

Se billedserie
Det står skidt til med den mentale sundhed på mange danske arbejdspladser. 30.000 mennesker er lige nu sygemeldte på grund af stress, angst og en følelse af ensomhed. Situationen, som den er lige nu, koster samfundet enorme summer. Det er dyrt at have så mange langtidssygemeldte på grund af dårlig mental trivsel, og det koster også på bundlinjen for virksomhederne.
Derudover er det en udfordring, at man ikke tilkendegiver de forskellige værdier, man går på arbejde med - afhængig af, hvilken generation, man tilhører.
- Det betyder med andre ord, at man som leder er nødt til at forstå, at en hierarkisk ledelsesstil på ingen måde motiverer eller fastholder yngre generationer. De er derimod mere optaget af mennesket bag lederen, og en måde, at praktisere det på, er et coachende lederskab. Igennem det vil en leder få en indsigt, som skaber udsigt, siger Zuzan Linnet Degani.
Hun driver virksomheden Mentality og har en ambition om gennem Projekt Mental Sundhed at udruste ledere og medarbejdere i detailbranchen med redskaber til at skabe en mentalt sund arbejdsplads.
Projekt Mental Sundhed er prækvalificeret til at få støtte fra Vellivforeningen og afventer den endelige godkendelse herfra.
Zuzan Linnet Degani mener, at lederne ude på arbejdspladserne sidder med et kæmpe ansvar. Ifølge hende er ledernes fokus slet ikke nok på deres medarbejderes mentale sundhed, men helt andre steder.
- Lederne er drevet af nøgletal og konkurrence, og derfor glemmer mange af dem medarbejdernes trivsel, mener kvinden bag Projekt Mental Sundhed.
Hun tilføjer, at mange ledere i detailhandelen er dygtige købmænd, men det gør dem ikke nødvendigvis til gode ledere.
- Men de kan lære at blive gode ledere, hvis de tilegner sig nogle andre værdier. De skal lære at se indad, og de skal tage lederskabet, siger Zuzan Linnet Degani.
Hun påpeger, at talrige studier i både ind- og udland peger på, at de virksomheder, som har fokus på det hele menneske, herunder leder- og medarbejderudvikling, står langt stærkere i forhold til at være fremtidssikrede. Der peges i diverse studier entydigt på, at de virksomheder, som har fokus på mental sundhed, har markant større sandsynlighed for at bevare eller vækste deres konkurrenceevne. Blandt andet fordi de er i stand til at tiltrække de bedste medarbejdere.
Zuzan Linnet Degani er meget opsat på, at kurven skal vendes, fordi problemerne med manglende mental sundhed efter hendes mening har fået lov at vokse sig alt for store. Derfor har hun taget initiativ til Projekt Mental Sundhed.
- Projektet er ganske vist rettet mod detailhandelen, men det er jo så alment gyldigt, at det også vil kunne gøre stor nytte i andre brancher. Jeg mener faktisk, at dette projekt kan have en positiv effekt på samfundet, fordi det har potentiale til at rette op på en række dårlige ting, vi døjer med i vores omgang med hinanden, påpeger Zuzan Linnet Degani.
Hun håber, at Projekt Mental Sundhed er klar til at gå i luften i efteråret 2020.
Kommentarer
Vi ønsker en åben og livlig debat på sn.dk, og opfordrer alle til at kommentere, udveksle viden og stille spørgsmål. Debatten skal foregå i en ordentlig og respektfuld tone. Redaktionen fjerner indlæg, der ikke lever op til SN.dks retningslinjer og gældende lovgivning. Se retningslinjerne her