26. maj 2020
En måde at overføre profit fra Danmark til udlandet er via interne renter, hvor den danske virksomhed låner store summer af ejervirksomheder i udlandet og derefter betaler renter tilbage. Det har Lagkagehuset gjort, skriver TV2. (Arkivfoto)
En måde at overføre profit fra Danmark til udlandet er via interne renter, hvor den danske virksomhed låner store summer af ejervirksomheder i udlandet og derefter betaler renter tilbage. Det har Lagkagehuset gjort, skriver TV2. (Arkivfoto)
Foto: Simon Skipper/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Eksperter: Penge fra hjælpepakker kan gå til skattely-selskaber

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Eksperter: Penge fra hjælpepakker kan gå til skattely-selskaber

Syv virksomheder, der ifølge eksperter er designet til at undgå at betale skat i Danmark, får coronahjælp.

Erhverv - 14. maj 2020 kl. 20:02
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Penge fra statslige hjælpepakker kan ende i lommerne på virksomheder i skattely. Det vurderer to eksperter i skatteregler ifølge TV2.

Eksperterne peger blandt andet på syv virksomheder med selskabskonstruktioner, som er designet til ikke at betale skat i Danmark. De har alle syv modtaget penge fra hjælpepakkerne.

Virksomhederne er Synoptik, Sportsmaster, Babysam, Gate Gourmet, Lagkagehuset, Euro Cater og BC Hospitality Group.

Den ene af de to eksperter er Christian Amby, som er medlem af Skatterådet og ekstern lektor på CBS. Han har gennemgået virksomhedernes konstruktioner og regnskaber.

Hans konklusion er, at de alle har konstruktioner, hvis "umiddelbare formål er at undgå at betale skat af udbytte til de udenlandske ejere", skriver TV2.

18. april blev Folketingets partier ellers enige om, at hjælpepakkerne ikke skulle udbetales til virksomheder med "base i skattely", som det lød i aftalen.

Når virksomhederne kan modtage hjælp trods forbindelse til skattely, skyldes det Folketingets definition af et skattely.

Den henviser til EU's sortliste over lande i skattely. Ifølge TV2 mener flere eksperter, at den er mangelfuld.

Den anden forsker, som TV2 har talt med, er Ludvig Wier, der er forsker på universitetet Berkeley i USA. Han oplyser, at der i alt bliver profit fra Danmark til udenlandske skattely for cirka 33 milliarder kroner om året.

Det betyder, at Danmark taber skatteindtægter for over syv milliarder kroner årligt.

Størstedelen af det tab sker til Holland, Irland og Luxembourg, hvorfra virksomhederne kan sende profitten videre til andre lande uden beskatning. Disse lande er ikke på EU's sortliste.

TV2's gennemgang viser, at 247 af de selskaber, som har fået del i hjælpepakkerne, i sidste ende er helt eller delvist ejet af selskaber i lande, som eksperter definerer som skattely.

Det drejer sig både om Bermuda og De Britiske Jomfruøer, men også eksempelvis Holland.

  • ErhvervSjælland

    ErhvervSjælland

  • Erhverv Nordsjælland

    Erhverv Nordsjælland

  • Erhverv Vestegnen & Sydkysten

    Erhverv Vestegnen & Sydkysten
Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?