8. august 2020
Steen Kalum Nielsen fortalte Blåbæk Mølles historie fra starten i 1472. Foto: Nikolaj Rasch Skou
gallery icon

Se billedserie

Steen Kalum Nielsen fortalte Blåbæk Mølles historie fra starten i 1472. Foto: Nikolaj Rasch Skou
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Den idylliske Blåbæk Vandmølle maler stadig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den idylliske Blåbæk Vandmølle maler stadig
Faxe - 05. december 2019 kl. 16:48
Af Nikolaj Rasch Skou
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Julemarkedet hos familien Kalum Nielsen i Blåbæk Mølle var fyldt med nysgerrige og sultne gæster.

Inde i den brandvarme julepyntede møllerstue solgte Lisbeth Kalum Nielsen og datteren Katja æbleskiver, gløgg og andre drikkevarer.

Og her var kort efter åbningen af årets julemarked fyldt med sulte og nysgerrige gæster, der tog for sig af retterne og så på julegavemuligheder.

De flotte håndtegnede dyr i rammer blev solgt af møllerens datter, Tanja Kalum, der driver firmaet Kalumart.

Og sygeplejersken Jonna Yde fra Atterup fletter store og små pilekurve i en flot stærk kvalitet. Julemarkedet i Blåbæk er det eneste hun kommer på.

Der var også travlt i Vin & Druen hos Claus Pedersen, der solgte portvin, julevin og gin til gaver.

- Det er intimt her, og man møder en masse lokale mennesker, sagde han.

Faktisk var der så mange i stuen med den knitrende brændeovn, at det var en lettelse, da møller Steen Kalum Nielsen ringede med sin klokke og annoncerede, at nu var der rundvisning i møllen.

Ude i det iskolde møllehus satte han sig højt tilrette og takkede de mange mennesker, der har stemt på Blåbæk Mølle i Dansk Møllerforening konkurrence om at kåre Danmarks smukkeste.

Blåbæk Mølle blev kåret som den tredje smukkeste iblandt de bare 30 vandmøller, der stadig eksisterer.

Blåbæk Mølle kan føres helt tilbage til 1472. Den var dengang en skavtmølle, der er en meget simpel form for vandmølle.

- Under svenskekrigen skræmte man befolkningen ved at ødelægge møllerne. Den vi står i nu er fra midten af 1700-tallet, den blev restaureret og genindvidet i 1963. Det specielle hos os er kombinationen af vand- og vindmøllen, og så var her landbrug til. Det var med til at bevare møllen, da møllererhvervet ændrede sig, fordi landbrugserhvervet selv fik hver deres små kværne, fortalte Steen Kalum Nielsen.

- Der er den historie om vindmøllen, at den blev solgt fra af min morfar til en kunstner, der ville lave atelier i den, men heldigvis så døde han. Ja, det siger man jo ikke om så mange, men det betød faktisk, at han ikke fik lavet beboelse. Møllen forfaldt, og det syntes grevinden på Rosendal ikke om, så hun kontaktede kunstnerdamlien og købte den for 6.000 kroner. Rosendal ejer den stadig og begge møller er nu fredet, fortalte mølleren og gik videre med forklaringen på, at der er tre tonstunge møllesten, som benyttes til foderkorn, brødmel og valsning af gryn.

Kraften kommer fra de to store udendørs vandhjul.

- For mig har møllen indtægtsmæssigt altid være et fritidserhverv, hvor jeg hele tiden må tænke fem år frem i, hvornår taget skal tækkes og bindingsværket repareres. I 2015 kom der omstryget uden om møllesøen, to nye vandhjul og en ny stensætning. Det løb op i 1,2 millioner kroner, så pengene skulle skaffes fra fonde. Det var Mærsk Mc-Kinney, Augustinus, Jebsen på Rosendal og jeg selv, som betalte. Jeg lavede også noget af arbejdet og planlægningen af projektet begyndte i 2011, fortalte Steen Kalum Nielsen, før han satte den idylliske gamle mølle i gang.

Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk