18. juni 2021
- Lige nu tror jeg, jeg skal i bad og have noget pænt tøj på, hvis jeg skal i fjernsynet? Jeg går rundt i gummistøvler og arbejdstøj, for jeg skal bygge et hjørneskab i mit køkken. Så lige nu ligner jeg vist ikke en på vej i folketinget - men vi er jo også bare mennesker, for pokker, svarer Tanja Larsson på spørgsmålet om, hvad hun skal have resten af dagen til at gå med. Foto: Kenn Thomsen
- Lige nu tror jeg, jeg skal i bad og have noget pænt tøj på, hvis jeg skal i fjernsynet? Jeg går rundt i gummistøvler og arbejdstøj, for jeg skal bygge et hjørneskab i mit køkken. Så lige nu ligner jeg vist ikke en på vej i folketinget - men vi er jo også bare mennesker, for pokker, svarer Tanja Larsson på spørgsmålet om, hvad hun skal have resten af dagen til at gå med. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Eksklusivt interview: 25 minutter i røret med det nybagte folketingsmedlem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Eksklusivt interview: 25 minutter i røret med det nybagte folketingsmedlem
Opdateret 19. september 2019 kl. 12:15
Faxe - 18. september 2019 kl. 15:44
Af Kathrine Harvey

Avisens udsendte fangede Tanja Larsson få timer efter, at hun selv havde fået nyheden om, at hun har fået en plads i Folketingen med første arnejdsdag 1. oktober. Det kom der et 25 minutter langt telefoninterview ud af, som kan læses her.

arrow Læs også: I Folketinget på et afbud: Nu er Tanja trukket i arbejdstøjet

Det er efterhånden mange måneder siden, der var folketingsvalg. Nogle dage efter den lange nat i juni stod det klart, at Tanja Larsson lige netop ikke fik nok stemmer til at sikre sig en plads i folketingssalen.

Derfor har hun bare fortsat sit liv, passet studierne på Lund Universitets afdeling i Malmø, hvor hun læser international folkesundhedsvidenskab, og passet sit byrådsarbejde i Faxe Byråd sideløbende.

- Jeg har haft mit fokus dér. Jeg havde ikke, hvis jeg skal være helt ærlig, regnet med, at jeg skulle i folketinget nu. Der har været en periode nu, hvor det var lidt: bliver det-bliver ikke, men nu bliver det. Og så oven i købet til åbning af Folketinget 1. oktober. Jeg må nok hellere få skrevet til min rektor, for jeg skal søge om orlov. Han sagde, da jeg fortalte, at jeg stillede op, at vi nok kunne få løst det, hvis jeg blev valgt ind, og det er jeg nu, lyder det fra et glad nyslået folketingsmedlem for Faxe-Stevns Kredsen.

Fik dispensation til at stille op til kommunalvalget

Tanja Larsson meldte sig ind i den lokale S-partiforening i Faxe i efteråret 2016. Hun var lige flyttet tilbage til sin hjemegn i Faxe Ladeplads efter at have boet i København i nogle år.

Faktisk fik hun dispensation af sit parti til at stille op til kommunalvalget i 2017, for hun havde ikke nået at være medlem af partiet i det år, det kræves, for at man er opstillingsberettiget.

Det med dispensationen har hun en idé om, hvor blev givet.

- Knud Erik Hansen (tidligere borgmester i Faxe Kommune og nuv. gruppeformand for S) var min rektor og historielærer, og han kender mit ståsted og mig og min familie særdeles godt, så det er nok derfor, jeg fik dispensationen, konstaterer Tanja Larsson.

- Jeg skal have et bad og fejre med budgetlægning

Hun fortæller også, at siden hun tændte sin telefon igen, efter slukkede den oven på nyheden fra Socialdemokratiets partisekretær, er hun blevet kimet ned. Både af familie, venner og af den danske presse, der vil lykønske hende.

Hvad så nu?
- Lige nu tror jeg, jeg skal i bad og have noget pænt tøj på, hvis jeg skal i fjernsynet? Jeg går rundt i gummistøvler og arbejdstøj, for jeg skal bygge et hjørneskab i mit køkken. Så lige nu ligner jeg vist ikke en på vej i folketinget - men vi er jo også bare mennesker, for pokker, griner Tanja Larsson.

