27. juli 2021
Dbramante1928s direktør Dennis Dress mener, at det er vigtigt at signalere klassiske, sociale og grønne værdier.  Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

Dbramante1928s direktør Dennis Dress mener, at det er vigtigt at signalere klassiske, sociale og grønne værdier. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Klassiske, sociale og grønne værdier

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Klassiske, sociale og grønne værdier
Egedal - 20. oktober 2020 kl. 05:08
Af Annemette Ross Jensen

Når Dbramante1928 i Ølstykke sælger sine lædertasker eller covers til telefoner, ipads og laptops, så er det i bevidstheden om, at produkterne er klassiske i god kvalitet og produceret med social ansvarlighed og fokus på miljøet.

Tidligere på året tog lædervirksomheden med hovedsæde i Ølstykke verdens første CO2-neutrale læderfabrik i brug i den indiske by Kolkata, men for direktør og grundlægger Dennis Dress er det ikke nok.

- Den rejse, vi er på, er at prøve at se, om vi kan blive en helt CO2-neutral virksomhed inden for to-tre år - primært indenfor fragt for vi skal have varerne hjem fra Indien, siger Dennis Dress. Han oplyser, at virksomheden er i kontakt med Verdensnaturfonden WWF for at finde måder at kompensere på, så virksomheden kan blive helt CO2-neutral.

Klassisk design
Virksomheden har haft fokus på værdier lige siden, Dennis og hans hollandske partner Jan Muntz fra Amsterdam startede den for 10 år siden. De kendte hinanden fra it-branchen, og følte der manglede noget lækkert tilbehør.

- Mænd synes, læder er fedt, konstaterer Dennis, og da Jan havde fundet Dipu Doshis fabrik i Kolkata startede de virksomheden i Lynge.

For fem år siden flyttede Dbramante1928 til Bygmarken i Ølstykke, hvor de 15 ansatte beskæftiger sig med regnskab, kundeservice og teknisk udvikling.

Navnet Dbramante har virksomheden taget fra en kendt, italiensk arkitekt fra 1500-tallet Donato Bramante, der har stået for mange byggerier i Rom og er kendt for sit klassiske design med »det gyldne snit«.

- Vi ønsker at lave klassiske varer i gode materialer, fastslår Dennis.

1928 refererer til året, hvor der var sommer-OL i Holland og vinter-OL samme år.

- Det er noget med at gøre det godt, gøre det bedre og gøre det ordentligt, siger direktøren.

Da Dbramante1928 gjorde sit indtog på fabrikken i Kolkata var der 65 ansatte. I dag producerer omkring 600 ansatte til Dbramantes kunder i omkring 30 lande i primært Europa, Rusland og Mellemøsten, og Dbramante1928 er medejer af fabrikken, som Dipu Doshi stadig ejer majoriteten i.

Billede

Dennis Dress og hans hollandske partner Jan Muntz
syntes, der manglede lækkert tilbehør til it-produkter.
Foto: Allan Nørregaard


Statsligt stempel

Dennis Dress oplyser, at det er præcis et år siden, at de besluttede at opføre en helt ny CO2-neutral fabrik. Han kontaktede Investeringsfonden for Udviklingslande, IFU, der hjælper danske virksomheder med at etablere sig i udviklingslandene, og fonden var med til at finansiere den 5000 kvadratmeter store fabrik med 1000 kvadratmeter indiske solceller på taget.

Da fabrikken stod færdig i januar i år kom repræsentanter for IFU på kontrolbesøg og godkendte fabrikken, der blev taget i brug den 1. marts, og det kvalitetsstempel er Dennis Dress meget glad for.

- Penge er til at få fat i, men det gav meget troværdighed til projektet, at staten var med. De var meget detaljeorienterede og alt skulle dokumenteres, så det var en lidt hård proces at komme igennem, men en rigtig god proces, for nu er der styr på det. Det giver tryghed, at statens eksperter har været inde at kigge på det, og så var det nogle utroligt skønne mennesker, som vil det godt for danske virksomheder og miljøet, siger han.

Sygeforsikrede ansatte

På samme måde har det været vigtigt for Dbramante1928 at få kvalitetsstemplet sit arbejdsmiljø med en såkaldt BSI-certificering.

- Det har vi haft fra dag et. Vi skal ikke tjene penge på, at folk arbejder for hårdt eller er for unge til at arbejde med læder, siger han.

Dbramante1928s læderprodukter er håndlavede, og for at sikre kvaliteten gør virksomheden også meget for at holde på de 400 fastansatte medarbejdere ved at give dem og deres husstand en sygeforsikring, så de kan få hjælp, hvis de bliver syge eller kommer ud for et uheld. Det skal forebygge, at de dygtigste forlader fabrikken for en lidt højere løn i en af nabovirksomhederne i området med 200 års erfaring indenfor læderindustrien.

- Siden vi indførte det, har ingen forladt os, smiler Dennis Dress.

Billede

Dbramante1928 flyttede til sine nuværende lokaler i Ølstykke
for fem år siden. Foto: Allan Nørregaard


Tjekker for Corona

Her i Coronatiden prøver de også at beskytte medarbejderne og virksomheden ved at hente dem i busser, tjekke for feber og lade dem gå igennem en desinficerings-sluse, inden de kommer ind på fabrikken, hvor de sidder med afstand og maske.

- Ingen med symptomer får lov at komme ind, siger direktøren, der med tilfredshed konstaterer, at der midt i september kun havde været to tilfælde og ingen dødsfald af Covid-19 blandt de ansatte i det ellers hårdt ramte Indien, hvor fattigdommen også er meget synlig.

- Der er 200.000 gadebørn i Kolkata alene, fortæller han, og for at gøre noget ved det har Dbramante1928 allieret sig med Lisbeth Johansen fra den danske hjælpeorganisation Little Big Help, der netop opererer i Kolkata.

Mødre i job

- Vi ved, at hvis mødrene får et job, så bruger de pengene på at sende deres børn i skole i stedet for at sende dem ud at tigge eller samle flasker, siger han, og selv om arbejdet med at sy i læder er for hårdt for kvindefingre, så kan de klare opgaverne med at kontrollere og pakke på servicelinjen.

- Vi har 180 kvinder, og omkring 100 af dem er fra Little Big Help, siger Dennis.

Samtidig sidder Dipu Doshi i bestyrelsen for den indiske afdeling af Little Big Help og hans kontakter og status i det indiske samfund åbner også muligheder for hjælpeorganisationen.

Billede

Seneste miljøvenlige skud på stammen er biologisk
nedbrydelige telefoncovers. Foto: Allan Nørregaard


Nedbrydeligt cover

Seneste miljøvenlige skud på stammen er 100 procent biologisk nedbrydelige telefoncovers, der produceres på hvede i Kina. På den måde er Dbramante1928 også med til at gøre noget ved det stigende problem med plastic i verdenshavene, og Dennis Dress er overbevist om, at virksomhedens fokus på miljø giver pluspoint hos kunderne. Derfor ser han også lyst på virksomhedens muligheder.

- Vi omsætter for omkring 70 mllioner om året med 600.000 produkter. Jeg vil da gerne op at runde de 100 milioner og vil tro, at en kvart milliard er det, vi har potentiale til om fire-fem år, siger han.

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?