17. maj 2021
Tyske soldater på vagt ved Sorgenfri Slot, 1943. (Foto: Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv)
Tyske soldater på vagt ved Sorgenfri Slot, 1943. (Foto: Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv)
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Lokalhistorie: Sorgenfri Slot under angreb i 1943

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lokalhistorie: Sorgenfri Slot under angreb i 1943

Under besættelsen udspillede sig dramatiske handlinger på Sorgenfri Slot, hvorefter Danmarks konge endte i husarrest.

Det Grønne Område - 17. april 2021 kl. 18:30
Af Mette Henriksen, stadsarkivar ved Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv

Under den tyske besættelse af Danmark i 1940-1945 benyttede Christian d. 10. og dronning Alexandrine deres bolig på Sorgenfri Slot. De opholdte sig også her den skæbnesvanger nat mellem den 28. og 29. august 1943, hvor slottet blev stormet af tyske soldater.

I tiden inden det tyske angreb på slottet var modsætningerne mellem den tyske besættelsesmagt og danskerne blev skærpet. Det havde medført, at den danske befolkning og regering afviste at imødekomme de tyske krav. Augustoprøret var en realitet, og samarbejdspolitikken ophørte.

Herefter sænkede danskerne den danske flåde, inden tyskerne kunne få den i besiddelse, og de tyske soldater indtog militære anlæg, herunder Sorgenfri Slot.

Under angrebet på slottet i de tidlige morgentimer den 29. august 1943 blev gitterlågen sprængt, og det kom til en voldsom skududveksling mellem garden og de tyske soldater. Kongen kom i tøjet og gav straks ordre til, at garden skulle indstille skydningen.

Den dramatiske situation blev understreget af, at flere skud gik gennem et vindue til kongens arbejdsværelse og hen over kongens skrivebord. Havde han siddet ved sit skrivebord, ville han være blevet ramt og sandsynligvis dræbt.

Under den dramatiske kamp blev otte gardere såret, og syv tyske soldater mistede livet.

Efterfølgende blev Sorgenfri Slot omdannet fra kongeparrets sommerresidens til husarrest for kongen, der ikke måtte forlade slottet uden tysk tilladelse. Husarresten betød, at Christian d. 10. reelt var fange på Sorgenfri Slot i et par måneder, hvor tyske soldater havde afløst livgarden og gik vagt foran slottet, som det fremgår af billedet.

Christian den 10. blev boende på Sorgenfri Slot, indtil han i 1944 kunne flytte tilbage til Amalienborg Slot.

Selvom Danmark har skrottet vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson, arbejdes der på en model, så man frivilligt kan vælge dem. Kunne du finde på det?