21. september 2020
Når forældre går på udenlandske netbutikker såsom Amazon, eBay og Wish kan de finde produkter med for mange hormonforstyrrende stoffer, selv om butikkerne har lovet Miljøstyrelsen at stoppe salget af dem, skriver DR. (Arkivfoto)
Når forældre går på udenlandske netbutikker såsom Amazon, eBay og Wish kan de finde produkter med for mange hormonforstyrrende stoffer, selv om butikkerne har lovet Miljøstyrelsen at stoppe salget af dem, skriver DR. (Arkivfoto)
Foto: Emmanuel Dunand/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Legetøj med forbudt kemi sælges stadig på netbutikker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Legetøj med forbudt kemi sælges stadig på netbutikker

Trods løfter fra udenlandske netbutikker om salg af forbudte produkter i Danmark, fortsætter salget.

Erhverv - 23. november 2019 kl. 10:51
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Selv om Miljøstyrelsen tidligere har bedt tre store udenlandske netbutikker om at stoppe med at sælge legetøj, der indeholder for meget eller forbudt kemi, trodser de tre butikker advarslen og fortsætter salget.

Det skriver DR.

DR har undersøgt siderne Wish, Amazon og eBay. Alle tre har lovet Miljøstyrelsen, at salget af legetøj med forbudte mængder af forskellige kemiske stoffer ville stoppe.

I Wishs tilfælde er der blandt andet tale om figurer af Disney-prinsesser. Deres blankpolerede ydre afslører ikke, at de indeholder for meget hormonforstyrrende kemi.

I en mail til Miljøstyrelsen har Wishs områdedirektør Håvard Stjernen tidligere skrevet:

- Vi kan bekræfte, at produkterne er fjernet fra vores side. Og vi vil følge op i forhold til sælgeren for at sikre, at lovgivningen fremadrettet overholdes.

Ikke desto mindre kunne DR sagtens købe prinsessefigurerne, der indeholder hormonforstyrrende stoffer i et højere niveau, end myndighederne tillader.

Samme historie finder DR hos Amazon og eBay. Hos eBay er det særligt et slimprodukt, som direktør for forretningsetik Wolfgang Weber har lovet var fjernet.

Hos Amazon kan man købe Fortnite-figurer, der indeholder alt for høje mængder af stoffet DEHP, der er hormonforstyrrende. Stoffet er forbudt i hele EU for børn op til 14 år.

Produkterne udgør ifølge Miljøstyrelsen "en alvorlig risiko for børn." Styrelsen har tidligere bedt de tre udenlandske netbutikker om at stoppe salget af ti forskellige legetøjsprodukter. Det bekræftede alle tre netbutikker, at de ville.

Men DR har kunne købe seks af de ti produkter.

Netbutikkerne har ikke ønsket at kommentere nyheden til DR.

Stoffer såsom DEHP i legetøj kan volde skade på børnene og potentielt på forældres drømme om børnebørn. Det forklarer Anna-Maria Andersson fra Rigshospitalets Center for Hormonforstyrrende Stoffer til DR.

- Fordi nogle af konsekvenserne kunne være misdannede kønsorganer hos drengebørn. Det kunne være en dårligere sædkvalitet senere hen i livet, siger hun til DR.

  • ErhvervSjælland

    ErhvervSjælland

  • Erhverv Nordsjælland

    Erhverv Nordsjælland

  • Erhverv Vestegnen & Sydkysten

    Erhverv Vestegnen & Sydkysten
Er du klar til at bære mundbind, når du skal handle ind?