18. januar 2021
Dagbladets omtale mandag 6. december 1999.
gallery icon

Se billedserie

Dagbladets omtale mandag 6. december 1999.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 20 år: Læserne mindes orkanen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

20 år: Læserne mindes orkanen
Faxe - 29. november 2019 kl. 19:13
Af Cecilie Hänsch

Fredag aften, store julefrokost-dag - og så et varsel om orkan. Fredag 3. december 1999 står klart i manges erindring. Vi har spurgt og fået svar. Her er læsernes minder om december-orkanen

arrow Læs også: Ødelæggende orkan har gjort statsskove rigere på løvtræer

På DMIs hjemmeside kan man stadig i dag, 20 år efter decemberorkanens hærgen, finde et Danmarkskort med netop det. Angivelse af, hvor december-orkanen ramte. Sønderjylland tog de største skader, Fyn gik ikke ram forbi - og den vestsjællandske kyst fik også et ordentligt slag.

Men selvom vinden løjede af hen over Sjælland, så blev også området her ramt. Især hos Gisselfeld og Bregentved, hvor nåletræerne lagde sig før tid. Og som læserne kan berette, så var der også en julefrokost eller to, som blev forlænget; for det var for farligt at begive sig ud på de sjællandske veje:

Tina Lindblad:
- Jeg nåede lige at lande med fly, efter en ferie på Sri Lanka, og dagen efter skulle vi overtage nøglerne til vores nye hus, vi havde købt, her ved Hesede Skov. Det var med frygt vi kørte herned af, og så flere og flere væltede træer og ødelagte tage. Men heldigvis, var vi sluppet med kun et enkelt lille træ, da vi lå i læ af skoven.

Marianne Engdahl:
- Jeg var til julefrokost på mit arbejde, og da vi i løbet af aftenen ville åbne vinduet for at få lidt frisk luft ind, så rev blæsten vinduet op, hvilket overraskede os, da vi intet havde bemærket i løbet af aftenen. Da vi skulle hjem var det ikke alle der kunne komme hjem, så jeg fik logerende den nat. På vej hjem fra Jernbanegade og ud af Bregentvedvej i Haslev, måtte vi gå mellem el-ledninger, der lå på fortorvet og på vejen. Det var en "spændende" tur hjem.

Bibi Sværke:
- Min bror, der bor på Præstemarksvej udenfor Karise, måtte forlade huset fordi stormen rev deres tag af. Vi havde ikke strøm og varme i et par dage.

Anne Billehøj:
- Jeg var til julefrokost i Herfølge og måtte køre til Køge at sove hos noget familie, fordi der var væltede træer flere steder på vejen til Haslev.

Ulla Nørbo Christensen:
- Strømmen var væk i Ll. Torøje i 2 dage, og da vi har eget vandværk, måtte der hentes vand hos naboer. Flagstangen knækkede og lagde sig heldigvis på langs med huset. Alle'en ned til Vemmetofte var spærret af væltede træer. Vi sov i stuen, da overetagen rystede, men den holdt... Der var en spændende nat.

Ann Charlotte Christensen:
- Jeg skulle i Fog og handle da cykeltraileren fløj af. Og kan huske flagstangen ved det gamle rådhus i Faxe gyngede helt vildt.

Kirsten J. Malm Hansen:
- Var inviteret til min mosters fødselsdag i Køge, men jeg takkede nej, da jeg havde hørt om stormen, der ville komme. Det blev hun ked af, for hun var ikke klar over, hvor slemt vejret blev, men hun blev glad, da hun fandt ud af, at det havde været farligt at køre fra København.

Ole Sjøgren:
- Nede ved Søtorup Sø, hvor bådene ligger, væltede det stråtækte bådehus, der stod ude i vandet, så man kunne sejle ind i det med sin båd og lægge til. Desuden væltede flere af de store træer dernede. Har heldigvis billeder af det i et gammelt album.

Marianne Sjøholm:
- På grund af træer, der væltede ned i ledningesmaster havde vi ikke strøm i 4 døgn og måtte flytte "hjemmefra".

Jane Hansen:
- Jeg ventede min først søn dengang. Jeg var 5 måneder henne og vi skulle til julefrokost på Lolland. Broen blevet lukket så vi kunne ikke komme hjem. Så vi overnattende på Lolland. Det er en dag man aldrig glemmer.

Lolita Pearl Nielsen:
- Jeg skulle have været ud og besøge min mand der lå på Køge sygehus, men frarådet at køre pga. væltet træet på motorvejen. så var alene hjemme med min lille søn på 7 mdr. Strømen gik på den modsatte side af vejen og træer væltede. Diverse træstykker fra vindskeder og tagplader fløj rundt i luften og ramte mine vinduer, jeg var meget bange husker jeg.

arrow Personlige beretninger: Da Adam blæste forbi
03. december 2019 kl. 15:03 Opdateret: kl. 17:39
arrow Politiet skulle have holdt julefrokost - men så kom orkanen
03. december 2019 kl. 14:33 Opdateret: kl. 14:33
arrow Orkanen i '99: Det stod i avisen
03. december 2019 kl. 13:47 Opdateret: kl. 14:12
Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk