18. november 2017
Både konventionelle og økologiske producenter gør deres bedste for deres grise, understreger Lars Sams Sandal.
gallery icon

Se billedserie

Både konventionelle og økologiske producenter gør deres bedste for deres grise, understreger Lars Sams Sandal.
Foto: Per Buurgaard Christensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Lars og Rikke leverer flæskestegen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lars og Rikke leverer flæskestegen
Erhverv - 27. oktober 2017 kl. 16:00
Af Jørgen Juul
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Om små to måneder er det juleaften. I titusindvis af danske hjem vil der blive stillet flæskesteg på bordet. Dem er der ikke så mange til at producere herhjemme, som der har været.

Et af svinebrugene hedder Mommebjerggård og ligger lige uden for Hjembæk i den vestligste del af Holbæk Kommune. Dér har Lars og Rikke Sams Sandal 250 søer, der går løse i drægtighedsperioden.

Søerne leverer på årsplan 8200 smågrise. Hver uge bliver mellem 140 og 180 grise bragt fra Mommebjerggård til slagteriet Danish Crown i Ringsted.

Så den flæskesteg, de frikadeller, medisterpølsen og det andet svinekød, vi nyder i julen, kan altså - i teorien i hvert fald - komme fra Mommebjerggård. For selvfølgelig er der mange andre svinebrug i Danmark, selv om der er færre nu end tidligere.

Svineproduktionen på Mommebjerggård er en af de små. Der er landbrug og selskaber herhjemme med flere tusind søer.

På ejendommen ved Hjembæk er man meget langt hen ad vejen selvforsynende. Der er et jordtilliggende på 410 hektar. På jorden bliver der dyrket byg og hvede. En del bliver solgt, andet bruges til foder til grisene. Der dyrkes også hestebønner til foder og raps til salg.

Lars Sams Sandal er ikke en landmand, der klager, selv om fordommen er, at det gør alle i landbruget.

- Næ, vi skal ikke klage. Vi har forholdsvis billigt foder, og noteringen for grisene er god. Prognoserne er fornuftige. Det er faktisk positivt, siger Lars Sams Sandal.

Læs hele artiklen gratis i ErhvervsAvisen Sjælland på www.e-pages.dk/erhvervsjaelland/294/