28. oktober 2020
Håbet er, at udbetalingen sætter gang i privatforbruget og hjælper samfundsøkonomien, som er negativt påvirket af coronakrisen. Foto: AdobeStock
Håbet er, at udbetalingen sætter gang i privatforbruget og hjælper samfundsøkonomien, som er negativt påvirket af coronakrisen. Foto: AdobeStock
Foto: BillionPhotos.com - stock.adobe.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nu kan du få fingrene i dine indefrosne feriepenge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nu kan du få fingrene i dine indefrosne feriepenge

Vi har samlet de væsentligste spørgsmål om de indefrosne feriepenge og har støvsuget for svar

Det Grønne Område - 30. september 2020 kl. 11:45
Af Mikkel Brøgger Petersen

Det kom som lidt af en overraskelse tirsdag morgen, at man efter et langt tilløb nu kunne søge om at få udbetalt sine indefrosne feriepenge. Der var ellers gættet på både 1. oktober og i starten af oktober, men beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) tyvstartede, hvad regeringen håber bliver en forbrugsfest, der kan sætte skub i økonomien.

arrow Læs også: Se galleriet: Butikkerne håber, at feriepengene bruges lokalt

"Det er godt, at pengene nu kan begynde at komme ud og arbejde. Det er der behov for. Vi ved, at mange virksomheder har svært ved at få økonomien til at løbe rundt på grund af coronakrisen, og saltvandsindsprøjtningen kan være med til at få gang i hjulene og dermed redde arbejdspladser," udtaler ministeren i en pressemeddelelse.

I går morges var der da også allerede mere end en times kø for at komme til på borger.dk, hvor man søger om sine feriepenge udbetalt. I alt er der tale om indefrosne feriepenge for 59 milliarder kroner.

Hvor mange penge får man?

Man kan få op til tre ugers feriepenge udbetalt. Pengene beregnes ud fra ens løn fra 1. september 2019 til 31. marts 2020.

Hvordan får man pengene?

Som skrevet skal man ansøge om pengene på borger.dk, og de vil så gå ind på ens NemKonto. Man kan søge om pengene frem til 1. december. Søger man ikke, bliver pengene blot stående til ens pension.

Hvorfor er pengene indefrosset?

Fra 1. september overgik man til den nye ferielov. Med den nye lov kan man holde ferie, mens man optjener den. I den gamle skulle man først optjene ferien, før man kunne holde den. I overgangen fra gammel til ny lov vil der være et overlap, som er de fem opsparede uger, der vil hjælpe arbejdsgivere, fordi det vil indebære en stor økonomisk belastning at skulle udbetale to gange feriepenge på én gang.

Hvorfor kan man søge om at få dem nu?

Håbet er, at udbetalingen sætter gang i privatforbruget og hjælper samfundsøkonomien, som er negativt påvirket af coronakrisen. Ved at gøre, som man gør, får økonomien en stor indsprøjtning, uden det koster staten penge.

"Idéen med feriepengene er rigtig god af mange grunde. Alene et signal om, at man vil udbetale pengene, giver de danske husholdninger et øget forbrug," vurderer professor i økonomi og tidligere overvismand Michael Svarer.

Hvorfor får man ikke alle pengene?

Et politisk flertal bestående af Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, SF og Enhedslisten mener, at alle feriepengene skal kunne udbetales. Regeringen vil dog vente, fordi man mangler et præcist overblik over, hvor mange feriepenge den enkelte har optjent. Får man udbetalt for lidt eller for meget, kan man så korrigere i de to sidste uger. Og regeringen vil så vente med de to sidste uger, til det endelige beløb for danskernes feriepenge er afklaret efter nytår.

Kommer man så til at mangle i sidste ende?

Ja. Med den gamle ferielov skubbede man ferie foran sig, hvilket som skrevet blev ændret med den nye. Det var så her, at de indefrosne feriepenge kommer én til gode. Hvis man da ikke vælger at få dem udbetalt nu.

Kilder: TV2, DR, Borger.dk, LD Fonde, Beskæftigelsesministeriet.

Bliver du påvirket af overgangen til vintertid?