19. oktober 2021
Atlas-fabrikken i Lundtofte var en af de første moderne samlebåndsfabrikker i efterkrigstiden. Foto: Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv
Atlas-fabrikken i Lundtofte var en af de første moderne samlebåndsfabrikker i efterkrigstiden. Foto: Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ugens lokalhistoriske billede: Atlas - en industriel sværvægter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ugens lokalhistoriske billede: Atlas - en industriel sværvægter

I 1950'erne startede Atlas A/S produktion af køleskabe og frysere til husholdningsbrug i Lundtofte.

Det Grønne Område - 18. september 2021 kl. 11:45
Af Mette Henriksen, stadsarkivar ved Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv

En af de store industrivirksomheder i Lyngby-Taarbæk var Atlas A/S, som i 1950 etablerede en virksomhed i Lundtofte til fremstilling af køleskabe og frysere til husholdningsbrug.

De første køleskabe kom i 1920'erne, men der var først efter Anden Verdenskrig, at de begyndte at blive almindelige. I 1960'erne havde således halvdelen af danske hjem køleskab, ti år senere stod der køleskabe i alle hjem.

Historien om Atlas A/S går tilbage til 1898, hvor virksomheden havde til huse i København.

Det var oprindelig en maskinfabrik og jernstøberi, som udover kølemaskiner også producerede dampturbiner, elektromotorer og dieselmotorer.

Havde 2.000 medarbejdere

Atlas A/S var i 1925 leverandør af store kølemaskiner til en lang række danske virksomheder, for eksempel mejerier, bryggerier, slagterier, hospitaler, hoteller og chokoladefabrikker. Virksomheden eksporterede også køleanlæg til de fleste europæiske lande og til Rusland, Sydafrika, Indien og Australien.

I 1940'erne købte virksomheden en grund i Lundtofte på et areal, som kommunen havde udlagt til sværindustri.

I 1950 begyndte Atlas A/S opførelsen af bygningerne til produktion af "køleskabe og køle- og frysemøbler" til husholdningsbrug.

Fabrikken var en af de første moderne samlebåndsfabrikker i efterkrigstiden, og i fabrikkens storhedstid i 1950'erne beskæftigede den ca. 2.000 medarbejdere.

Succesen skyldtes blandt andet, at Atlas A/S på grund af importforbud havde monopol på køleskabsmarkedet i Danmark.

I 1966 flyttede en del af produktionen til Ballerup, og i 1968 solgte Atlas A/S produktionen af små køleanlæg og husholdningskøleskabe til svenske Electrolux. Produktionen blev i 1996 endeligt flyttet til udlandet.

På den nye industriudstilling, som snart åbner på Stadsarkivet Frieboeshvile, kan du opleve mere om de store industrivirksomheder i Lyngby-Taarbæk 1870-1970. Se mere på stadsarkivet.ltk.dk.

Rejser du til udlandet i år?