6. august 2020
Foto: Allan Nørregaard
Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: - Folk dør trods alt ikke af, at der ikke er skrevet korrekt i dokumentationen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

- Folk dør trods alt ikke af, at der ikke er skrevet korrekt i dokumentationen
Opdateret 12. december 2019 kl. 12:41
Faxe - 12. december 2019 kl. 12:00
Af Alexandra Mollerup
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Den private hjemmehjælp Lev-Vel beklager fejl og er tilfredse med, at de ikke længere skal dosere medicin.

arrow Læs også: Faxe Kommune har sat de ældste borgeres patientsikkerhed i fare

Lev-Vel Sjælland Aps har siden december 2017 været privat leverandør af pleje og hjælp til de ældre borgere i Faxe Kommune.

Men i november 2018 lavede Styrelsen for Patientsikkerhed et tilsyn, der viste, at virksomheden ikke arbejdede helt efter lovens skrappe krav.

- Vi skal efterleve lovkravet som alle andre. Det er dybt beklageligt. Jeg kan ikke sige andet end, at det har været forvirrende med tilsynene. Det skulle hedde samarbejde og læring i begge lejre, men den læring har vi ikke følt. De er bare kommet ind og har kastet det hele op i luften hver gang. Men uanset hvad skal vi bare blive bedre, siger direktør i Lev-Vel, Lene Bång Jensen.

Fare for patienten

Ved et ældretilsyn i november opdagede Styrelsen for Patientsikkerhed, at Lev-Vel ikke udførte deres opgaver ordentligt.

Sagen kort
Lev-Vel Sjælland Aps er privat leverandør af personlig pleje og praktisk hjælp for Faxe Kommune. De varetager servicelovsydelser og sundhedslovsydelser.
  • 27. november 2018: Styrelsen for Patientsikkerhed udfører et ældretilsyn af servicelovsydelser. De finder større problemer af betydning for den fornødne kvalitet, hvilket resulterer i 12 krav til Lev-Vel Sjælland Aps.
  • 27. februar 2019: Styrelsen for Patientsikkerhed udfører et sundhedsfagligt tilsyn. De finder større problemer af betydning for patientsikkerheden. Fundene ved tilsynet gør, at Styrelsen for Patientsikkerhed stiller 16 krav til Lev-Vel Sjælland Aps.
  • 2. april 2019: Styrelsen for Patientsikkerhed udsteder påbud af deres servicelovsydelser, som bunder i fundene fra ældretilsynet i november 2018.
  • 24. april 2019: Styrelsen for Patientsikkerhed afgør, at Lev-Vel Sjælland Aps får udstedt et påbud med seks punkter på baggrund af det sundhedsfaglige tilsyn i februar 2019.
  • 15. maj 2019: Styrelsen for Patientsikkerhed laver et nyt sundhedsfagligt tilsyn. Påbuddet fastholdes.
  • 28. maj 2019: Styrelsen for Patientsikkerhed laver nyt Ældretilsyn, som ophæver påbuddene af servicelovsydelserne.
  • 30. september 2019: Styrelsen for Patientsikkerhed udfører nyt sundhedsfagligt tilsyn. Påbuddet fastholdes

Medarbejderne vidste ikke, hvordan de tog sig af tryksår, dehydrering og fald. Medarbejderne gik ikke i sterilt tøj, og der var ikke overblik af borgernes helbred.

Styrelsen opdagede også, at Lev-Vel stod for en del sundhedsfaglige opgaver, som de ikke helt havde styr på. Det fik styrelsen til, på stedet, at varsle det næste tilsyn i februar 2019.

- Man skal se, hvad det er påbuddene går ud på, vil jeg sige. Der står seks påbud, men det her handler om de 12 sygeplejeproblematikker, der ikke har været løst godt nok eller ikke er løst godt nok endnu, siger Lene Bång Jensen.

Frataget opgave

De to tilsyn viste at mange arbejdsopgaver blev løst så utilfredsstillende, at Styrelsen for Patientsikkerhed udstedte flere påbud til Lev-Vel med beskeden om, at patientsikkerheden var i fare.

Der var eksempler, hvor der var forskel på antal tabletter på medicinlisten og antallet i doseringsæsken.

Der var forskel på insulinen på Det Fælles Medicinkort (FMK) og på den lokale medicinliste, og der var ikke konsekvent dokumentation af ikke-doserbar medicin.

- Det passer ikke helt. Det der skete var, at en penicillin-pille var røget ned til middagstid i stedet for til om morgenen. Og selvfølgelig må det ikke ske, men det var meget uheldigt, at det lige var i den, de tog stikprøve af, siger Lene Bång Jensen.

Direktøren er meget tilfreds med, at Faxe Kommune nu selv står for håndteringen af medicin. Det er nemlig blevet besværligere med årene, siger hun.

Forkortet version

Netartiklen her er en forkortet version af en artikel, der bringes i Sjællandske Næstved og Dagbladet Ringsted torsdag den 12. december 2019.

Du kan købe adgang til at læse hele artiklen - og resten af dagens avis - på linket her: www.sn.dk/kobeavis

Det koster 25 kroner for et døgns læse-adgang til alle betalte dele af sn.dk

Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk