20. januar 2021
DSC_0449
Foto: Victor Viemose
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Thomas finder morgendagens talenter til Brøndby IF

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Thomas finder morgendagens talenter til Brøndby IF

Da Thomas Heede Arndt i 2011 begyndte som børne-ungdomstræner i Ølstykke FC var det ikke med forventningen om at gøre fodbolden til en levevej. Men i dag står han i spidsen for Brøndby Masterclass-samarbejdet i en af Danmarks største og mest historiske klubber.

Egedal - 14. januar 2021 kl. 11:50
Af Victor Andersen

Da Brøndby IF mødte AC Horsens i Superligaen i september 2018 under den tidligere træner, Alexander Zorniger, var der én dansker i startopstillingen og fire på bænken. Heraf var to, Nicolai Laursen og Joel Kabongo, egenudviklede talenter.

Da selvsamme opgør løb af stablen kort før juleaften i det netop afsluttede 2020, var billedet et noget andet med fem danskere i startopstillingen og seks danskere på bænken. Otte ud af de 18 spillere var af egen avl.

Efter afskeden med tyske Zorniger og ansættelsen af Niels Frederiksen som cheftræner, er holdkortet gennemgået noget af en forvandling. Væk er mange af de højtlønnede udenlandske spillere, og ind er kommet en række unge talenter fra klubbens eget akademi, Brøndby Masterclass.

I denne sæson er omkring 40 procent af spilletiden gået til egne talenter mod fem procent to sæsoner forinden, fortalte Niels Frederiksen i en nylig udgave af fodbold-podcasten Mediano.

Det store strategi-skifte skete i sommeren 2019, og har indtil videre givet pote med en aktuel delt førsteplads i Superligaen ved vinterpausen.

Det var også i sommeren 2019, at Brøndby hentede en tidligere Ølstykke-træner ind til en central rolle i den nye strategi. Som ansvarlig for Brøndbys samarbejdsklubber står Thomas Heede Arndt blandt andet for at spotte og udvikle morgendagens stjerner i de klubber, som Brøndby IF samarbejder med, herunder Ølstykke FC.

Lokalavisen Egedal har sat ham i stævne til en snak om hans vej fra forældretræner i Ølstykke FC til talentudvikler i en af Nordens største klubber.

Thomas Heede Arndt tager imod på et sneklædt Brøndby Stadion en stille formiddag i januar, hvor man kun møder få medarbejdere på gangene. Mange arbejder hjemmefra i coronaens tegn.

Vi passerer Vilfort Loungen, hvor der er panorama-udsigt til grønsværen. Her står store varmelamper og bekæmper sne og slud forud for genoptagelsen af Superliga-sæsonen i begyndelsen af februar.

Vintermånederne er de mest stille i fodbolddanmark. Således også for Thomas Heede Arndt, men for ham betyder det blot at han i denne periode er nede på de almindelige 37 timer, fortæller han, mens vi finder vej til Hertha BSC-logen.

Lokalet er på en januardag lige så køligt som tremålsskytten Teemu Pukki i Brøndbys 3-1-sejr over selvsamme tyske hovedstadsklub i Europa League-kvalifikationen 2016. Men centralt i logen står høje stakke af de tæpper, som bliver delt ud på langsiden på kolde kampdage. Vi vurderer, at vi kan klare os uden.

Fodbolden med fra barnsben

Thomas Heede Arndt har boet i Ølstykke siden de tidligere ungdomsår. Det var også her, at han første gang opdagede passionen for fodbold. Først som børnespiller i Stenløse BK og siden som ungdomsspiller i Ølstykke FC, hvor han spillede på et pænt niveau med lokale drenge, uden at det dog blev til en professionel karriere sidenhen.

I overgangen fra ungdomsfodbold til seniorfodbold forsvinder fodbolden for en årrække stille og roligt ud hans liv, alt imens han stifter familie og uddanner sig til lærer.

Fodbolden gør igen sit indtog i Thomas' liv, da hans egen ældste søn begynder at spille i Ølstykke FC. Han bliver som forælder en del af teamet omkring holdet, og med kompetencer fra både lærergerningen og fra sin egen tid som spiller, falder rollen som ungdomstræner ham naturligt.

