26. maj 2019
Jyske Bank har fået flere påbud fra Finanstilsynet om sin kontrol med hvidvask. (Arkiv)
Jyske Bank har fået flere påbud fra Finanstilsynet om sin kontrol med hvidvask. (Arkiv)
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Finanstilsynet slår ned på Jyske Banks hvidvaskkontrol

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Finanstilsynet slår ned på Jyske Banks hvidvaskkontrol

Jyske Bank får seks påbud af Finanstilsynet. Flere handler om hvidvaskkontrol - ikke mindst i Gibraltar.

Erhverv - 09. november 2018 kl. 09:25
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Jyske Bank får påbud af Finanstilsynet om at revidere sin risikovurdering og hvidvaskpolitik.

Det skriver Jyske Bank i en pressemeddelelse, hvor Finanstilsynets påbud er vedhæftet.

- Mens bankens strategi er at fokusere på kerneforretningen, har banken også en filial i Hamburg samt en datterbank i Gibraltar.

arrow Læs også: Gibraltar holder ikke Jyske Bank direktør vågen om natten

- Finanstilsynet vurderer, at bankens iboende risiko for at blive misbrugt til hvidvask eller finansiering af terrorisme er høj.

- Vurderingen er baseret på bankens størrelse samt på forretningsmodellen, der indeholder en række produkter og kunder med høj iboende risiko, skriver Finanstilsynet ifølge meddelelsen.

I alt har banken fået seks påbud, der handler om blandt andet hvidvaskkontrol i bankens datterselskab i Gibraltar og filialen i Hamburg.

- Banken mangler tilstrækkelig sikkerhed for, at dens udenlandske enheder overholder den lokale lovgivning samt for, at banken har overblik over koncernens samlede hvidvaskrisiko, lyder det i påbuddet om de udenlandske afdelinger.

Jyske Bank selv er tilfreds med resultaterne af tilsynets besøg.

- Det allermest positive er, at Finanstilsynet har kontrolleret for hvidvask og terrorfinansiering, men at der ikke er fundet nogle af den type hændelser.

- Når man nu ser, hvordan andre banker er kommet i klemme, fordi der er sket ting, og at Finanstilsynet har fundet konkrete ting, så er det positivt, at de ikke har gjort det hos os.

- Og så anerkender Finanstilsynet, at vi har løftet hvidvaskområdet markant og gør en stor indsats i kampen mod hvidvask, siger bankdirektør Peter Schleidt.

Ud over påbuddet om tilstrækkelig kontrol i Gibraltar og Hamburg får Jyske Bank blandt andet påbud om at sikre "uafhængighed" mellem den hvidvaskansvarlige og kontrolfunktionen samt få bedre kendskab til sine relationer til udenlandske banker.

- Banken har siden inspektionen arbejdet videre med at forbedre bankens foranstaltninger mod hvidvask og terrorfinansiering, og flere af de forhold, der rejses i redegørelsen, er nu løst, skriver Jyske Bank i et svar.

Ved aflæggelsen af sit regnskab for tredje kvartal indikerede Jyske Banks administrerende direktør, Anders Dam, at noget var på vej fra Finanstilsynet.

Frygt for, at Jyske Bank var på vej mod bare en brøkdel af de kvaler, Danske Bank har oplevet efter sin store hvidvasksag, sendte aktien 10,8 procent ned.

- Disse påbud følger meget godt det, jeg havde forventet. Jyske Bank får kritik af deres processer omkring forebyggelse af hvidvask, siger aktieanalytiker hos Sydbank Mikkel Emil Jensen.

- Her er der en løftet pegefinger. Men der er ikke noget, der indikerer, at der skulle være sket brud på sanktioner eller decideret hvidvask, tilføjer han.

  • ErhvervSjælland

    ErhvervSjælland

  • Erhverv Nordsjælland

    Erhverv Nordsjælland

  • Erhverv Vestegnen & Sydkysten

    Erhverv Vestegnen & Sydkysten