12. april 2021
Ina Visbak og Dennis Hedegaard Kristensen har startet et lille økologisk sæbestøberi i Ølstykke. Foto: Mie Neel
gallery icon

Se billedserie

Ina Visbak og Dennis Hedegaard Kristensen har startet et lille økologisk sæbestøberi i Ølstykke. Foto: Mie Neel
Foto: Mie Neel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ina og Dennis har et økologisk sæbestøberi: Det er ren glæde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ina og Dennis har et økologisk sæbestøberi: Det er ren glæde
Egedal - 03. april 2021 kl. 14:39
Af Henrik Helmer Petersen

Udgivet første gang den 16. januar 2021
Ina Visbak og Dennis Hedegaard Kristensen har etableret økologisk sæbestøberi i Ølstykke, og de fremstiller faste og bæredygtige håndsæber af glade hjerter. Frederiksborg Amts Avis fortæller historien lørdag.

Køber man billig chokolade i en discountbutik, får man ét produkt. Køber man luksuschokolade hos en af de anerkendte chocolatier, får man et andet produkt. De gode chokolader er ofte produceret økologisk og bæredygtigt.

Sådan er det også med sæbe.

Der er fabriksproduceret billig sæbe på hylderne i supermarkederne, og der er håndlavet kvalitetssæbe fremstillet bæredygtigt og af økologiske råvarer.

Sidstnævnte sæbe fremstiller Ina Visbak og Dennis Hedegaard Kristensen, henholdsvis 45 og 41 år, i deres sæbestøberi i Ølstykke.

De har for et halvt år siden startet iværksættervirksomheden BeNatural, og de sælger håndlavede økologiske håndsæber og håndlavede økologiske opvaskersæber. De sælger deres varer på benatural.dk. Et stykke håndsæbe koster 49 kroner, og det er, som når man spiser bæredygtig kvalitetschokolade. Man er god ved sig selv, det er lækkert, man er god ved kloden, og man har ren samvittighed.

Parret går imod forgangne årtiers trend. De fremstiller faste sæber, også faste opvaskersæber, ikke flydende, og det er der en grund til. Det var nemlig det, der fik Ina Visbak og Dennis Hedegaard Kristensen i gang med at lave sæbe.

Trætte af plastikbeholdere

- Vi har fem sammebragte børn, og vi opdagede hvor mange tomme plastik-sæbebeholdere, vi smed ud hvert år, smiler Ina Visbak.

- Det er mange mange hundrede.

Ina Visbak er oprindelig uddannet pædagog, men hun arbejder til daglig på kontor hos DSB.

Dennis Hedegaard Kristensen er sælger, og han står i spidsen for en butik, der sælger natursten til haven og byggerier.

Mødtes for fem år siden

De traf hinanden for fem år siden. Ina Visbak bragte to børn ind i forholdet. Dennis Hedegaard Kristensen havde tre børn med ind i forholdet. I 2017 købte parret et stort hus med plads til hele flokken lidt ude på landet på Mosevej i Ølstykke.

Ina Visbak bragte også noget andet ind i forholdet.

- Da jeg blev mor for 19 år siden, blev det konstateret, at min dreng døjede med allergi. Derfor blev det naturligt for mig at købe sæber og vaskemidler uden parfume og uden tilsætning af andre stoffer.

Begyndte med allergi

Økologiske grøntsager og andre økologiske fødevarer blev også opprioriteret i min husholdning. På den måde har jeg tænkt økologisk og sundt i mange år.

Da Ina Visbak og Dennis Hedegaard Kristensen flyttede sammen, tog Dennis hurtigt de sunde og økologiske vaner til sig.

Med en vis stolthed fortæller han om den 1000 kvadratmeter store have på Mosevej, hvor det om sommeren summer fra egen bigård og skyder med grønt med alverdens hjemmedyrkede grøntsager og bærbuske, blandt mere.

- Vi er sommeren igennem næsten selvforsynende med grønsager og andet, og vi henkoger og gemmer meget til vinteren, fortæller han.

Ikke fanatiske

Ina og Dennis slår dog fast, at de ikke er fanatiske.

- Vi tænker over tingene. Men vi kan også finde på at spise en frostpizza, siger Ina Visbak.

For tre år siden tog hun på et sæbekursus, hvor hun lærte at lave sæbe.

- Jeg syntes, det lød spændende, og jeg havde lyst til at lave min egen sæbe. Blandt andet for ikke at skulle smide så mange plastikbeholdere ud. Mere var der ikke i det, siger hun.

Valgte rapsolie

Sæbe fremstilles af et fedtstof - i gamle dag af svinefedt, i nyere tid af olier. Ina Visbak valgte hurtigt at fremstille sin egen sæbe af økologisk rapsolie.

- Jeg valgte rapsolien, fordi den er sund og fordi, der dyrkes raps på markerne i Nordsjælland, og rapsolie fremstilles økologisk lokalt. Det er bæredygtigt ikke at skulle transportere olien langt.

Fremstilling af sæbe sker ved en forsæbning, hvor olie iblandes en base, og der sker en kemisk proces, og undervejs tilsættes duftstoffer og eventuel farve.

- Udover selv at bruge sæben, begyndte vi at give sæbe til vores familie og vores venner, når vi tog på besøg. Alle syntes godt om vores sæber. Så vi fortsatte, og fra begyndelsen har det været en glæde at lave sæbe, er Ina og Dennis enige om.

Fik opfordring fra butik

For et års tid besøgte Ina det økologiske kollektiv Svanholm, og hun spurgte, om hun kunne købe rapsolie engros i lidt større mængder herfra.

- Det kunne jeg, og jeg blev spurgt, om jeg ville fremstille sæbe, som de kunne sælge i deres butik, husker hun og fortsætter:

- Det ville jeg gerne. Udfordringen var, at så skulle jeg til at fremstille min sæbe mere professionelt. Der skulle en miljøgodkendelse til, og processen og råvarer skulle beskrives og registreres.

Ina Visbak og Dennis Hedegaard Kristensen kiggede hinanden i øjnene.

- Det lyder rigtig spændende - og skægt, var de enige om.

- Så vi gik i gang med miljøkonsulenter og fik det hele miljøgodkendt, fortæller Ina.

- Og jeg byggede et værksted, et sæbestøberi på vores grund, supplerer Dennis.

Blev miljøgodkendt

Det var en stor og lidt dyrere proces, så med i parrets beslutning lå også, at de ville starte BeNatural og sælge deres sæber online på benatural,dk.

På den måde blev de selvstændige - ved siden af deres normale jobs.

Vil altid være håndlavede

- Vi må se, hvor det bærer os hen, siger de og fortæller:

- Det er håndlavet sæbe, vi baserer vores sæbestøberi på. Naturligvis leger vi med tanken om, at det vokser sig større, og vi kan ansætte et par medarbejdere. Men vi skal aldrig være så store, at vi skal til at lave sæbe på en fabrik. Som det er nu, er det på weekendplan. Det er ren glæde.

Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?