21. juni 2021
Det kommer til at koste den danske fiskeindustri og afledte erhverv mellem 2,5 og 4,6 procent af den årlige omsætning, at Storbritannien ikke længere er med i EU. (Arkivfoto)
Det kommer til at koste den danske fiskeindustri og afledte erhverv mellem 2,5 og 4,6 procent af den årlige omsætning, at Storbritannien ikke længere er med i EU. (Arkivfoto)
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Beregning: Brexit skærer få procent af fiskeindustriens salg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Beregning: Brexit skærer få procent af fiskeindustriens salg

Regningen for Storbritanniens udtræden af EU bliver slet ikke så høj som frygtet, viser beregninger fra KU.

Opdateret 08. april 2021 kl. 06:02
Erhverv - 08. april 2021 kl. 06:00
Af Ritzau

Der har de seneste år været bekymringer om, at Storbritanniens udtræden af EU ville betyde stor tilbagegang for den danske fiskeindustri, da danske fiskere historisk set har fanget en stor del af sine fisk i britisk farvand.

Men regningen bliver næppe så stor, som man kunne have frygtet.

Det viser beregninger fra økonomer på Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet.

Økonomerne når frem til, at den danske fiskeindustri - fiskefabrikker - og engroshandlen med fisk risikerer et fald i omsætningen på mellem 2,5 og 4,6 procent.

Årsagen er delvist, at danske kvoter i de områder, der påvirkes af brexit-aftalen, bliver skåret med ni procent.

Dermed vil man ikke kunne fange så mange fisk som tidligere, men da de tilbageværende kvoter ikke bliver udnyttet i dag, behøver tilbagegangen ikke at blive så stor.

- De kvoter, der er omfattet af brexit-aftalen, udnyttes i dag ikke fuldt ud, og hvis man udfylder dem fuldt ud, vil man kunne opretholde stort set samme fiskeri som i dag, siger Max Nielsen, der er økonom og lektor på Københavns Universitet.

De lavere kvoter vil ifølge beregningen betyde en nedgang i salget på 0,5-2,6 procent.

Den anden årsag til tilbagegangen er, at der med brexit-aftalen vil blive pålagt told på fisk, som danske virksomheder importerer fra lande, der ikke er medlem af EU - herunder Norge, Grønland og Færøerne - og eksporterer direkte videre til Storbritannien.

Den nye told kommer især til at ramme salget af rejer, som typisk bliver importeret fra Grønland og eksporteret videre til Storbritannien.

Max Nielsen betegner tilbagegangen på 2,5-4,6 procent som et worst case-scenarie, og selv hvis det skulle ende der, er det langt bedre end frygtet.

- De danske fiskere har indtil sidste år haft omkring en tredjedel af deres fangster i britisk farvand, og der var nævnt en frygt for, at hele den adgang kunne forsvinde.

- Set i det lys er det her langt lavere, end hvad man hørte, før brexit-aftalen var indgået, siger Max Nielsen.

Formanden for Danmarks Fiskeriforening, Svend-Erik Andersen, opfordrer dog regeringen til ikke at glemme, at fiskerne fortsat vi blive ramt af brexit:

- Der er en tilbagegang på otte til ti procent i fiskerimulighederne. Det er situationen for det udøvende fiskeri, som jeg repræsenterer, siger Svend-Erik Andersen.

Hos regeringen kalder fødevareminister Rasmus Prehn (S) beregningerne for en god nyhed. Men ministeren varsler dog samtidig hjælp til fiskeriet.

- Den nye undersøgelse er selvfølgelig positiv læsning, set i forhold til hvad vi tidligere frygtede, at tabet ville være for fiskeindustrien og engroshandlen. Det er vi glade for. Men det er fortsat et tab.

- Derfor ændrer det ikke på det, regeringen hele tiden har sagt, nemlig at danske fiskere skal kompenseres for brexit, og at vi vil hjælpe følgeerhvervet og de lokalsamfund, som bliver hårdest ramt. Det holder vi fast i, siger han i en skriftlig kommentar.

  • ErhvervSjælland

    ErhvervSjælland

  • Erhverv Nordsjælland

    Erhverv Nordsjælland
Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?