- Der er noget ekstremt fedt ved at se børn udvikle sig til fodbold. Det er i de unge år, at man virkelig kan se, at de rykker sig og tager træningen til sig. Det er også fedt at opleve den entusiasme, som børnene udviser i de år, siger Thomas Heede Arndt.

Som ungdomstræner i Ølstykke arbejder han primært med de 9-13-årige-spillere, og i dag i Brøndby Masterclass er det stadig den aldersgruppe, der har hans fokus.

- Der er kæmpe forskel på at træne børn og på at træne Superligaspillere, og man kan ikke være god til det hele. Jeg besluttede ret tidligt, at jeg ville specialisere mig som børnetræner, fordi det er det, jeg er god til og brænder for," siger Thomas Heede Arndt.

Puberteten er en tørretumbler

Når Thomas Heede Arndt tager rundt til de forskellige klubber i Masterclass-regi og scouter børnespillere, der kunne være interessante at hente ind til Brøndbys ungdomshold, så er det ikke altid en let opgave.

Spillerne på U9-U13-holdene står stadig foran puberteten, der kommer til at definere deres fysik som unge mænd.

- Fodbold er et komplekst spil, hvor både det tekniske, taktiske, fysiske og mentale er i spil. Fysikken er dog efterhånden så afgørende i fodbold. Det er super svært at forudse, hvem der kan blive kommende stjerner. Ham, der er bedst som U9 er ikke nødvendigvis bedst som U19. Puberteten er jo en slags tørretumbler, hvor vi ikke rigtigt ved, hvad der kommer ud, siger Thomas Heede Arndt med et grin.

Når det er sagt, er der nogle parametre, som scouting-teamet kigger efter: Aktuel præstation, fremtidigt potentiale og spidskompetencer.

- Vi kigger naturligvis efter den samlede pakke, men der er ingen tvivl om, at den skal indeholde spidskompetencer og noget ekstraordinært, der gør at spilleren er afgørende, som eksempelvis en ekstrem hurtighed, der lige nu er i høj kurs, siger Thomas Heede Arndt.

Udover at stå for scouting, træning og kurser og oplæg i samarbejdsklubberne, er den 43-årige børne-ungdomstræner også ansvarlig for at finde relevante nye klubber til folden.

Brøndby Masterclass er i takt med den større talentsatsning også blevet tildelt flere midler, men hvor vestegnsklubben før havde samarbejder i hele landet, er fokus nu snævret ind til hovedstadsområdet, dele af Sjælland og Sverige.

- Vi arbejder med en indefra-og-ud-strategi, hvilket vil sige, at vi har størst fokus på vestegnen og arbejder derudfra. Vi har indsnævret vores fokus geografisk for ikke at gabe over for meget og for at levere et kvalitetsprodukt i alle samarbejdsklubber, siger Thomas Heede Arndt.

I takt med det øgede fokus på Masterclass og talentudvikling, oplever Brøndby også større interesse fra potentielle samarbejdsklubber, og hel del nye er da også kommet ind i folden det seneste halvandet år.

Blandt andet er hans egen barndomsklub, Ølstykke FC, er også kommet med i Masterclass-samarbejdet.

I FC Nordsjællands søgelys

Inden sin ansættelse i Brøndby IF var det Farum-klubben FC Nordsjælland, der først fik øjnene op for Thomas Heede Arndts evner inden for talentudvikling.

I Ølstykke FC får han løbende mere ansvar, og i 2013 påtager han sig rollen som chefkoordinator for klubbens ungdomsafdeling med fokus på både sportslige og administrative opgaver.

FC Nordsjælland henter Thomas Heede Arndt ind som træner for et af Danmarks bedste U13-hold, men med et fuldtidsjob som lærer og et familieliv med kone og tre børn ved siden af, er balancen ved at tippe. Han opsiger sin stilling som træner.

- Jeg når et punkt, hvor jeg må op til overfladen og have luft. Jeg kan godt lide at være i gang og arbejde med ting, jeg brænder for. Det er min familie heldigvis også meget forstående over for. Men på det tidspunkt blev det for meget med to så krævende jobs," siger Thomas Heede Arndt.