Hvordan skal du fejre det her i aften?

- Jeg skal simpelthen fejre det med et økonomigruppemøde om budgettet i Faxe Kommune. Jeg er valgt til at tjene folket i Faxe Kommune frem til 1. oktober, så jeg er med til at lægge budget, lige til jeg bliver trukket ud. Det er i dén byrådssal, mit hjerte og min sjæl ligger lige nu, lyder svaret.

Satte mor og far på flyet i morges

Hvordan tog dine forældre nyheden? De har jo været nogle af dine mange trofaste støtter gennem valgkampen.

- Jamen lige her til morgen har jeg kørt min mor og far i lufthavnen. De er taget til Tyrkiet og skulle være der indtil 1. november. Så jeg har lige skrevet, at de nok skal afkorte deres ferie, for jeg har brug for at de kommer hjem til 1. oktober, så de kan dele den store dag med mig. Nu skal jeg jo ikke være på S.U. mere, så så må jeg måske betale for returbilletten, griner Tanja Larsson.

Hvad nu med avisens nytårsquiz?

- Jo, og nu jeg har dig. Det er sådan nogle ulogiske og mærkelige ting, jeg har haft i hovedet i dag, men hvordan afgør I egentlig nytårstipskuponen på avisen? Altså spørgsmålet om, hvorvidt jeg er blevet valgt ind i Folketinget eller ej?

Til det kan avisens udsendte på stående fod kun svare: Jamen, Tanja, du er jo valgt ind i Folketinget nu....

- Hvis jeg skulle have troet på alles forventninger, kunne jeg havde været så kæk og have sagt: Jeg kan sagtens vende 113 års dødvande. Dén negler jeg. Men ærligt talt, så niver jeg mig selv i armen. Ér dét hér seriøst? Ér dét hér sket? Man tænker på det i valgkampen og til selve valgte, at muligheden der, og nu, et lille halvt år efter, hvor jeg var indstillet på, at jeg ikke kom ind, så får alle de gode mennesker, der har stemt på en kandidat, de mente kunne repræsentere dem, en stemme på Christiansborg nu, siger Tanja Larsson.

Jeg håber, at knapperne er røde og grønne

Første arbejdsdag på Christiansborg bliver, når Folketinget åbner.

Og lige som at første skoledag kan give sommerfugle i maven, så gør denne dag det også allerede i Tanja Larssons mave, afslører hun.

- Er der nogen, der vil være søde at holde den nye pige i kassen i hånden den første dag? Nej, pjat, jeg er faktisk enormt priviligeret af at være medlem af et inkluderende og social bevidst parti, så jeg kender jo allerede en hel del mennesker på Christiansborg. Jeg fik i hvert fald mange krammere på kongressen forleden, og det gør en kæmpe forskel, når man som jeg gør kommer ind lidt efter de andre. Jeg håber dog, at knapperne på bordet er røde og grønne, eller jeg i det mindste får lidt vejledning i, hvordan jeg stemmer »ja« og »nej«, så jeg rammer den rigtige knap, siger Tanja Larsson.

- Mit er et landdistriktsmandat

Hun fortæller, at én af de ting, hun vil praktisere som noget af det første, når hun hopper i Christiansborg-tøjet, er at opfordre borgere, skoler og erhvervsdrivende til at invitere hende på besøg, og så vil hun også gerne selv invitere på besøg på Christiansborg.

- Det håber jeg meget af mine medmennesker på hele Sjælland vil benytte sig af. Vi er 26 nationaliteter i min klasse på uni, og de forstår simpelthen ikke, at vi kan have et Folketing, hvor man må komme ind på besøg. Men så fortæller jeg dem, at i Danmark vil vi gerne sikre alle borgere medindflydelse, og i virkeligheden kan man jo bare kigge på mig, siger Tanja Larsson.

arrow Video: Borgen har fået et medlem, der aldrig giver op
01. oktober 2019 kl. 20:40 Opdateret: kl. 16:02
arrow Sass’ afløser har officielt skrevet sig ind i Folketinget
01. oktober 2019 kl. 15:26 Opdateret: kl. 15:26
arrow Den store rutsjebanetur er slut: På tirsdag er Tanja i Folketinget
27. september 2019 kl. 17:31 Opdateret: kl. 17:31
Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk