25. juni 2021
Priserne på lejligheder og huse er nu steget hver måned i et år. (Arkivfoto)
Priserne på lejligheder og huse er nu steget hver måned i et år. (Arkivfoto)
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Boligpriserne er nu steget uafbrudt i et år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Boligpriserne er nu steget uafbrudt i et år

I april har salgspriserne for huse og lejligheder været henholdsvis 14 og 17 procent højere end sidste år. Priserne er steget 12 måneder i træk.

Erhverv - 12. maj 2021 kl. 12:00
Af Ritzau

For tolvte måned i træk er det blevet dyrere at købe hus eller lejlighed.

Det viser tal fra Boligsiden, der er ejet af størstedelen af ejendomsmæglerne.

På baggrund af tal for april er Boligsiden kommet frem til, at salgspriserne for huse og lejligheder nu i snit ligger henholdsvis 14 og 17 procent højere end for et år siden.

Det er resultatet af, at salgspriserne nu er steget uafbrudt i et år. Det er ellers ikke noget, man typisk ser ske på boligmarkedet.

Normalt stiger priserne i løbet af foråret og sommeren for derefter at falde igen i løbet af efteråret og vinteren.

Det er typisk med til at sikre moderate årlige prisstigninger.

Men de udsving har man ikke set det seneste år, og det har ført til de meget store spring i de gennemsnitlige salgspriser.

- Det er alt sammen affødt af den massive interesse, der har været for boliger siden den første coronanedlukning af Danmark, forklarer Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Efter et lille prisdyk i slutningen af 2020 er sommerhuspriserne også steget de seneste måneder.

Alene fra marts til april steg de med fire procent, så sommerhuse nu bliver handlet for 24 procent mere end for et år siden.

- Vi ser kraftigt stigende priser i øjeblikket både for ejerlejligheder, huse og sommerhuse, siger Lise Nytoft Bergmann, chefanalytiker i Nordea Kredit.

- Det er en ret voldsom udvikling på så forholdsvis kort en tidsperiode. Den primære forklaring skal findes i pandemien, siger hun.

Corona har gjort, at mange har brugt mere tid i hjemmet med hjemmearbejde og hjemmeskole.

Samtidig har vi været afskåret fra fritidsaktiviteter og rejser. Det betyder, at mange har sparet mere op, forklarer Lise Nytoft Bergmann.

- Og så er det, at vi kaster os ud på boligmarkedet, og det er det, der får priserne til at stige, siger hun.

For voldsomme prisstigninger på boligmarkedet kan udgøre en risiko for samfundsøkonomien.

- Der er ingen tvivl om, at de prisstigninger, vi ser i øjeblikket, er uholdbare på lang sigt, siger Lise Nytoft Bergmann.

Hun og flere andre økonomer tror dog på, at prisstigningerne vil aftage i takt med genåbningen af samfundet. Også udsigt til stigende renter kan få prisstigningerne til at nå et mere normalt leje.

- Rekordernes tid er med al tydelighed ikke forbi, og det bliver næppe de sidste af slagsen i år, hvor vi forventer fortsatte prisstigninger, siger Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

- Der skal ikke herske nogen tvivl om, at de her stigningstakter ikke er holdbare over en længere periode, og en neddrosling vil være kærkommen.

- Det er imidlertid også det, som vi forventer, hvor et let stigende udbud samt pil op på renterne vil give lidt ro forude, skriver han i en kommentar.

Udviklingen på boligmarkedet har fået statens finansielle risikoovervåger - Det Systemiske Risikoråd - til at bekymre sig.

Rådet varslede i marts, at det på det næste møde i juni forventer at henstille til, at der gribes ind.

Regeringen er ikke forpligtet til at følge indstillingen, og finansminister Nicolai Wammen (S) har tidligere afvist indgriben på boligmarkedet.

  • ErhvervSjælland

    ErhvervSjælland

  • Erhverv Nordsjælland

    Erhverv Nordsjælland
Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstår du deres løn-utilfredshed?