meget for at reducere klimabelastningen med regeringens mål på 70 procent. Ved valget var der ingen grænser for kravene til os. Landbrug og Fødevare har fremlagt en plan for at nå målet, men samtidigt gjort opmærksom på, at der ikke for nuværende er viden nok. Det er nødvendigt, at der bliver afsat midler i finansloven til forskning og udvikling. Det er fint, at traktoren kører på strøm, men hvis batterierne vejer 10 tons, og den kun kan køre til middag, så går det ikke. Vi skal ikke tro, at coronaen fjerner klimakampen. Den kører videre i alle kontorerne, sagde Jørgen Petersen.

- Det skræmmende er, at meget af det vi har set fra den nuværende regering mangler faglighed og har en stor grad af populisme. Jeg tænker her på vandplaner og ekstra efterafgrøder.

- Jeg er faktisk dybt imponeret over, at det er lykkedes så mange at få de ekstra 373.000 hektar efterafgrøder indpasset. Men straffen er også meget stor ved træk i kvælstofkvoten. I vores område har en del fået nedsat deres efterafgrødeareal, da der har været overtegnet. Der er netop vedtaget en CO2-skat. Jeg ved ikke helt hvorfor, at skatter løser klimaet, lød det blandt andet i beretningen.

Grundet forholdene havde Jørgen Petersen skrevet en kort beretning, hvor han blandt andet kom ind på den store indsats både bestyrelsen og navnlig de ansatte i Østdansk Landboforening har ydet under coronakrisen:

- Tak til bestyrelsen og direktør Torben Flich for et godt samarbejde i det forløbne år. Det er ikke altid lige let at se fremad, men det er vigtigt at turde og tro på beslutningerne. Det kræver mod, og det har I haft, sagde han.

Elbæk fra Tomsgaard
Forenings nye formand blev herefter valgt.

Det er som sagt Ole Elbæk, der var anbefalet af en samlet bestyrelse.

Ole Elbæk blev uddannet landmand i 1985 og forpagtede familiegården Tomsgaard i Klippinge i 1986.

I dag omfatter bedriften 375 hektar planteavl, hvoraf de 145 hektar er forpagtet.

Den ny formand har også 630 årssøer med salg af 20.000 smågrise og 2.000 slagtesvin. Og der er syv fuldtidsansatte på bedriften, hvoraf de tre er elever.

Ole Elbæk er efteruddannet som merkonom i regnskab og Leder i Landbruget, ligesom han har taget dirigent- og bestyrelsesuddannelsen gennem Landbrug og Fødevarer.

Ole Elbæk har været medlems af bestyrelsen siden 2008, og han har været næstformand siden 2012.

Der afholdes afskedsreception for den afgående formand, Jørgen Petersen, 18. september hos Østdansk Landboforening i Rønnede.

Nærmere information følger til august.

Dansk Folkeparti vil stoppe forhøjelse af pensionsalder ved 70 år. Er det en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk