22. januar 2019
Anders Bondo fra Danmarks Lærerforening og Flemming Vinther, der leder forhandlingerne på vegne af de statsansatte, foran Forligsinstitutionen i København, hvor overenskomstforhandlingerne er sluttet omkring klokken 19.00 mandag aften.
Anders Bondo fra Danmarks Lærerforening og Flemming Vinther, der leder forhandlingerne på vegne af de statsansatte, foran Forligsinstitutionen i København, hvor overenskomstforhandlingerne er sluttet omkring klokken 19.00 mandag aften.
Foto: Scanpix/Mads Claus Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Professorer: Overhængende fare for storkonflikt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Professorer: Overhængende fare for storkonflikt

Alt peger i retning af, at forligsmanden ikke kan finde en løsning, mener flere eksperter.

Erhverv - 23. april 2018 kl. 20:52
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Forligsmanden har opgivet at lave et fælles forslag for stat, regioner og kommuner. Sådan lyder vurderingen fra professor Henning Jørgensen, der er arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet.

- Jeg kan kun tolke det i retning af, at der ikke er nogen parter, der vil give forligsmanden mulighed for at strikke et løsningsforslag sammen for både stat, regioner og kommuner.

arrow Læs også: Forhandlingernes hovedroller er løbet tør for replikker

- Og når der ikke er det, så er der kun én ting at gøre for forligsmanden, og det er at erklære forhandlingerne for brudt sammen, og så får vi en storkonflikt, siger Henning Jørgensen.

Mandag aften blev forhandlerne på det statslige område endnu engang sendt hjem fra Forligsinstitutionen uden et resultat.

Forhandlingerne om overenskomsten for 2018 genoptages tirsdag klokken 10.00, hvor parterne fra regioner og kommuner allerede var indkaldt.

Det er diskussionen om den betalte spisepause, som gør det umuligt for parterne at finde hinanden, mener Henning Jørgensen.

- Lønmodtagerne siger, at det er en rettighed, de har haft siden 1921. Mens arbejdsgiverne siger, at det er kun en lokal kutyme, som kan diskuteres, lyder det fra professoren.

Arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen ved Aalborg Universitet deler Henning Jørgensens opfattelse af situationen.

- Faren for en storkonflikt er overhængende af den simple årsag, at forligsmanden med al sandsynlighed må konstatere tirsdag, at der ikke er mere at forhandle om, siger han.

Efter måneders forhandlinger og flere uger i Forligsinstitutionen er det indskrivningen af den betalte frokostpause i overenskomsten, der skiller parterne.

- Hvis man skal forklare den danske befolkning, hvorfor man ikke for længe siden har fundet ud af, at man ikke kunne mødes på dette punkt, så bliver det svært.

- Man har nok ikke opfattet, at frokostpausen var konfliktudløsende. Altså et ultimativt krav, siger Flemming Ibsen.

arrow Nødberedskab: Minister opfordrer sygehusledelser til at ansætte
24. april 2018 kl. 17:46 Opdateret: kl. 17:48
arrow FOA-formand vil lade aftale i regioner bane vej for resten
24. april 2018 kl. 13:45 Opdateret: kl. 13:46
arrow Ziegler opfordrer til at begrænse konfliktomfang med delaftale
24. april 2018 kl. 12:12 Opdateret: kl. 12:14

  • ErhvervsAvisen Sjælland

    ErhvervsAvisen Sjælland

  • Erhverv Nordsjælland

    Erhverv Nordsjælland

  • Erhverv Vestegnen & Sydkysten

    Erhverv Vestegnen & Sydkysten