20. juni 2021
Sådan her kan lys-projektet komme til at se ud i Ølstykke. Her er er der valgt lyssøjler på stier om aftenen. Foto: Visuel tegning fra Egedal Kommune
Sådan her kan lys-projektet komme til at se ud i Ølstykke. Her er er der valgt lyssøjler på stier om aftenen. Foto: Visuel tegning fra Egedal Kommune
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 750 meter lang lysskulptur er på vej

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

750 meter lang lysskulptur er på vej

Egedal Kommune og lyskunstner Jakob Kvist arbejder på et stort lys-projekt, der vil strække sig over tre tunneler og binde seks kultur - og fritidsinstitutioner sammen i Ølstykke

Egedal - 17. maj 2021 kl. 12:55
Af Kenneth Tanzer

Det ser lyst ud for Ølstykkes stier og tunneller.

Egedal Kommune og lyskunstner Jakob Kvist er nemlig gået sammen om et større lys og kunst-projekt i tunneller og på stier mellem byens idræts- og kulturinstitutioner.

"Det er et super spændende projekt, som vi har sat i søen sammen med Jakob Kvist. Hvis alt går efter planen, så satser vi på en indvielse i oktober eller november 2022," siger Bo Vesth (V), formand for Teknik- og Miljøudvalget.

Projektet, der får titlen "Den kromatiske passage", er i første omgang blevet bevilget 100.000 kr. af kommunens Teknik- og Miljøudvalg, ligesom man af Statens Kunstfond er blevet bevilget 50.000 kr.

Derudover forventes det, at Egedals økonomiudvalg i denne uge frigiver en bevilling på 261.500 kr. fra den såkaldte kunstpulje, ligesom kommunens administration har indgået aftale med en ekstern fundraiser om at udarbejde op til 15 fondsansøgninger for en totalpris på 30.000 kr.

Skal skabe tryghed

Den eksterne fundraiser har i øvrigt erfaring med at rejse midler til lys- og kulturprojekter - eksempelvis Copenhagen Light Festival.

Bo Vesth lægger ikke skjul på, at de lokale kunst-planer har stor værdi for de mange brugere, der dagligt færdes på stier og i tunneller.

"Vi har mange tunneller i Ølstykke, som i dag fremstår kedelige og ikke særlig tryghedsskabende. Det vil vi gerne lave om på, for vi har rigtig mange børn og unge, som cykler for at komme til og fra en fritidsaktivitet. Dette projekt er en kærkommen lejlighed til at sikre mere lys og dermed også mere tryghed på vores stier. Når vi samtidig kan kombinere det med noget kunst, så er det værd at gå videre med. Det er jo også vores håb, at interesserede vil kigge forbi for at se sammenhængen mellem lys og kunst," siger Bo Vesth, der understreger, at projektet vil være "sikret" mod graffiti.

"Det er der taget højde for, men i stedet håber og tror vi, at borgerne vil tage godt imod det," siger Bo Vesth.

Tre tunneller

Ifølge Egedal Kommune vil skitseprojektet bestå af en 750 meter lang lysskulptur, som etableres på en sti-strækning i Ølstykke. Værket vil i fuld skala bestå af tre tunneller og tre stistrækninger.

Ruten på 750 meter består af en glidende farveovergang fra gul ved Ølstykke Svømmehallen og derefter orange, rød, pink, lilla, blå, tyrkis og slutteligt grøn ved den tredje tunnel under Frederikssundsvejen.

Projektets formål er udsmykke området, øge trygheden for gående og cyklister i dag- og aftentimer samt motivere flere til at tage cyklen frem for bilen.

I slutningen af 2021 vil der være overblik over, hvad der eventuelt er indkommet af midler, og hvad der skal implementeres i næste fase, så projektet får styrket sin sammenhængskraft, men allerede i juni 2022 forventes projektet at blive opført.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?