25. september 2021
Kunne en tolk have haft en afgørende funktion i det præhospitale hændelsesforløb i forbindelse med forgiftningen af en congolesisk familie fra Haslev? Det mener Ole Mazur Hendriksen, lægefaglig direktør på Præhospitalt Center, ikke. Foto: Kathrine Harvey
Kunne en tolk have haft en afgørende funktion i det præhospitale hændelsesforløb i forbindelse med forgiftningen af en congolesisk familie fra Haslev? Det mener Ole Mazur Hendriksen, lægefaglig direktør på Præhospitalt Center, ikke. Foto: Kathrine Harvey
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Formodet forgiftning: Lægefaglig direktør: En tolk kunne ikke have ændre noget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Formodet forgiftning: Lægefaglig direktør: En tolk kunne ikke have ændre noget
Faxe - 10. november 2017 kl. 05:34
Af Kathrine Harvey

Flere brikker i sagen om formodet forgiftning af en congolesisk familie fra Haslev 19. oktober er ved at falde på plads.

arrow Læs også: To børn døde: Familie satser på ny start i København

Region Sjælland offentliggjorde torsdag en rapport om hændelsesforløbet fra 112-opkaldet fra forældrene til den nu afdøde congolesiske pige, Naioni, klokken 10.06 torsdag 19. oktober til »beredskabshændelsen blev afblæst klokken 15.30«.

Vi ved nu, for det står i rapporten, at der var »kommunikationsvanskeligheder (...) dels på grund af indringers begrænsede danskkundskaber og dels på grund af, at indringer under samtalen fokuserede på at få oplysningerne fra tredjepart i baggrunden«, allerede da vagtcentralen modtager alarm-opkaldet om, at Naioni har svært ved at trække vejret.

Flere steder i rapporten konstateres der sproglige vanskeligheder undervejs i hændelsesforløbet.

Vi ved også nu, fra rapporten, at familiens ældste søn, 18-årige Francois Mumbere, fungerede som tolk mellem familien og beredskabet (henholdsvis sundhedsberedskab og politi), mens de var ved familiens hjem og behandlede de øvrige familiemedlemmer og undersøgte hjemmet for mulige forklaringer på situationen.

Ole Mazur Hendriksen, lægefaglig direktør i Præhospitalt Center i Region Sjælland mener ikke, ud fra en lægefaglig vurdering, at det kunne have betydet noget for indsatsen eller udfaldet af indsatsen, at der havde været en tolk til stede.

- Det havde ikke gjort nogen forskel, at vagtcentralen havde rekvireret en tolk på det tidspunkt. Politiet bliver kontaktet, fordi det er mistænkeligt, at to børn falder om lige efter hinanden, og de får fat i familiens 18-årige søn, og han taler fint dansk, der er ingen sprogbarrierer. Han giver tidligt i forløbet oplysninger, der indikerer, at der er kan være mistanke om svampeforgiftning - svampeforgiftning passer i øvrigt også godt på hele forløbet, siger han til DAGBLADET.

Net-artiklen her er en forkortet version af en artikel, der bringes i Dagbladet Ringsted, Dagbladet Køge og i Sjællanske Næstved fredag 10. november.

Du kan købe adgang til at læse hele artiklen - og resten af dagens avis - på linket her: http://sn.dk/modules/sn/flow_page_buy?utm_source=FAXE&utm_medium=SN&utm_campaign=avislink

arrow Efter mulig forgiftning: Familie vil ikke tilbage til flygtningebolig
15. december 2017 kl. 20:55 Opdateret: kl. 20:55
arrow To børn døde - rapport konkluderer: Myndighederne handlede korrekt
09. november 2017 kl. 14:13 Opdateret: kl. 16:26
arrow Forgiftningssagen: Indsamling til børnene
03. november 2017 kl. 16:54 Opdateret: kl. 17:23
Stemmer du til kommunalvalget i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk