17. januar 2021
Sliberiet på Raadvad Knivfabrik, ca. 1926. (Foto: Lyngby-Taarbæk 

Stadsarkiv)
Sliberiet på Raadvad Knivfabrik, ca. 1926. (Foto: Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv)
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ugens lokalhistoriske billede: Raadvads fabriksbygninger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ugens lokalhistoriske billede: Raadvads fabriksbygninger

Raadvads industrihistorie går helt tilbage til 1643, hvor der blev anlagt en mølle til fremstilling af våben og landbrugsredskaber, og i 1767 startede knivproduktionen, som satte Raadvad på Danmarkskortet.

Det Grønne Område - 01. marts 2020 kl. 18:00
Af Mette Henriksen stadsarkivar, Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv

Raadvad er en del af fortællingen om Danmarks tidligste industrialisering. Langs Mølleåen blev der anlagt vandmøller, som udviklede sig til egentlige industrianlæg, for her kunne man udnytte åens vandkraft i produktionen. Mølleådalen blev på den måde kendt som Industriens Vugge.

arrow Læs også: Ugens lokalhistoriske billede: Pension Fønss i Taarbæk

Industriproduktionen i Raadvad begyndte i 1643, hvor den københavnske klejnsmed Christian Alckenbrecht havde fået kongelig bevilling af Christian d. 4 til at producere våben og landbrugsredskaber. Møllen blev ødelagt i 1659, men genopført som krudtværk.

Krudtfremstillingen fortsatte indtil 1758, hvorefter kong Frederik d. 5. gav stedet til sin tidligere kammertjener Nicolai Jacob Jessen, der året efter anlagde en fabrik til produktion af isenkramvarer. Efter Jessens fallit, overtog det københavnske isenkræmmerlav fabriksanlægget i 1767 for at producere knive, værktøj og landbrugsredskaber.

Allerede omkring 1890 begyndte Raadvad at producere de første brødmaskiner med det nye engelske rustfrie stål. Brødmaskinen blev hurtigt en klassiker, og der er ikke mange danske hjem som ikke har haft en brødmaskine.

Under 1. verdenskrig havde Raadvad stor succes med at fremstille landbrugsredskaber til Rusland. Den forøgede produktion betød, at fabrikssamfundet voksede, og der blev bygget nye boliger og en ny skole. Den russiske revolution i 1917 satte dog en stopper for betalingen af de leverede varer, og i 1921 gik fabrikken konkurs.

I 1924 blev fabriksbygningerne overtaget af firmaet Scania Vabis, der producerede knive i rustfrit stål og brødskærermaskiner. Produktionen fortsatte indtil 1973, hvorefter den flyttede til Brønderslev. I 1986 blev knivfabrikken indrettet til center for bevaring af gamle håndværk. De gamle industribygninger fortæller om et sted med en lang og spændende historie.

arrow Ugens lokalhistoriske billede: Kirsten Piils Kilde
17. maj 2020 kl. 08:00 Opdateret: kl. 13:46
arrow Ugens lokalhistoriske billede: Jubel i Lyngby i maj 1945
10. maj 2020 kl. 10:30 Opdateret: kl. 13:29
arrow Ugens lokalhistoriske billede: Frederiksdal Kro
03. maj 2020 kl. 08:00 Opdateret: kl. 10:03
I denne uge begynder VM i håndbold. Tror du det danske herrelandshold kan vinde VM?