19. juni 2019
Da først Gitte Rydal flyttede ind lige ved siden af den gamle købmandsbutik i Nr. Tvede ved Næstved, begyndte hun at spekulere på, hvad hun kunne bruge det hyggelige lille lokale til. For et år siden åbnede hun så Ryholm Sæbesyderi.
gallery icon

Se billedserie

Da først Gitte Rydal flyttede ind lige ved siden af den gamle købmandsbutik i Nr. Tvede ved Næstved, begyndte hun at spekulere på, hvad hun kunne bruge det hyggelige lille lokale til. For et år siden åbnede hun så Ryholm Sæbesyderi.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sæber af den fineste slags

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sæber af den fineste slags
Erhverv - 18. oktober 2018 kl. 04:36
Af Tekst: Helle Hansen Foto: Jørgen C Jørgensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Man skal lige have tålmodighed et par sekunder mere, så kommer der det dejligste bløde sæbeskum.

Gitte Rydal vasker sine hænder i servantefadet, som står foran den tidligere købmandsbutik i Nr. Tvede ved Næstved.

- Butikslokalet er ret lille og uden vask, så jeg måtte jo finde på noget andet, hvis folk skal kunne prøve mine sæber, siger den 52-årige smilende Gitte Rydal, der i dag bor og har sæbesyderi på Nr. Tvedevej.

Fra tøj til sæbe
Tidligere har hun haft tøjbutikker og arbejdet som konsulent, men for lige godt et år siden gjorde hun alvor af sæbe-hobbyen.

Siden 1. oktober 2017 har hun været fuldtids sæbesyder efter koldprocesmetoden og hælder rutineret sæbelud i skålen med kokosolie, solsikkeolie og kaolinler og begynder at blande det med stavblenderen.

Massen tykner, i fagsprog forsæber, og så er det tid til at tilsætte duft, mineralfarver og eventuelt tørrede blomster eller urter, inden sæben hældes i en aflang træform og stilles til tørre.

Ikke noget spelt
På hylderne er sæber i flotte farver, nogle med glimmer i, andre med konfettimønster.

- Konfettien er rester fra andre sæber, fordi jeg høvler de skarpe kanter af, inden jeg pakker sæben ind. Jeg kan godt lide tanken om, at intet går til spilde, siger Gitte Rydal, der startede med at lave helt naturlige sæber uden nogen form for duft eller farve i.

- Sådan lidt i speltsegmentet. Jeg troede, det var det, folk gerne ville have, men de kan godt lide, at det dufter og ser godt ud, konstaterer hun, så på hylderne kan man for øjeblikket blandt andet finde sæber, der dufter af hindbær, som sengetøj der har tørret på tørresnoren, mandel, baby powder og mango.

Salt i sækkevis
Bag dem gamle købmandsdisk, som er blevet sat nænsomt i stand, står en seriøs pose lyserødt Himalaya salt.

- Til at begynde med købte jeg saltet i 200 grams poser, men det kan slet ikke hænge sammen økonomisk, siger hun, der i dag køber det i sække a 25 kilo.

Saltet bruges blandt andet i fodbadesalt, hvor det er blandet med natron og citronsyre, mandelolie og duft.

Og tænker man, at det her er et kvindeunivers, så tager man fejl, for her er også sæber med mandeduft og med aktivt kul, som fjerner fedt, snavs og neutraliserer lugte dybt inde i huden og derfor er god til fedtet hud, mod acne og mod svedlugte, værksteds- og havehænder.

Kunstnerisk frihed
Nogle få sæber er klassikere, som hun altid laver, men ellers forbeholder hun sig sin kunstneriske frihed til at lave de sæber, hun føler for den pågældende dag.

i sortimentet lige nu er for eksempel en sæbe med havtorn.

- Havtornen er høstet hos en nabo, og læbebalsam og håndbalsam er med lokal bivoks i, fortæller Gitte Rydahl, mens hun står og pakker sæber. Hun er meget optaget af, at her ikke bruges nogen form for tilsætningsstoffer, kun rene råvarer.

Opfindsom
På hylderne står sæber til tørre.

- De skal hærde i fire til seks uger, så vand og lud fordamper helt, forklarer Gitte Rydal, der også laver hvad hun kalder whipped body creme, som er en meget luftig creme af shea butter, økologisk kokosolie, mandelolie, E-vitaminolie samt duftolier.

Varerne sælger hun selv i butikken på Nr. Tvedevej samt via nettet, og de kan også købes i nogle andre udvalgte butikker.

- Jeg laver sæber i halv størrelse og tykkelse til bed & breakfast, og som noget nyt er jeg også begyndt at tage ud og holde homeparties, hvor jeg fortæller om, hvordan jeg laver sæbe. Man er nødt til at finde på noget, siger Gitte Rydal med et smil.

  • ErhvervSjælland

    ErhvervSjælland

  • Erhverv Nordsjælland

    Erhverv Nordsjælland

  • Erhverv Vestegnen & Sydkysten

    Erhverv Vestegnen & Sydkysten