26. september 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Borgerne skal hjælpe med at forme ny klimapolitik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Borgerne skal hjælpe med at forme ny klimapolitik
Opdateret 08. december 2019 kl. 15:12
Faxe - 08. december 2019 kl. 06:00
Af Alexandra Mollerup

Teknik- og miljøudvalget har besluttet at spørge offentligheden om hjælp til at forme den nye klima-, miljø- og naturpolitik.

Det gør de med et debatoplæg på 21 sider, som er sendt i offentlig høring i perioden 5. december 2019 til 15. marts 2020.

- Formålet med debatoplægget er at indkalde ideer, forslag og bemærkninger fra alle, som ønsker at bidrage, så der sker dialog og inddragelse så tidligt som muligt. På baggrund af de indkomne ideer, forslag og bemærkninger udarbejder vi i 2020 et konkret forslag til en klima-, miljø- og naturpolitik, der ligeledes fremlægges i offentlig høring, siger Eli Jacobi Nielsen (DF), formand for Teknik & Miljøudvalget.

Global og lokal

Ligegyldigt hvad, så sker der klimaforandringer. Havvandene stiger, der er øget nedbør og kraftigere storme.

Det første store skridt på verdensplan blev taget med Parisaftalen i 2015 på COP21, hvor 196 medlemslande i FNs klimakonvention indgik en aftale om at holde verdenstemperaturstigningen under 1,5 grader og mindske udledningen af drivhusgasser.

Faxe Kommune er også gået ind i en aftale, der indebærer, at de senest i 2020 skal mindske CO2-udledningen med minimum 20 procent.

Det er bare ikke nok at reducere drivhusgasserne, der skal også suges noget CO2 ud af atmosfæren, står der i debatoplægget fra teknik- og miljøudvalget. Og det kan eksempelvis gøres ved at plante skov.

CO2 og vandstigning

Men hvilke klimamål skal Faxe Kommune reelt opstille, og hvilke områder skal prioriteres? Det er nogle af de sprørgsmål, der bliver stillet til dem, der skulle have lyst til at skrive et høringssvar.

Lige nu har Faxe Kommune eksempelvis kortlagt de arealer, der er oversvømmelsestruede i dag og i fremtiden. De har udpeget 32 indsatsområder, hvor hovedparten er relateret til byområder som Faxe, Faxe Ladeplads, Haslev, Karise, Dalby og Rønnede.

I de største vandløb er der eksempelvis opsat vandstandsloggere. Ved udløbet af Faxe Å har kommunen en mobil sluse, som kan sættes op, når der er forhøjet vandstand i Faxe Bugt. Og i forbindelse med kystnedbrydningen fra havet har Faxe Kommune kystbeskyttet Strandvejen i Faxe Ladeplads med sten og sand.

Men er der andre måder, som Faxe Kommune kan forhindre oversvømmelser på?

Og hvordan reduceres sårbarheden ved de oversvømmelser, som ikke kan forhindres?

Det er også nogle af de spørgsmål, som udvalget efterspørger svar på.

- Hvis vi skal lykkes med den grønne omstilling, finder vi i udvalget, at det er afgørende, at vi forsøger at inddrage alle - borgere, erhvervsdrivende, foreninger, organisationer med flere - så der er medejerskab og folkelig opbakning til de kommende års indsatser for at skabe en mere bæredygtig udvikling, siger Eli Jacobi Nielsen.

Mange løsninger

I det 21 sider lange debatoplæg er der en del viden om klimaforandringer og bæredygtighed.

Der er lagt links ind, så man kan klikke sig rundt og blive klogere på både de helt store verdenstiltag og de helt lokale i Faxe Kommune.

Undervejs er der stillet specifikke spørgsmål, som man kan reflektere over og svare på.

- Mange beslutninger, tiltag med mere har ofte en konsekvens for både klima, miljø og natur, hvorfor vi har udarbejdet et samlet debatoplæg for hele klima-, miljø- og naturområdet, siger Eli Jacobi Nielsen

I høringsperioden har teknik- og miljøudvalget desuden lagt et offentligt møde ind tirsdag den 4. februar 2020 klokken 19.00-22.00 i Kultunariet, hvor alle er velkomne til at komme og diskutere den fremtidige klima-, miljø- og naturpolitik.

Har debatten om sexisme taget overhånd?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk