28. juli 2021
Med til indvielsen af Frank Jægerland var Frank Jægers to børn, Ene Jæger Hougaard og Niels Jæger, henholdsvis 71 og 64 år. Foto: Jørgen Jørgensen
gallery icon

Se billedserie

Med til indvielsen af Frank Jægerland var Frank Jægers to børn, Ene Jæger Hougaard og Niels Jæger, henholdsvis 71 og 64 år. Foto: Jørgen Jørgensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Gåtur i det litterære fodspor: Nu lever Frank Jæger ved Bastrup og Buresø

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Gåtur i det litterære fodspor: Nu lever Frank Jæger ved Bastrup og Buresø
Opdateret 18. juni 2021 kl. 21:37
Egedal - 18. juni 2021 kl. 19:24
Af Henrik Helmer Petersen

Fire års arbejde kulminerede fredag, hvor tre flotte naturkunstværker og en litterær digterrute blev indviet.

Tre flotte naturkunstværker og en lille digterrute i forfatteren Frank Jægers ånd er nu officielt indviet.

Frank Jægerland er navnet, og for journalist og kulturproducent Lone Nyhuus var indvielsen fredag kulminationen på fire års arbejde. Hun fik for fire år siden ideen til at billedliggøre tre af Frank Jægers korte Hverdagshistorier fra 1951 med naturkunstværker ved Bastrup Sø og Buresø. Her gik han ofte tur og fandt inspiration til sit forfatterskab.

I et samarbejde med Egedal Kommune og med støtte fra fonde og ildhu fra kunstnere byder Snedkeren, Enhjørningen og Baronen sig nu til som kunstværker på en rute ved Bastrup Sø og Buresø.

Via en QR-kode kan man høre hver af de respektive historier oplæst af skuespiller Nis Bank-Mikkelsen ved det tilhørende naturkunstværk.

Læser historierne

Ved indvielsen af kunstværkerne og digterruten mødte Nis Bank-Mikkelsen selv op og læste historierne live for de cirka 70 fremmødte.

Med til indvielsen var også Frank Jægers to børn, Ene Jæger Hougaard og Niels Jæger, henholdsvis 71 og 64 år.

Hun er født, da Frank Jæger boede i Farum, og han er født, da Frank Jæger boede på Langeland.

To børn er pensionister

Ingen af forfatterens to børn er selv gået kunstnervejen. I dag er de pensionister. Hun er pensioneret socialrådgiver, han behersker 11 sprog og er pensioneret oversætter fra EU i Bruxelles.

- Far ville have været glad i dag. Det er helt sikkert, slår de fast.

- Vi er også glade og stolte på hans vegne. Det er dejligt at vores fars historier får liv og sjæl på den her måde, tilføjer Ene Jæger Hougaard.

Sky far

Frank Jæger døde i 1977, og dengang var hans børn 28 og 21 år gamle.

- Der er mange myter om far. Blandt andet at han havde social fobi. Det passer ikke. Han brød sig bare ikke om at stå frem i medier, fortæller Niels Jæger.

- Han involverede ikke os børn i sit forfatterskab, supplerer Ene Jæger Hougaard.

- Det var først allersidst i sit liv, da han boede i Helsingør, at han et par gange spurgte mig, hvad jeg synes om han historier, husker Niels Jæger.

To kunstnere

Det er kunstnerne Søren Brynjolf og Henrik Dyreborg Wagner, der har kreeret de tre naturkunstværker på den lille digterrute i Frank Jægerland.

Ved bredden af Bastrup Sø til højre for Bastrup Slotsruin har Søren Brynjolf af ask skabt den gondol, som snedkeren i fortællingen af samme navn bygger og flyver til Ven og tilbage til Bastrup i. Ved tilbagekomsten er Bastrup blevet oversvømmet, og snedkeren kan under vandet se byens borgere og sin hustru i synd og skændige situationer. Frank Jæger kaldte det Hverdagshistorier, men det er litterært, fantasifuldt og sjovt.

Som Noas Ark

- Da jeg hørte historien, tænkte jeg på Noas Ark, og derfor har jeg lavet gondolen som et ark med en due med en olivengren på dækket og med snedkerens ansigt på gondolen som galionsfigur, forklarer Søren Brynjolf.

Midt gennem kunstværket har han plantet en levende pil, og ideen er, at træets krone skal springe ud som gondolens ballon.

Nu er digterruten åbnet, og alle kan gå den og opleve Frank Jægers sjæl og fantasi. Der kan læses mere og findes kort på frankjægerland.dk.

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?