2. juni 2020
Genbrug er i høj grad i fokus på fabrikken i Viemose. Her genbruger man alt det overskydne plastic fra produktionen. Hans Endsgaard viser her nogle af de plastic-rester, der skal smeltes om.
gallery icon

Se billedserie

Genbrug er i høj grad i fokus på fabrikken i Viemose. Her genbruger man alt det overskydne plastic fra produktionen. Hans Endsgaard viser her nogle af de plastic-rester, der skal smeltes om.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Plastikfabrik sætter fokus på genbrug

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Plastikfabrik sætter fokus på genbrug
Opdateret 28. november 2019 kl. 12:08
Erhverv - 28. november 2019 kl. 11:57
Af Tekst og foto: Lars Christensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Hos Dansk Rotations Plastic i Kalvehave har man i snart 50 år specialiseret sig i den såkaldte rotationsstøbning.

Her støbes plastikprodukterne, mens de roterer rundt i specialfremstillede formværktøjer. Selv inde i ovnene roterer formene rundt for at sikre den perfekte fordelingen af plastikken.

Teknikken er oplagt til at producere hule elementer såsom tanke, containere og tønder, men det er nærmest kun fantasien, der sætter grænser i forhold til produkternes udformning. Firmaet kan levere størrelser fra en halv liter og helt op til 25.000 liter.

Kunderne tæller industrien, landbruget og en række kommuner. Blandt andet har firmet leveret de meget ikoniske miljøcontainere rundt om i Københavns gader. Det er også blevet til utallige lampeskærme til gadelamper i Danmark, og som noget nyt til Europa. Af de mere spøjse produkter kan nævnes farverige kajakker og joller og sågar fødekar til jordemødre.

Større og større produkter

Dansk Rotations Plastic drives i dag af søskendetrioen Michael, Vicki og Hans Endsgaard. Firmaet har gennem årene været en pioner inden for rotationsstøbning af stadig større plastikprodukter.

Ja, faktisk kan fabrikken i dag levere plastikprodukter på helt op til 25.000 liter.

Alt fra formværktøjer til ovne er noget, som firmaet for det meste selv har konstrueret.

- Der er lidt Georg Gearløs over det, fortæller Hans Endsgaard, mens han viser rundt i fabrikshallerne, hvor de mange forme står på rad og række.

Formene er specielle, fordi de både skal kunne rotere rundt inde i ovnen, og mens de køler af.

Genbrugsplastik hitter

Plastik har nu om stunder et meget blakket ry. Produktionen af plastik er i de seneste årtier mangedoblet, men alt for ofte ender plastikken i verdenshavene, hvor den gør stor skade på både dyr og planter.

Hos Dansk Rotations Plastic er man meget opmærksom på problemerne med plastikforurening, og hvordan man kan reducere den.

- Trenden lige nu er flere og flere produkter af genbrugsplasti. Vi bruger kun førsteklasses polyethylen, og det er 100 procent genanvendeligt, forklarer Michael Endsgaard.

- I forbindelse med en kunde har vi også netop fået godkendt vores genanvendte plast til fremstilling af Svanemærke produkter, tilføjer han.

Firmaet har blandt andet lavet regnvandstønder og kompostbeholdere af genanvendeligt plastik. Men man vil gerne gå skridtet endnu længere.

Derfor er firmaet også med i hele to projekter, der skal modvirke plastikforureningen.

I projektet Plastfrit Hav har frivillige indsamlet og sorteret plastik fundet langs den jyske vestkyst, og den plastik har Dansk Rotations Plastic så smeltet om til bænke og skraldespande, der er sat op langs vestkysten til gavn og glæde for strandens gæster.

Svært at arbejde med

Det andet projekt er et stort europæisk projekt med navnet Force.

- Vi har lavet en del produkter for Københavns Kommune gennem årene, og de spurgte os, om vi ville være med i et projekt sammen med blandt andet Teknologisk Institut og andre plast- og stålvirksomheder, forklarer Michael Endsgaard.

Målet for projektet er at finde en måde at anvende de store mængder plastik fra affaldssorteringen. Problemet er, at sorteringen af plastikken endnu ikke er god nok til, at det kan indgå i den normale plast-produktion.

- Der er meget stor forskel på de forskellige plastik- typer, og det gør det svært at arbejde med. Man kan ikke få et ensartet produkt, forklarer Michael Endsgaard.

- Det ville være godt, hvis man kunne blive enige om nogle standarder for plastikken. Det ville gøre det meget nemmere at genanvende det, forklarer han.

Foreløbigt glæder søskendetrioen sig dog bare over, at de kan være med til at finde løsninger på de store forureningsproblemer.

- Når nu der bliver skældt så meget ud på plastbranchen, så er det godt at kunne være med til at gøre en forskel, fortæller Michael Endsgaard.

  • ErhvervSjælland

    ErhvervSjælland

  • Erhverv Nordsjælland

    Erhverv Nordsjælland

  • Erhverv Vestegnen & Sydkysten

    Erhverv Vestegnen & Sydkysten
Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?