26. september 2020
Et forsøg med poser til bioaffald kan gøre affaldssorteringen bedre i Egedal Kommune. Foto: Casper Suk Thorlacius
Et forsøg med poser til bioaffald kan gøre affaldssorteringen bedre i Egedal Kommune. Foto: Casper Suk Thorlacius
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Forsøgsordning kan give bedre affaldssortering

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forsøgsordning kan give bedre affaldssortering
Egedal - 04. december 2019 kl. 06:50
Af Casper Suk Thorlacius

I Egedal vil man være blandt de bedste kommuner til at sortere affald, men så skal borgerne være mere omhyggelige, når de skiller bio- fra restaffald, skriver Frederiksborg Amts Avis.

Kommunens egen analyse af sorteringen i en række af kommunens boligområder viser nemlig, er sorteringen her er behæftet med en fejlsorteringsgrad på op til 26 procent af bioaffaldet. Alle de undersøgte områder har mellem 20-30 procent bioaffald i restaffaldet.

Det skader både bioforgasningen ved afbrænding, og hvert fejlsorteret læs medfører et gebyr til kommunen på 2000 kroner.

Derfor foreslår administrationen, at der søsættes et forsøgsprojekt med uddeling af poser dedikeret til bioaffald i boligområder med fælles affaldsløsning.

Poserne er lavet af genanvendt plast og ikke bioplast, da førstnævnte er nemmere at sortere fra på forbrændingsanlægget.

- Vi bliver nødt til at gøre noget, fordi vi kan se, at folk i de undersøgte områder sorterer dårligere, end man gør i resten af kommunen. Forsøget kan være en motivation til, at folk får det gjort rigtigt, og vi som kommune får mindre bøvl ud af det, siger udvalgsformand Bo Vesth (V).

Forsøget kan iværksættes fra april 2020, og effekten vil i givet fald blive undersøgt i vinteren 2020/21.

Går forsøget godt, vil udvalget blive fremlagt muligheden for at implementere løsningen i alle husstande tids nok til, at beslutningen kan indarbejdes i taksterne for 2022.

Forsøget skønnes at koste kommunen 135.000 kroner, og de kan vise sig at være godt givet ud.

- Set i forhold til de gebyrer, vi får, hvis vi ikke sorterer godt nok, kan de penge være en god investering. Så må vi se, om vi skal rulle det ud i resten af kommunen, men det er helt sikkert, at jo nemmere vi gør det for borgerne, jo større bliver succesraten også, siger Bo Vesth.

Har debatten om sexisme taget overhånd?