23. september 2020
Det er imponerende at tænke over, at knoglefrakmenterne er mere end 100 millioner år gamle.Foto: Morten Chas Overgaard
gallery icon

Se billedserie

Det er imponerende at tænke over, at knoglefrakmenterne er mere end 100 millioner år gamle.Foto: Morten Chas Overgaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Bliv klogere på dinosaurerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bliv klogere på dinosaurerne
Faxe - 28. januar 2020 kl. 13:57
Af Morten Chas Overgaard
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

På Geomuseum Faxe kan man fra den 4. april opleve fortidens kæmper, når dinosaurerne indtager museet i særudstillingen »DinosaurLiv«.

Filmen Jurassic Park fik i starten af halvfemserne bragt dinosaurerne til live på en hidtil uset facon. Når særudstillingen DinosaurLiv åbner på Geomuseum Faxe kan man blandt andet se, hvordan dinosaurerne formerede sig og passede deres unger, og publikum får en indsigt i dele af dinosaurernes liv, som de færreste kender til.

Sebastian Klein kommer til åbningen, og han vil også fortælle om dinosaurernes liv igennem videomateriale i udstillingen, men det er Geomuseum Faxes Museumsinspektør Jesper Milàn, der står for den store viden bag udstillingen. Han har nemlig udarbejdet nyt materiale til hele samlingen, og der findes ikke mange, der har bedre forudsætninger for det, end netop Jesper Milàn.

Han ved nemlig ikke bare meget om dinosaurer, han har også været med på flere udgravninger, som han senest torsdag holdt foredrag om på museet.

Under foredraget viste Jesper Milàn billeder fra sin tur til Utah - en tur han var af sted på, da han var en ung eventyrlysten ph.d.sin-studerende i sine 20'ere.

De amerikanske forskere vil gerne have fat i danske studerende, og derfor blev Jesper Milàn taget med på en udgravning i Morrisonformationen, der bød på store udfordringer.

- Vi var to hold, og det andet hold fandt en lårbensknogle allerede første dag. Den vejede et ondt år, men vi fik den alligevel bugseret op i bilen, lød det fra Jesper Milàn, der dog hurtigt fandt ud af, at den amerikanske ørken byder på andet end dinosaurfossiler.

Udover slanger og skorpioner var der nemlig især én plage, der virkelig var en udfordring.

- De har nogle myg, der hedder gnats, og de var overalt. Vi tapede vores bukseben og ærmer til, og folk viklede stof omkring ansigterne, så vi så drabelige ud, når vi hoppede ud af bilerne. Vi endte dog med at finde knogler fra en sauropod, som vi døbte »Gnatalie«, grinede Jesper Milàn, da han torsdag gav sit foredrag om dinosaurer.

Det er ikke kun knogler, der kan fortælle os, hvordan dinosaurerne levede, og på sin tur til USA fandt Jesper Milàn også fodspor, der afslørede en lille dinosaur, der havde taget en pause og lagt sig ned, inden den var fortsat.

- Sådan et fodspor er et ret fint øjebliksbillede af en dinosaurs liv, lyder det fra museumsinspektøren.

Udstillingen åbner den 4. april og løber frem til efterårsferien, og den vil blandt andet indeholde masser af aktiviteter for børn.

Har debatten om sexisme taget overhånd?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk