19. april 2021
Zuzan Linnet Degani vil gennem Projekt Mental Sundhed skabe bedre mental sundhed i detailbranchen.
gallery icon

Se billedserie

Zuzan Linnet Degani vil gennem Projekt Mental Sundhed skabe bedre mental sundhed i detailbranchen.
Foto: Mads Kalb
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Zuzan vil skabe bedre mental sundhed i detailhandelen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Zuzan vil skabe bedre mental sundhed i detailhandelen
Erhverv - 18. juni 2020 kl. 12:40
Af Anders Spanggaard

Det står skidt til med den mentale sundhed på mange danske arbejdspladser. 30.000 mennesker er lige nu sygemeldte på grund af stress, angst og en følelse af ensomhed. Situationen, som den er lige nu, koster samfundet enorme summer. Det er dyrt at have så mange langtidssygemeldte på grund af dårlig mental trivsel, og det koster også på bundlinjen for virksomhederne.

Derudover er det en udfordring, at man ikke tilkendegiver de forskellige værdier, man går på arbejde med - afhængig af, hvilken generation, man tilhører.

- Det betyder med andre ord, at man som leder er nødt til at forstå, at en hierarkisk ledelsesstil på ingen måde motiverer eller fastholder yngre generationer. De er derimod mere optaget af mennesket bag lederen, og en måde, at praktisere det på, er et coachende lederskab. Igennem det vil en leder få en indsigt, som skaber udsigt, siger Zuzan Linnet Degani.

Hun driver virksomheden Mentality og har en ambition om gennem Projekt Mental Sundhed at udruste ledere og medarbejdere i detailbranchen med redskaber til at skabe en mentalt sund arbejdsplads.

Projekt Mental Sundhed er prækvalificeret til at få støtte fra Vellivforeningen og afventer den endelige godkendelse herfra.

Nøglen ligger hos lederne

Zuzan Linnet Degani mener, at lederne ude på arbejdspladserne sidder med et kæmpe ansvar. Ifølge hende er ledernes fokus slet ikke nok på deres medarbejderes mentale sundhed, men helt andre steder.

Fakta om Projekt Mental Sundhed
  • Hør mere og deltag gratis i Projekt Mental Sundhed i Detailhandelen. Klik her
  • Læs mere om Mentality her
  • Se rapport om forebyggelse af mental sundhed fra Deloitte her

- Lederne er drevet af nøgletal og konkurrence, og derfor glemmer mange af dem medarbejdernes trivsel, mener kvinden bag Projekt Mental Sundhed.

Hun tilføjer, at mange ledere i detailhandelen er dygtige købmænd, men det gør dem ikke nødvendigvis til gode ledere.

- Men de kan lære at blive gode ledere, hvis de tilegner sig nogle andre værdier. De skal lære at se indad, og de skal tage lederskabet, siger Zuzan Linnet Degani.

Trivsel giver vækst

Hun påpeger, at talrige studier i både ind- og udland peger på, at de virksomheder, som har fokus på det hele menneske, herunder leder- og medarbejderudvikling, står langt stærkere i forhold til at være fremtidssikrede. Der peges i diverse studier entydigt på, at de virksomheder, som har fokus på mental sundhed, har markant større sandsynlighed for at bevare eller vækste deres konkurrenceevne. Blandt andet fordi de er i stand til at tiltrække de bedste medarbejdere.

Zuzan Linnet Degani er meget opsat på, at kurven skal vendes, fordi problemerne med manglende mental sundhed efter hendes mening har fået lov at vokse sig alt for store. Derfor har hun taget initiativ til Projekt Mental Sundhed.

- Projektet er ganske vist rettet mod detailhandelen, men det er jo så alment gyldigt, at det også vil kunne gøre stor nytte i andre brancher. Jeg mener faktisk, at dette projekt kan have en positiv effekt på samfundet, fordi det har potentiale til at rette op på en række dårlige ting, vi døjer med i vores omgang med hinanden, påpeger Zuzan Linnet Degani.

Hun håber, at Projekt Mental Sundhed er klar til at gå i luften i efteråret 2020.

  • ErhvervSjælland

    ErhvervSjælland

  • Erhverv Nordsjælland

    Erhverv Nordsjælland
Fra den 21. april må eksempelvis restauranter åbne for servering udenfor og indenfor men med restriktioner. Er reglerne for at gå ud og spise og drikke for indviklede?