5. august 2021
Lars Kramhøft bringer læseren tæt på den unge mands krise.
Lars Kramhøft bringer læseren tæt på den unge mands krise.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Mænd udfordret af mandighed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mænd udfordret af mandighed
Det Grønne Område - 19. juni 2021 kl. 06:00
Af Patrick Søgaard

anbefaling Hvad sker der, når unge mænd kommer i krise? Og endnu vigtigere, hvorfor sker det? Det er de to spørgsmål, Lars Kramhøft undersøger med sin grafiske roman om en ung mand, der kommer ind på en tegneskole i en fremmed by.

Pludselig alene for første gang vakler hans selvbillede, og hans tvivl på sig selv får ham til at længes efter status. Men som med mange andre unge mænd bliver hans jagt efter statussens sikkerhed straks til en jagt efter kvinders beundring og begær, som fra starten er dømt til at ende galt.

Derfra følger en blottende og ubehagelig psykisk nedtur gennem social angst til fester, scorekurser på barer og fiaskoer på tegneskolen.

Midt i bogen kulminerer nedturen så, da den unge mand får tanker på selvmord.

Sort humor
Det lyder alvorligt, og det er det også. Men Lars Kramhøft har med sin pen og sin sans for historiefortælling gjort det så overkommeligt som muligt at komme tæt på den unge hovedpersons dystre krise.

'Noget frygteligt er altid lige ved at ske' byder på alt fra sort humor og virkelighedsforvrængende tegninger til overraskende spring i tid og et altafgørende plot-twist, der vender op og ned på hele historien.

Man bliver holdt i hånden af det kunstneriske overskud. Og det gør det nemt for læseren at både se og blive klog på bogens store tema: unge mænd, der tabuiserer deres egne følelser, og derfor ender med at knække.

Andre gode bud
Det er et emne, der i sig selv er lige så tabuiseret, som det er vigtigt.

Vil man læse videre om det i en lettere tone, har Anders Haahr Rasmussen skrevet 'En fandens mand', som med et stort sprogligt overskud og en skæven til MeToo-debatten går i kødet på mænds selvbillede.

Samtalen om mænd, der knækker under ikke at føle sig som 'mænd', er i år blevet beriget med Glenn Bechs ærlige og sorgfulde bog 'Farskibet', der handler om hans egen fars selvmord.

Begge bøger er vedkommende oaser i snakken om, når mænd saboteres af mandighed. Og det er 'Noget frygteligt er altid lige ved at ske' i den grad også.

fakta
Titel: Noget frygteligt er altid lige ved at ske

Forfatter: Lars Kramhøft
Udgivelsesår: 2020

Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?