11. juli 2020
Den danske brigade hyldes af borgerne i Lyngby-Taarbæk på Lyngby Hovedgade den 6. maj 1945. (Foto: Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv)
Den danske brigade hyldes af borgerne i Lyngby-Taarbæk på Lyngby Hovedgade den 6. maj 1945. (Foto: Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv)
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ugens lokalhistoriske billede: Jubel i Lyngby i maj 1945

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ugens lokalhistoriske billede: Jubel i Lyngby i maj 1945

Befrielsen den 4. maj 1945 betød enden på den tyske besættelse under 2. verdenskrig, og befrielsesdagene bød på jubel og eufori i Lyngby-Taarbæk.

Det Grønne Område - 10. maj 2020 kl. 10:30
Af Mette Henriksen, Stadsarkivar ved Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Den 4. maj 1945 om aftenen blev det meddelt i de danske nyheder fra BBC i London, at de tyske tropper i Danmark havde kapituleret fra den 5. maj kl. 8 om morgenen.

Der bredte sig en lettet og euforisk stemning overalt i Danmark. Endelig fik de fem års besættelse en afslutning. Her i Lyngby-Taarbæk samledes mange borgere på Lyngby Torv, hvor de herfra gik i optog med flagrende Dannebrogsflag og flammende fakler til Sorgenfri Slot.

arrow Læs også: Ugens lokalhistoriske billede: Pension Fønss i Taarbæk

Hjemmenes forhadte mørklægningsgardiner blev revet ned, og mange satte spontant lys i vinduerne på denne særlige befrielsesaften for at markere afslutningen på krigen og vejen mod lysere tider. Alle vinduerne i rådhuset på Lyngby Torv blev også oplyst af stearinlys, som de også blev det i år, hvor det var 75 året for befrielsen.

Næste morgen indtog modstandsbevægelsen politistationen, som dengang lå på rådhuset og var blevet anvendte af den tyske besættelsesmagt. Kongen talte i radioen, og befolkningen jublede i gaderne og hyldede frihedskæmperne og modstanden.

Begejstringen ville ingen ende tage, da dele af Den Danske Brigade fra Sverige den 6. maj kom kørende gennem Lyngby Hovedgade på vej fra Helsingør mod København.

Grundlovsdag den 5. juni 1945 deltog ca. 14.000-15.000 mennesker i festen på Lyngby Torv og senere i Folkeparken. Her bød den socialdemokratiske Sognerådsformand Ingvar Nørgaard velkommen med ordene: "Vi fester i dag, fordi vi har fået vores Grundlov tilbage, og fordi Danmark atter er frit. Fem års besættelse har lært os, hvad demokrati er værd."

arrow Ugens lokalhistoriske billede: Kirsten Piils Kilde
17. maj 2020 kl. 08:00 Opdateret: kl. 13:46
arrow Ugens lokalhistoriske billede: Frederiksdal Kro
03. maj 2020 kl. 08:00 Opdateret: kl. 10:03
arrow Ugens lokalhistoriske billede: Templet var teknisk skole
26. april 2020 kl. 08:00 Opdateret: kl. 10:01
Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?