Der går dog ikke længe før FC Nordsjælland igen banker på døren. Denne gang med tilbuddet om en fuldtidsstilling som sportslig ansvarlig for FC Nordsjællands samarbejdsklubber og specifikcentre.

- Jeg havde nogle rigtigt gode år i FC Nordsjælland med en masse dygtige kollegaer, hvor der var fuld knald på arbejdet med at udvikle hele klubsamarbejdet," siger Thomas Heede Arndt.

Med et akademi, der kontinuerligt er leveringsdygtigt i talenter til FC Nordsjællands Superligahold, der har en af Europa laveste gennemsnitsaldre, vækker ungdomsarbejdet i klubben opsigt.

Således også i Brøndby IF, der har set flere af klubbens Top 6-rivaler overhale vestegnsklubben på talentområdet.

Danske Bank mod Nordea

Vi bevæger os for en stund ud på de isglatte trapper på Carlsberg-tribunen ned mod trænerbænkene, som nærmest kræver bjergbestigersko at nå frem til. Herfra er der udsigt til Sydsiden. Den tribune bag det ene mål, hvor de mest inkarnerede Brøndby-tilhængere står og hopper og synger og slår på tromme i pandemi-frie tider.

Interessen omkring de 10-dobbelte danske mestre er enorm, og det kan Thomas Heede Arndt godt mærke.

- Jeg kan godt mærke, at jeg er rykket til en større butik. Det er en anden verden end både Ølstykke og FC Nordsjælland. Der er et helt andet fokus og hype omkring Brøndby IF på både godt og ondt. Jeg anerkender interessen og de forpligtelser, der følger med, men personligt foretrækker jeg så vidt muligt at holde mig ude af spotlyset og fokusere på mit arbejde, siger Thomas Heede Arndt.

Vi bevæger os videre til den ene hjørneindgang, hvor to tavler med lister over landsholdsspillere i Brøndby hænger. Masterclass-talenterne Jesper Lindstrøm og Anis Ben Slimane er to af de nyeste navne med optrædener for henholdsvis Danmark og Tunesien.

Lidt længere oppe på tavlen er der en tom plads ud for årstallet 2016. Her stod Kamil Wilczeks navn, men det har fans fjernet efter polakkens nylige skifte til rivalerne fra FC København.

Bølgerne gik højt i kølvandet på klubskiftet, og angriberen var udsat for en storm af mindre pæne ytringer fra fans, som tidligere forgudede ham. Selv ikke Udlændinge- og Integrationsminister Mattias Tesfaye, der er Brøndby-fan, holdt sig for god til at kalde Wilczek for Kamil Paycheck i tweet, han dog senere slettede.

Selv prøver Thomas Heede Arndt at holde sig ude af den del af fodboldverdenen, og pointerer, at det er vigtigt at kunne skelne mellem at være ansat og at være fan.

- Fodbold er jo følelser, og nogle gange kommer følelserne før fornuften. Du oplever jo ikke ansatte i Danske Bank svine folk fra Nordea til, fordi de er konkurrenter. På den måde er det en unik og lidt skør branche at være i. Som ansat synes jeg, det er vigtigt at kunne agere professionelt og med respekt for ens kollegaer i andre klubber, siger Thomas Heede Arndt.

Vi går forbi fanzonen, runder endnu et hjørne af stadion og når frem til Brøndby Masterclass-kontorerne. For Thomas Heede Arndt er det stort at møde på arbejde på stadion hver dag, men da han i sommeren 2019 sad til jobsamtale med daværende sportsdirektør Ebbe Sand, lod han sig ikke forblænde af klubbens størrelse.

- Jeg er utroligt glad for at være i Brøndby IF, men overordnet set er det ikke adressen, der er afgørende for mig, men derimod at jeg kan se mig selv i et projekt og en vision. Brøndby fremlagde en strategi for mig om at gå tilbage til rødderne og skabe en lige linje fra akademi til førstehold. Det giver rigtigt god mening for mig at være en del af, siger han.

Om en ny Daniel Agger løber rundt på banerne i Ølstykke eller gemmer sig i børne-ungdomsrækkerne i en af de mange andre samarbejdsklubber, vil kun tiden vise.

Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?